Taiwan și Ucraina, două puteri mici în umbra a doi giganți. O scurtă istorie a Taiwanului și care sunt lecțiile pe care le învață din războiul din estul Europei - LIFE.ro
Mergi la conținut

Situat la 100 de mile de coasta Chinei, Taiwan a avut o istorie și o relație complicată cu China de-a lungul anilor, asemenea celor dintre Ucraina și Rusia.

Istoria timpurie a statului Taiwan

Timp de mii de ani, Taiwan a fost casa a nouă triburi de câmpie. Insula a atras de secole tot felul de oameni care au venit să exploateze sulf, aur și alte resurse naturale.

Chinezii din dinastia Han au început să traverseze strâmtoarea Taiwan în secolul al XV-lea. Apoi, spaniolii au invadat Taiwanul în 1626 și, cu ajutorul Ketagalanului (unul dintre triburile de câmpie), au descoperit sulful, ingredient principal al prafului de pușcă, în Yangmingshan, un lanț muntos care are vedere la Taipei. După ce spaniolii și olandezii au fost forțați să plece din Taiwan, chinezii continentali s-au întors în 1697 la minele de sulf, asta după ce un incendiu uriaș în China a distrus 300 de tone din acest element.

Căutătorii de aur au început să sosească la sfârșitul dinastiei Qing, după ce lucrătorii căilor ferate au găsit aur în timp ce își spălau cutiile de prânz în râul Keelung, la 45 de minute nord-est de Taipei. În această epocă a descoperirilor maritime, legendele susțin că ar exista o insulă a comorilor plină de aur. Exploratorii s-au îndreptat spre Formosa în căutarea aurului.

Taiwan
Un grup de băștinași din Taiwan

Un zvon din 1636 că praf de aur a fost găsit în Pingtung-ul de astăzi, din sudul Taiwanului a dus la sosirea olandezilor în 1624. Nereușind să găsească aur, olandezii i-au atacat pe spaniolii care căutau aur în Keelung, pe coasta de nord-est a Taiwanului, dar nici ei nu au găsit nimic. Aurul a fost descoperit mai târziu în Jinguashi, un cătun de pe coasta de est a Taiwanului, la câteva sute de metri de locul în care olandezii căutaseră în zadar.

Taiwan în era modernă

După ce dinastia Manchu au răsturnat dinastia Ming în China continentală, rebelul loial Ming Koxinga s-a retras în Taiwan, în 1662 și i-a alungat pe olandezi, stabilind controlul etnic chinez asupra insulei. Forțele lui Koxinga au fost învinse de forțele dinastiei Manchu Qing în 1683 și părți din Taiwan au început să intre sub controlul imperiului Qing. În acest timp, mulți aborigeni s-au retras în munți, unde au rămas până astăzi. În timpul războiului chino-francez (1884-1885), forțele chineze au înfrânt trupele franceze în bătălii din nord-estul Taiwanului. În 1885, imperiul Qing a desemnat Taiwan ca a 22-a provincie a Chinei.

Taiwan
Ming Koxinga

Japonezii, care au pus ochii pe Taiwan încă de la sfârșitul secolului al XVI-lea, au reușit să câștige controlul insulei după ce China a fost înfrântă în primul război chino-japonez (1894-1895). Când China a pierdut războiul cu Japonia în 1895, Taiwanul a fost cedat Japoniei drept colonie, iar japonezii au ocupat Taiwanul din 1895 până în 1945.

După înfrângerea Japoniei în al Doilea Război Mondial, Japonia a renunțat la controlul Taiwanului, iar guvernul Republicii Chineze (ROC), condus de Partidul Naționalist Chinez a restabilit controlul chinez asupra insulei. După ce comuniștii chinezi au învins forțele guvernamentale ale Chinei în Războiul Civil Chinez (1945-1949), regimul Republicii Chineze condus de KMT s-a retras din Taiwan și a stabilit insula ca bază de operațiuni pentru a lupta înapoi pe China continentală.

Taiwan după cel de-al doilea Război Mondial

În urma retragerii japonezilor, Taiwan a devenit parte a Republicii Chineze (ROC), statul fondat pe continentul chinez în 1911, când ultimul împărat a fost răsturnat de Sun Yat-sen și susținătorii săi. După al Doilea Război Mondial, președintele Republicii Chineze a fost Chiang Kai-shek, liderul KMT (Partidul Naționalist Chinez). Din păcate, omul pe care Chiang l-a ales să guverneze Taiwanul a făcut dintr-o situație rea, una și mai rea. Economia a fost prost gestionată și a existat o corupție masivă.

Până în 1947, mulți taiwanezi erau supărați pe noul regim, iar o revoltă în Taipei – declanșată atunci când o mulțime a intervenit pentru a împiedica agenții guvernamentali să bată o femeie care vindea țigări netaxate – s-a transformat într-o revoltă pe scară largă. Guvernatorul a tras de timp și a așteptat întăriri. Când au ajuns, mii de oameni au fost masacrați în ceea ce este cunoscut sub numele de Incidentul 2-28 (numit așa deoarece protestatarii au atacat birourile guvernamentale pe 28 februarie).

Taiwan

Între timp, pe continent, KMT-ul pierdea teren în fața comuniștilor lui Mao Zedong. În decembrie 1949, Chiang s-a mutat în Taiwan – din care nicio parte nu căzuse sub povara comuniștilor – și-a trimis rezervele de aur și cele mai bune comori artistice și istorice ale Chinei. Peste 1,5 milioane de chinezi continentali l-au urmat pe Chiang, iar în Taipei a fost instituit un regim al Republicii Chineze care pretindea a fi guvernul legitim al întregii Chine. Nu a fost permisă nicio disidență; până în anii 1970, oponenții erau în mod obișnuit închiși sau executați.

Conștient că eșecul lor de a îmbunătăți situația populației rurale sărace a Chinei a fost unul dintre motivele pentru care KMT a pierdut continentul, noul regim a lansat un program de reformă agrară, salutat de experții din întreaga lume drept un mare succes. Fermierii s-au bucurat de o securitate mai mare, iar mulți foști proprietari de terenuri au folosit compensațiile primite pentru a înființa fabrici de zahăr, produs care a devenit numărul 1 la export între anii 1920 și 1950.

Pe măsură ce insula prospera, taiwanezii au început să cumpere mașini de gătit și frigidere electrice. Între 1950 și 1970, populația aproape s-a dublat, până la 14,6 milioane. Pe străzi, motocicletele și mașinile au înlocuit bicicletele și căruțele cu boi.

Taiwan
Chiang Kai-shek

Taiwanul din 1975 încoace

Chiang Kai-shek a murit în 1975. La sfârșitul anului 1978, la câteva luni după ce fiul lui Chiang, Chiang Ching-kuo, a devenit președinte, SUA au rupt relațiile cu Taipei pentru a putea stabili legături diplomatice cu Republica Populară Chineză. În cei doi ani înainte de moartea lui Chiang Ching-kuo la începutul anului 1988, KMT a început să-și slăbească puterea. Legea marțială a fost ridicată și au fost permise noi partide politice (Taiwan are acum aproximativ 230). Mass-media a devenit mult mai deschisă, iar când restricțiile privind călătoriile în străinătate au fost ridicate, vacanțele în străinătate (inclusiv în China continentală) au devenit populare.

Lee Teng-hui, un economist agricol născut în 1923 și educat în Japonia și SUA, a devenit primul președinte al țării născut în Taiwan. A împins insula mai departe pe drumul democratic. Parlamentarii în vârstă aleși pe continent în 1948, reprezentând districte pe care nu le-au mai văzut de la victoria comunistă, au fost forțați să se pensioneze. Parlamentul și ziarele din Taiwan au început să reflecte opinia publică. În 1996, Lee a câștigat primele alegeri prezidențiale reale din insulă, dar patru ani mai târziu, Partidul Democrat Progresist (DPP) – principala grupare de opoziție – a ieșit învingător. În 2008 a avut loc un alt transfer pașnic de putere, de data aceasta de la DPP înapoi la KMT. În 2016, DPP a câștigat atât alegerile prezidențiale, cât și cele parlamentare.

Taiwan
Lee Teng-hui

Taiwan s-a bucurat de un boom economic din anii 1980 până la criza financiară asiatică din 1997, alimentat de produse de înaltă tehnologie, cum ar fi componentele pentru computere. De atunci, creșterea a fost mai lentă, dar Taiwan a făcut progrese pe alte fronturi, introducând un sistem național de asigurări de sănătate foarte admirat și programe de asistență socială pentru persoanele cu dizabilități, bătrâni și indigeni.

Din 2016, Taiwan și China sunt conduse de prima femeie aleasă în funcția de președinte, Tsai Ing-wen.

Care e asemănarea dintre Taiwan și Ucraina

Unii analiști spun că niciuna, că Taiwan nu e Ucraina, chiar dacă stă în umbra Chinei de atâta amar de vreme.

Pe de altă parte, sunt multe alte voci care specifică lecțiile pe care Taiwan ar putea să le învețe din războiul din estul Europei pentru a fi pregătit în cazul unei invazii chineze.

Asemănările între cele două țări par evidente. La fel ca Ucraina, Taiwanul se confruntă cu o amenințare existențială din partea uneia dintre marile puteri autocratice ale Eurasiei și este, de asemenea, o democrație orientată spre vest pe care Statele Unite au interesul să o mențină liberă de orice constrângere. Atât Ucraina, cât și Taiwan sunt cazuri de testare critice ale dorinței Americii de a respecta normele globale împotriva utilizării forței militare pentru a ocupa teritoriile. Unii observatori au ajuns chiar atât de departe încât să susțină că soarta lor va fi legată: un eșec la acțiunile militare împotriva Ucrainei ar slăbi credibilitatea americană și ar provoca un atac asupra Taiwanului de către Republica Populară Chineză.

Taiwan
Una dintre cele mai înalte clădiri din lume, Taipei Tower

Însă, poate mai important de spus ar fi că diferențele dintre cele două state sunt mai multe și mai semnificative decât asemănările pentru că, în primul rând dușmanul de la graniță e diferit și anume, China nu e Rusia. Iar despre americani, cei care se spune că ar fi factorul declanșator al războiului din Ucraina, în niciun caz, indiferent de interesele pe care le au asupra Taiwanului, nu ar putea fi numiți țapi ispășitori într-un eventual conflict asiatic.

Însă, atâtea speculații s-au făcut, în special legate de viitoarele decizii ale Rusiei în Ucraina, încât poate ar fi mai bine să lăsăm istoria să se scrie singură, ca mai apoi să comentăm faptele petrecute.


Fotografiile din acest articol ne-au fost furnizate de Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora