Super Pink Moon. De ce i se spune Luna Roz şi când o putem vedea - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Sârşitul lui aprilie vine cu un fenomen astronomic extraordinar de spectaculos: Super Pink Moon, superluna despre care te-ai aştepta să capete nuanţe rozalii în momentul în care se află pe cer. În fapt, luna are aceeaşi culoare ca-n fiecare noapte, doar că e mai mare şi mai strălucitoare.

Când putem vedea Super Pink Moon

A doua superlună din acest an va da spectacol în noaptea de 27 aprilie. Va fi vizibilă imediat după apus, de oriunde te vei afla, dar dacă vrei să te bucuri cu adevărat de frumuseţea ei caută un loc deschis şi urmăreşte-o încă de când se ridică deasupra liniei orizontului, când va apărea mai mare ca oricând. E cam la fel ca atunci când priveşti răsăritul soarelui la mare, doar că senzaţia dată de luna roz este cu totul diferită.

Sigur, e important să ştii că acest roz din denumirea superlunii nu are legătură cu culoarea satelitului. În fapt, tu o vei vedea foarte galbenă şi luminoasă, apoi tot mai albă pe măsură ce este tot mai sus pe cer. Numele de Pink vine de la o floare sălbatică din Statele Unite ale Americii – phlox subulata – floare de culoare roz ce înfloreşte primăvara, în perioada în care apare SuperLuna.

Ce este o Superlună

În termeni astronomici, Superluna este fenomenul când se suprapune luna plină peste momentul în care luna este la perigeu, cel mai apropiat punct de Pământ în traiectoria sa pe orbită. Într-o astfel de noapte satelitul natural al Pământului apare cu 15% mai mare şi cu 30% mai luminos decât în celelalte nopţi.

Fiecare lună plină a anului poartă un nume, o referinţă culturală la lucruri care se întâmplă în luna respectivă. În luna ianuarie, de exemplu, avem Wolf Moon – Luna Lupului, iar în februarie este Snow Moon – Luna Zăpezii.

Prima superlună din acest an, Super Worm Moon a avut loc pe 28 martie. Numele de Luna Viermilor, nici pe departe la fel de simpatic ca celelalte, are legătură cu faptul că în martie încep să se dezgheţe lucrurile, iar vietăţile mici încep să iasă la suprafaţa pământului. Pe 27 aprilie vom putea privi Super Pink Moon, iar o lună mai târziu, pe 26 mai vom avea Super Flower Moon, Superluna Florii. Ultima superlună a anului vine la finalul primei luni de vară, pe 24 iunie şi se numeşte Super Strawberry Moon, Superluna Căpșunii.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO