Suntem 8 miliarde de oameni pe planetă. E bine? E rău? Ce înseamnă asta? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Planeta găzduiește azi 8 miliarde de oameni.

Este un număr uluitor de înțeles și ridică tot felul de întrebări morale și etice: câți oameni poate susține planeta? Ce vom mânca cu toții? Cum a putut Nick Cannon să ne facă asta? (Pentru cei ce nu știu, Nick Cannon e un faimos prezentator tv american, care plătește pensie alimentară pentru 12 copii. Când a fost anunțată știrea, primele MM-uri au fost cu imaginea lui și un text prin care umanitatea îl implora sa nu mai facă copii).

Dar să revenim!

Pentru context, dacă oamenii ar fi boabe de orez, toți am cântări 200 de tone. În medie, un kilogram de orez înseamnă aproximativ 40.000 de boabe. Un milion de oameni ar fi un sac de 25 kg. Un miliard înseamnă 25.000 de saci. Ori de opt, aceasta este populația planetei chiar acum.

Desigur, nu toți acești oameni pot fi îndesați într-un depozit undeva. O mare parte a populației globale trăiește în zone urbane, zonele rurale, sălbăticia fiind din ce în ce mai mult transformată în extinderea suburbană pentru locuințe. Majoritatea populației globale trăiește în Asia, Africa și apoi Europa.

Cu toate acestea, doar pentru că populația crește, asta nu înseamnă că va crește întotdeauna. Experții cred că acum atingem „cota de vârf”, fiind mai puțini copii așteptați să se nască în viitor decât au fost în trecut. Deja, ratele globale de fertilitate și creșterea populației au încetinit considerabil începând cu anii 1960, o tendință care se așteaptă să continue și în viitor.

Deci, ce înseamnă că suntem 8 miliarde de oameni pe planetă? Ce înseamnă pentru oameni, dar și pentru planetă?

Cum știm că există 8 miliarde de oameni pe planetă?

Este destul de greu să te gândești la 8 miliarde de oameni, să nu mai vorbim de a-i număra pe toți. Cu toate acestea, o organizație globală face asta în prezent: Divizia Națiunilor Unite pentru Populație.

La fiecare doi ani, ea calculează și publică numărul de oameni de pe planetă în seria lor World Population Prospect, cea mai recentă fiind lansată cu doar câteva săptămâni în urmă. Cifrele sunt extrase din datele recensământului național, precum și din datele privind nașterile, decesele, înregistrările migrației și anchetele populației.

Defalcarea acestor date durează ceva timp și, până la data publicării, are de obicei cel puțin doi ani. Deci, cifra de 8 miliarde este o proiecție bazată pe tendințele statistice, dar este cea mai precisă statistică pe care o vom obține.

Ce impact vor avea 8 miliarde de oameni asupra planetei?

Națiunile Unite sunt în mod evident îngrijorate de impactul pe care 8 miliarde de oameni îl vor avea asupra planetei Pământ, mai ales că cea mai mare parte a creșterii estimate a populației este de așteptat să vină din țările cu venituri mici și medii, unde practicile durabile nu sunt ușor de realizat.

Acestea fiind spuse, țările bogate au un impact mult mai mare asupra planetei pe cap de locuitor decât țările mai sărace. Chiar dacă se preconizează că creșterea populației va încetini, ONU afirmă că acest lucru nu va avea cu adevărat un impact asupra modelelor economice nesustenabile și asupra utilizării resurselor. Practic, trebuie să dezvoltăm practici mai durabile dacă vrem să ajutăm planeta, mai degrabă, decât să încetinim creșterea populației. Dar ambii factori joacă mână în mână, deoarece o dezvoltare economică și socială mai ridicată duce adesea la o reproducere mai scăzută.

Un studiu din 2020 de la World Resources Institute a constatat că, până în 2050, va trebui să producem cu 56% mai multe alimente decât am produs în 2010 dacă vrem să hrănim populația în creștere. Acest lucru ar putea însemna că vom continua să tăiem pădurile și să creștem emisiile de gaze cu efect de seră, dar nu este necesar.

Specialiștii au identificat că planeta are spațiu mai mult decât suficient pentru a hrăni populația dacă se fac o serie de schimbări cheie. Acestea includ reducerea cererii de produse de origine animală, în special carne de vită și miel, reducerea pierderilor de alimente și a risipei și alte 22 de modificări agricole.

Cu toate acestea, ei descriu toate aceste adaptări detaliate pe care economiile noastre trebuie să le facă, fiind „ne-opționale” dacă dorim să reducem decalajele dintre cerere și ofertă.

„Vestea bună este că [noi] reducem decalajele în timp ce oferim co-beneficii fermierilor, societății și sănătății umane. Va necesita un efort herculean și schimbări majore în modul în care producem și consumăm alimente”, scriu ei.

Cât de repede crește populația?

Ei bine, nu la fel de repede ca odinioară. ONU estimează că 385.000 de copii se nasc în fiecare zi, în timp ce, în același timp, mor aproximativ 190.000 de oameni. Asta ne oferă o creștere netă de aproximativ 200.000 de oameni pe zi, sau 138 de oameni pe minut.

Deși asta ar putea părea mult, este doar o creștere de 1,05% în fiecare an. Vârful a fost de 2,07% în 1970 și a scăzut în fiecare an de atunci.

Dar am văzut și o creștere rapidă a populației în ultimii 200 de ani. Cu aproximativ 10.000 de ani în urmă, cele mai bune estimări ale noastre sugerează că existau aproximativ 5 milioane de oameni pe planetă. La vremea ipotetică a lui Iisus, acum aproximativ 2000 de ani, au existat aproximativ 205 milioane de oameni pe Pământ, populația crescând cu o rată de 0,5% de la an la an.

Ne-a luat toată istoria omenirii să ajungem la 1 miliard de oameni, care a fost traversat în jurul anului 1800. Apoi, a fost nevoie de doar 130 de ani pentru a atinge două miliarde în 1930, 30 de ani pentru a atinge 3 miliarde în 1960, 15 ani pentru a atinge 4 miliarde în 1974 și 13 ani pentru a ajunge la 5 miliarde în 1987.

Prin urmare, populația globală s-a dublat pe parcursul unei singure vieți umane, presupunând că acea persoană s-a născut în 1970.

Cu toate acestea, ONU estimează că va dura încă 200 de ani la ratele actuale de creștere pentru ca populația să se dubleze din nou și s-ar putea să nu ajungem vreodată la acel punct.

Aceasta nu este o profeție a apocalipsei, ci o reflectare a creșterii populației în scădere. Proiecțiile ONU sugerează că vom atinge 10 miliarde până în 2058, dar că populația se va stabiliza apoi și ar putea începe să scadă până la sfârșitul secolului.

Avem nevoie ca fiecare femeie de pe Pământ să aibă 2,1 copii dacă dorim să ne menținem populația stabilă. Cu cât sunt mai puține femei și populația scade, dacă sunt mai multe și populația crește. În anii 1950, o femeie avea în medie cinci copii. Acum, suntem foarte aproape de această cifră de 2,1 la nivel global, însă în unele regiuni, inclusiv Australia, a scăzut sub nivelul de înlocuire. Europa și America nu au mai fost la nivelul de înlocuire de la începutul anilor 1970.

Acest lucru are, evident, implicații uriașe pentru societate, nu în ultimul rând în ceea ce privește îngrijirea persoanelor în vârstă și sprijinul persoanelor care nu pot lucra. De asemenea, schimbările climatice vor înrăutăți condițiile de viață pentru noi toți, dar în special pentru cei din regiunile cu cea mai mare creștere a populației, cum ar fi India și Africa.

O lume de 8, 9 sau 10 miliarde de oameni ar putea fi destul de diferită, dar, dacă suntem deștepți în privința asta, s-ar putea să nu fie neapărat nevoie să plătim cu prețul Pământului. Privind înapoi la ceea ce am realizat în ultimul secol, este rezonabil să ne gândim că vom găsi cel puțin câteva soluții la problemele pe care o populație în creștere și îmbătrânire le va crea.


Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora