Te priveşte fix în ochi şi-ţi spune dacă suferi de inimă - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Oamenii de ştiinţă de la Google (mai exact, filiala sa de sănătate Verily) au descoperit o nouă modalitate de a evalua riscul unei persoane de a dezvolta boli de inimă: prin scanarea ochiului cu ajutorul unui algoritm de inteligenţă artificială.

Cam ce ar însemna asta? În urma scanării fundului de ochi (care este populat de numeroase vase sânge ce spun multe despre sănătatea generală a corpului), noul software poate deduce cu precizie date privind starea de sănătate cardiacă a unui individ (vârsta, tensiunea arterială, faptul de a fi sau nu fumător). În funcţie de aceste date, AI poate prezice riscul de a suferi un eveniment cardiac major, cum ar fi un atac de cord. Algoritmul ar reprezenta astfel şi o metodă mult mai rapidă pentru doctori de a analiza riscul cardiovascular al pacientului, deoarece nu necesită un test de sânge. 

Deşi ideea de a privi în ochii tăi pentru a judeca sănătatea inimii pare neobişnuită, ea are la bază un studiu solid. Cercetătorii de la Verily (care şi-au publicat zilele acestea lucrarea de cercetare în revista Biomedical Engineering) au făcut scanări oculare pe 300.000 de pacienţi, după cum informeazxă The Verge, în urma asemănărilor şi deosebirilor stabilite demonstrând cum poate AI ajuta la îmbunătăţirea instrumentelor de diagnostic existente.

Ei iau date care au fost capturate dintr-un motiv clinic şi obţin mai mult decât se obţine în prezent„, spune  Oakden-Rayner, un cercetător de la Universitatea din Adelaide (Australia), sugerând un nivel de acurateţe al AI-ului de 70% (puţin sub media de 72% a metodei clasice care realizează un scor bazat pe mai mulţi indici).

Alun Hughes, profesor de fiziologie cardiovasculară şi farmacologie la UCL din Londra, crede şi el că abordarea celor de la Google pare a fi credibilă datorita „unei lungi istorii de examinare a retinei pentru a prezice riscul cardiovascular„, dar a avertizat că algoritmul ar trebui să fie testat în continuare înainte ca acesta să poată fi de încredere.

 

 
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO