Stocurile și nevoile actualizate ale spitalelor din România pe The Future is Now, o platformă creată de două voluntare din București - LIFE.ro
Mergi la conținut

Roxana Lupu și Raluca Mihăilă sunt două tinere care fac PR de foarte mulți ani, dar și voluntariat. La începutul epidemiei de Coronavirus și-au dat seama că multe dintre proiectele lor se vor încetini, așa că și-au pus întrebarea: „Ce știm noi să facem cel mai bine și cum putem să ajutăm?”. Au creat astfel platforma The Future is Now, o platformă dedicată afișării nevoilor fiecărui spital din țară în materie de stocuri de echipamente de protecție. S-au pus pe treabă, au luat legătura cu fiecare spital în parte și au început să actualizeze zilnic nevoia de echipamente în fiecare unitate sanitară. Nu au chiar toate spitalele, dar nu le lipsește nici un județ. În felul acesta, fiecare organizație, fiecare companie sau ONG are posibilitatea să știe exact ce nevoie e și unde și astfel să redirecționeze campania sa de strângere de fonduri sau echipamente către locul cu cea mai mare nevoie. O inițiativă lăudabilă ce ar putea veni în ajutorul multora. Despre toate acestea, dar și despre ce făceau ele înainte de criză, am vorbit azi cu Roxana și Raluca, de la Adrenalina Media.

Ce înseamnă The future is Now? La ce servește?

Raluca: Ideea acestei platforme ne-a venit gândindu-ne, ca toată lumea, la ce putem face noi acum. Se întâmplă situația asta, iar oamenii au nevoie de ajutor. Acum, mai mult ca oricând, ne-am dat seama că oamenii au nevoie de comunicare și de transparență. Unii care știu să ajute pe partea medicală sau pe diferite situații concrete, dar mai sunt și alții care pot întinde o mână de ajutor. Așa că ne-am pus întrebarea: „Ce știm noi să facem bine și cum putem folosi asta pentru a ajuta?”. Răspunsul era clar: Odată partea de comunicare și management de proiect, iar pe de altă parte ne-am dat seama că putem să facem legătura între nevoile spitalelor – și să facem publice aceste nevoi ale spitalelor – și între ONG-uri, asociații, companii, cei care vor să ajute dar nu știu cum să facă asta. Noi primim și acum informații de genul: „Am viziere, sau am echipamente și vreau să ajungă la spitalul X. Cum fac? Pe cine sun? Ce nevoie au?”. Atunci, fix asta ne-am propus. Am pornit lucrurile din aproape în aproape, acestea au crescut foarte mult, avem o echipă întreagă de voluntari, ni se adaugă voluntari în fiecare zi, nevoile sunt tot mai crescute, primim solicitări din toate părțile, din toate categoriile și încercăm să afișăm cerințele în timp real, să le updatăm cu ajutorul voluntarilor, să răspundem cât mai multor solicitări, să fim acolo pentru toți cei care au nevoie de noi.

Sunt toate spitalele din țară pe The Future is Now acum?

Raluca: Încă nu pentru că, așa cum îți dai seama, cei de la spitale răspund mai greu, de multe ori, ei nu au om dedicat comunicării, e foarte complicat pentru ei să-și facă și treaba și să ne răspundă și nouă și altor 500 de oameni care îi întreabă. Dar avem peste 150 de spitale pe The Fututre is Now și avem acoperite toate județele. Noi spunem că stăm foarte bine având în vedere că am început de mai puțin de două săptămâni și ne-am mobilizat atât de bine.

Cum funcționează treaba? În fiecare zi sunați la fiecare spital și întrebați care e nevoia?

Depinde. Relația e diferită de la spital la spital. Unii, de exemplu, ne-au dat necesarul și a rămas că ne updatează ei și ne trimit informații când se schimbă situația. Pe alții îi sunăm constant și îi verificăm pentru că ne-au spus că nu au timp să facă asta, lucru de înțeles.

Citește și:

Oana Gheorghiu (Dăruiește Viață) pentru LIFE.ro despre viitorul spital Covid19:,,Nu puteam să stăm cu mâinile în sân. Am văzut că statul român nu prea acționează. Facem noi și sperăm să ne preia modelul”

Voi puneți aceste informații pe The Future is Now pentru a ajunge la?

Roxana: informațiile merg mai departe către oricine are nevoie de ele. De la ONG-uri care vor să doneze cât mai țintit. Din ce discutăm noi cu medicii din toată țara, e nevoie de știut nevoile pe spital. Am înțeles pe surse că se întâmplă ca atunci când ajung echipamentele la o anumită entitate, la un spital de urgență, atunci majoritatea fondurilor rămân în orașul de reședință de județ sau la spitalul cel mai mare din orașul reședință de județ și nu mai ajunge și la celelalte spitale. De aceea, din punctul nostru de vedere, este important ca platforma să arate nevoia fiecărui spital în parte. Ne ajută mai puțin un necesar cumulat pe oraș sau pe județ pentru că e complicat apoi să dirijezi echipamentele la fiecare, deși logic este să ajungă la toate spitalele, nu la unul singur. Bineînțeles, cu mențiunea că materialele ajung cu precădere la spitalele desemnate să primească pacienți COVID. Dar, evident, sunt și spitalele din liniile următoare care au nevoie pentru că devin spitale COVID prin accidente de infectare. Iar accidentele de infectare sunt foarte dese pentru că nu există materiale de protecție.

Care dintre ONG-uri a apelat până acum la voi? Aveți o situație?

Roxana: În momentul acesta noi centralizăm situația pe ONG-uri la nivel național dar țintit, pe fiecare județ și regiune a țării în parte. O să updatăm zilele următoare în platformă ONG-urile care deja sunt legate de speța COVID, adică deja au câteva săptămâni de când derulează acțiuni de strângere de fonduri sau de donații în această direcție. În momentul acesta suntem în legătură cu foarte multe ONG-uri din țară pentru că facem parteneriate cu ei, îi punem pe platforma noastră și apoi încercăm să-i ajutăm să popularizeze campaniile pe care ei le au.

Ce făceați voi înainte de asta?

Raluca: Noi, ca să sumarizez, suntem un ONG care are diverse proiecte și evenimente în domeniul wellness, viață sănătoasă, well being, mișcare. Noi ne ocupăm de partea de comunicare. Vorbesc în continuare la prezent pentru că în continuare avem proiecte ale clienților și încercăm, evident la un nivel redus, să ne ocupăm și de platformă pentru că și aici, în mare parte, e un job de comunicare. Noi avem diverse proiecte, unele legate de mediu – avem o campanie on going la nivel național – Plogging pentru România, prin care curățăm zonele verzi din țară cu ajutorul voluntarilor alergători, altele legate de sport. Avem o competiție sportivă, un duatlon în toamnă, un festival de wellness care ar fi trebuit să se țină în vară, dar rămâne de văzut, avem diferite proiecte de wellenss corporate, traininguri în companii pe care le-am mutat în online adaptându-ne la situația actuală.

Roxana și Raluca alături de voluntarii ce curăță pădurile și spațiile verzi din România, făcând sport

Adică voi erați o agenție de PR care funcționa în regim de ONG?

Roxana: Sunt două lucruri diferite și proiectele sunt așezate în funcție de forma de organizare. De exemplu, partea de plogging pentru România care este un proiect la nivel național ce presupune voluntari care strâng gunoaiele, este un proiect de CSR al nostru și atunci îl derulăm pe asociație. Partea de corporate wellness o facem pe agenție. Practic noi avem aceste două entități, proiectele sunt împărțite.

Voi două ați înființat aceste două entități?

Roxana: Da.
Adică sunteți prietene vechi?

Roxana: Da, dar nu foarte vechi. Ne cunoaștem de vreo șapte ani. Noi ne-am cunoscut în agenția de PR în care am lucrat și după ce am plecat de acolo, ne-am unit forțele și am rămas prietene.

Platforma thefutureisnow.ro este 1005 un proiect de voluntariat, nu?

Roxana: Absolut.

Raluca: Toți oamenii implicați, inclusiv cei care ne ajută, toată lumea face un efort voluntar.

Așa cum vorbeam cu Roxana la telefon, spuneam că mi-e puțin teamă să nu se repete situația Colectiv în care toată lumea strânge fonduri pentru spitale și mă întreb cum vor ajunge să-și atingă scopul final…

Raluca: Aici e un alt aspect. Și nouă ne-a fost teamă de asta, motiv pentru care partea de ONG-uri a fost tranșa doi pentru că spitalele au avut prioritate. Înainte să băgăm acele ONG-uri în platformă, noi le verificăm și le validăm: cine sunt, ce au făcut, au comunicat transparent? Noi nu vrem să punem pe oricine care ne scrie că vrea să strângă bani pentru spitalul cutare. Noi facem și această muncă de verificare pentru că încercăm ca tot ceea ce publicăm pe platformă să fie actualizat tot timpul, să știm clar că ONG-urile respective sunt de încredere. Asta e o discuție foarte actuală zilele acestea pentru că, într-adevăr, toată lumea cere bani, dar apoi foarte puțini vin și arată ce s-a întâmplat cu banii.

Roxana Lupu, co fondatoare The Future is Now, într-una dintre conferințele adresate sportivilor amatori

Când ați dat drumul platformei?

Acum 10 zile.

De atunci și până acum aveți cunoștință că practic s-a livrat în X spitale? S-a concretizat ceva?

Raluca: Da, sigur. În afară de ONG-urile mari, au mai fost situații punctuale în care oamenii au livrat, în special mici producători de echipamente medicale.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora