fbpx

Căutare

Share this article
  • Un judecător federal a decis că Taylor Swift va fi parte dintr-un proces, după ce a fost acuzată de plagiat
  • Ea a fost trimisă în judecată pentru că ar fi încălcat drepturile de autor și ar fi copiat versurile din melodia formației 3LW, „Playas Gon’ Play”
  • Judecătorul a respins procesul în 2018, înainte de o anulare a curții de apel
  • Apelul reușit înseamnă că formația de fete va ajunge să își susțină cazul în instanță
  • Ambele melodii includ variații ale expresiilor „players gonna play” și „haters gonna hate”

Taylor Swift va fi forțată să se apere împotriva pretențiilor privind drepturile de autor în fața unui juriu, după ce un judecător federal a decis că procesul va merge în instanță, cântăreața fiind acuzată de plagiat.

Taylor Swift, în vârstă de 31 de ani, este dată în judecată de compozitorii Sean Hall și Nathan Butler, care susțin că hitul ei din 2014, Shake It Off, a copiat versuri din melodia lor din 2001, Playas Gon’ Play, care a fost interpretată de grupul de fete 3LW.

Citește și: Taylor Swift, cântăreața de muzică country ce a răsturnat toate topurile muzicale. De la succesul copilului de 11 ani, până la cearta cu Kanie West și lupta pe scenă pentru iubirea unui bărbat

Cazul a fost respins anterior de judecător, dar recursul reușit înseamnă că compozitorii vor putea să-și susțină cazul în instanță.

Judecătorul districtual, Michael W. Fitzgerald a permis ca procesul să meargă în judecată după ce a stabilit că un juriu ar putea constata că ea a plagiat versurile.

Taylor Swift plagiat

Taylor Swift a plagiat sau nu?

Expresiile „players gonna play” și „haters gonna hate” sunt prezentate în versiuni similare pentru fiecare melodie.

Judecătorul a stabilit anterior că versurile similare erau prea „banale” pentru a fi considerate drept încălcare a drepturilor de autor.

El a enumerat 13 cântece din ultimele decenii, inclusiv piesele „Dreams” a formației Fleetwood Mac’ și „Playa Hater” a lui The Notorious B.I.G., care au inclus versuri similare, pentru a susține afirmația sa.

„Conceptul de actori care acționează în conformitate cu natura lor esențială nu este deloc creativ; este banal’, a scris el. „În concluzie, versurile în cauză… sunt prea scurte, neoriginale și lipsite de creativitate pentru a garanta protecția conform Legii privind drepturile de autor”.

Taylor Swift plagiat
3WL

Ce spun acuzatorii în procesul de plagiat intentat lui Taylor Swift?

Hall și Butler – care au scris „Playas Gon’ Play”– au intentat inițial procesul în 2017, iar după ce a fost respins, au depus un recurs solicitând un proces cu juriu și despăgubiri.

În 2019, o instanță federală de apel a anulat decizia inițială, hotărând că Fitzgerald nu ar fi trebuit să o respingă, iar cazul a fost trimis înapoi.

„Chiar dacă există unele diferențe notabile între lucrări, există și asemănări semnificative în utilizarea cuvintelor și secvența/structura piesei”, a scris Fitzgerald în declarația sa, potrivit Billboard. „Deși experții inculpatei resping cu fermitate faptul că există asemănări substanțiale, Curtea nu este înclinată să crediteze prea mult opiniile ei aici.”

El a adăugat că „instanța nu poate determina în prezent că niciun jurat rezonabil nu ar putea găsi o asemănare substanțială între versuri, aranjamentul cuvintelor sau structurile poetice între cele două lucrări”.

Reprezentanții cântăreței nu au emis încă o declarație, dar un avocat al lui Hall și Butler a spus că instanța „a făcut ceea ce trebuie”.

„Clienții noștri se apropie în sfârșit de justiția pe care o merită”, a spus avocatul lor, Marina Bogorad. „Opinia… este deosebit de îmbucurătoare pentru ei, deoarece întărește ideea că creativitatea și expresia lor unică nu pot fi deturnate fără nicio pedeapsă”.

Deși Swift va trebui acum să meargă la proces, judecătorul nu a stabilit încă o dată de judecată.

Cine sunt cântărețele pe care Taylor Swift le-ar fi plagiat?

Grupul 3LW a fost format în 1999, din cântărețele Adrienne Bailon, Kiely Williams și Naturi Naughton, iar Jessica Benson a înlocuit-o pe Naughton, după ce aceasta a plecat în 2002.

Trio-ul a obținut succes cu un șir de hituri modeste, inclusiv No More (Baby I’ma Do Right) din 2000, care a ajuns pe locul 23 în topul Billboard Hot 100 de single-uri și pe locul 10 în topul american Rhythmic. „I Do (Wanna Get Close to You)” a ajuns pe locul 58 în Hot 100 și pe 26 pe Top 40.

Playas Gon’ Play a primit, de asemenea o recunoaștere semnificativă, atingând pe locul 86 în topul Hot 100.

Dar succesul piesei nu a fost nimic în comparație cu hit-ul lui Taylor Swift, Shake It Off, care a ajuns pe primul loc în Top 100 și în alte câteva topuri muzicale, după lansarea sa în 2014.

Piesa, care a fost scrisă de Swift împreună cu producătorii Max Martin și Shellback (Karl Johan Schuster), a fost single-ul principal de pe albumul ei de studio din 1989.

Potrivit Billboard, Shake It Off este cel mai bine vândut single al lui Swift până în prezent.

Taylor Swift a rezistat proceselor anterioare pentru plagiat, inclusiv un proces din 2015 al compozitorului Jessie Braham, care a susținut că a plagiat din melodia sa „Haters Gonna Hate”, deși cazul a fost respins.

Taylor Swift a fost și ea de cealaltă parte atunci când a acuzat-o de plagiat Olivia Rodrigo.


Imaginile din acest articol ne-au fost furnizate de Depositphotos.com

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO