Știai că decorul casei îți poate influența starea emoțională? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Știai că decorul casei îți poate influența starea emoțională?

Știai că decorul casei îți poate influența starea emoțională? Descoperă câteva trucuri care pot face casa mai confortabila.
Share this article

Știai că decorul casei îți poate influența starea emoțională? Dispoziția și starea mentală poate crește sau scădea proporțional cu spațiul în care trăiești sau îți petreci timpul. Un interior care se simte relaxant și confortabil poate reduce stresul și anxietatea. Un spațiu amenajat fără atenție sau prea aglomerat, poate fi copleșitor și stresant.

Există studii care atestă faptul că designul interior poate reduce simptomele stresului și depresiei. De aceea a crea spații favorabile a devenit o prioritate în ultimii ani, cu stresul și societatea în care trăim.

Chiar și companiile au început să țină cont de aceste aspecte, pentru a motiva și a susține creativitatea angajaților și colaboratorilor. Astfel încât productivitatea să crească dar și starea de bine a celor ce petrec mare parte din zi la birou.

Iată câteva trucuri care pot face casa mai confortabila:

Decorul casei: adaugă culoare și textură

Culorile sunt un aspect important în orice interior și au o influență directă asupra dispoziției sau stării de spirit. Imaginează-ți o Canapea într-o culoare veselă cum e galben sau portocaliu și te duci instant într-o stare de bine și de fericire. Comparativ cu una gri sau în culori monotone, care îți poate transmite plictiseală sau monotonie. Texturile au și ele un rol important- materialele moi oferă sentimentul de grijă si relaxare in timp ce materialele aspre pot stimula și energiza. 

Dacă nu vrei să iei o decizie îndrăzneață în privința pieselor de mobilier esențiale, poți opta pentru comode colorate sau adăuga o notă de culoare peretelui sau cu draperiilor, care pot adăuga o notă optimistă. Astfel oricine îți trece pragul casei sau camerei respective- se va simți energizant instant. 

Joacă-te cu luminile

Luminile sunt un alt aspect important al designului interior care poate influența în mod direct dispoziția. Lumina naturală are efect benefic asupra dispoziției, reducerea stresului și creșterea productivității. Lumina artificială poate fi folosită pentru a te juca în diferite moduri cu umbrele și culorile într-o încăpere.

Tonurile calde pot crea un mediu primitor în timp ce lumina rece poate crea un spațiu potrivit pentru focus și concentrare. 

Decorul casei: organizare și design

Designul și modul de a organiza un anumit spațiu poate avea un impact semnificativ asupra stării de spirit. Spațiile aglomerate, cu multe piese de mobilier aranjate haotic, pot fi stresante în timp ce camerele bine organizate și curate pot încuraja calmul și relaxarea. Modul în care sunt amplasate piesele de mobilier poate avea un impact semnificativ. Creativitatea, simetria sau asimetria în care sunt gândite aranjate piesele de mobilier pot calma sau pot aglomera mental. O cameră cu mult spațiu liber poate relaxa și transmite aerisire și spațiu pentru creativitate și productivitate. În timp ce o canapea în centrul spațiului poate îndemna la relaxare și confort. 

Nu încape îndoială, designul interior poate avea un impact important asupra stării de spirit a celor care lucrează sau locuiesc în acel spațiu. 

Camerele proiectate cu grijă pentru culori, texturi, lumini și aranjare, pot avea un efect de calmare și transmite emoții pozitive. Un design interior slab conceput, pe de altă parte, poate duce la stări de anxietate și depresie. De aceea este important indiferent că este vorba de locuință sau birou, să creezi un spațiu favorabil dispoziției emoționale. 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora