Căutare

Share this article

Filmul chilianului Sebastián Lelio, „Una mujer fantástica” a avut un impact incredibil asupra publicului şi criticii încă de la lansare, în februarie anul trecut. A primit Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Berlin, de atunci fiind recompensat cu nenumărate alte trofee, ultimul şi cel mai important fiind Oscarul primit pentru „cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza”. Acest premiu al Academiei de Film Americane ar putea avea o influenţă de neimaginat asupra societăţii chiliene şi asta pentru că preşedinta statului chilian, Michelle Bachelet, a propus Senatului, imediat după premierea filmului, să adopte legea identităţii de gen, depusă încă din 2013.

La întoarcerea în ţară, echipa de creaţie a filmului a fost invitată la palatul prezidenţial, unde Michelle Bachelet i-a felicitat personal pe toţi cei implicaţi în proiect, întâlnire despre care mulţi spun că a fost un instrument tactic în lupta pentru adoptarea legilor privind drepturile transgender în Chile. Cei de la Hollywood Reporter susţin, spre exemplu, că Bachelet se foloseşte de impactul actual al filmului pentru a propune un „proiect de lege privind identitatea de gen care le dă dreptul transgenderilor să schimbe în mod legal numele şi sexul în ID-urile lor„.

Aşadar, Bachelet, care va părăsi scaunul prezidenţial la 11 martie, lăsându-i locul lui Sebastián Piñera, a trimis Senatului proiectul de lege, cu statutul de „extremă urgenţă”.
Consensul aflat în tot mai mare creştere privind problema statului Chile de a avea o lege a identităţii de gen, trebuie să se transforme în fapte concrete. Prin urmare, am decis să dau un statut de extremă urgenţă la proiectul de lege, aflat în ultimele etape de lucru în Congres. Persoanele transgender nu ar trebui să aştepte!”, declară cu hotărâre Bachelet.

Dacă Senatul va adopta legea identităţii de gen, Chile – care a adoptat legea antidiscriminare în 2012 şi legea care recunoaşte uniunile de acelaşi sex, în 2015 – va avea să-i mulţumească pe veci regizorului Sebastián Lelio şi actriţei din rolul principal, Daniela Vega.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO