fbpx

Căutare

Share this article

Un Mercedes-Benz 770K Grosser, pe care Hitler îl folosea ca mijloc de propagandă pentru cel de-al celui de-al Treilea Reich, va fi scos la licitaţie pe 17 ianuarie în Arizona, în Statele Unite, în cadrul casei de licitaţii Worldwide Auctioneers.
Cunoscut mai degrabă cu numele de ”Super Mercedes”, bolidul este unul dintre cele patru modele de acest tip construite în 1939 şi are o istorie destul de interesantă: a fost folosită în repetate rânduri de Hitler (la o paradă triumfală, la Berlin, după capitularea Franţei, în 1940, într-o vizită a dictatorului italian Benito Mussolini etc.); la sfârşitul războiului, maşina a fost confiscată în Franţa de către forţele americane care au ”adăpostit-o” în parcul de automobile a Poliţiei Militare; după război, Mercedesul a fost cumpărat de către un belgian, de la care a ajuns în Virginia, la o asociaţie a veteranilor, iar apoi din nou în Europa.
Reprezentat ca fiind „cel mai semnificativ automobil istoric oferit vreodată pentru vânzarea publică„, Mercedesul de lux – ce-l purta pe Fuhrer întotdeauna pe locul din faţă – este una dintre cele mai una remarcabile maşini ale secolului trecut, construită de oameni extrem de înzestraţi.
Acum, ”Super Mercede-sul”, care atinge 160 de kilometri pe oră şi care are un motor de 7,7 litri, va fi licitat în America, urmând ca 10% din valoarea de vânzare să meargă către anumite campanii de educaţie pe tema nazismului şi Holocaustului.
Cu cât se va vinde bolidul rămâne de văzut. Unul dintre cei mai proeminenţi experţi americani în domeniul clasificării automobilelor (care a dorit să rămână anonim, conform FoxNews) a declarat însă că un Mercedes-Benz ca acesta ar putea valora între 5 milioane şi 7 milioane de dolari, dar ”Super Mercede-sul” lui Hitler ar putea costa dublu datorită importanţei sale istorice.

Foto: Twitter
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO