Teatrul LUNI de la Green Hours împlineşte 20 de ani şi sărbătoreşte tot prin teatru - LIFE.ro
Mergi la conținut

Teatrul LUNI de la Green Hours împlineşte 20 de ani şi sărbătoreşte tot prin teatru

Teatrul LUNI este primul teatru independent din România înfiinţat după ’89. A luat fiinţă oficial în clubul de jazz Green Hours, în seara de luni, 1 decembrie 1997, odată cu premiera „Chantan au Lait”, cu Maia Morgenstern şi Dorina Crişan Rusu, pe texte de Mircea Dinescu, Ienăchiţă Văcărescu şi Joshua Sobol.
Share this article

Pe 1 decembrie Teatrul LUNI de la Green Hours împlineşte 20 de ani şi propune publicului 6 zile cu 7 spectacole noi sau vechi şi reinventate, cu artişti din generaţii diferite ale teatrului românesc contemporan. Evenimentele dedicate aniversării vor avea loc între 28 noiembrie şi 3 decembrie.

Teatrul LUNI este primul teatru independent din România înfiinţat după ’89. A luat fiinţă oficial în clubul de jazz Green Hours, în seara de luni, 1 decembrie 1997, odată cu premiera Chantan au Lait”, cu Maia Morgenstern şi Dorina Crişan Rusu, pe texte de Mircea Dinescu, Ienăchiţă Văcărescu şi Joshua Sobol.

„Zaruri şi cărţi”, regia Florin Piersic Jr. Foto: arhiva Teatrul LUNI

Subsolul din Calea Victoriei 120 – „o hrubă, dar se face teatru acolo“, cum inspirat avea să spună peste 7 ani personajul Laur din New York Fuckin’ City, piesă scrisă de Peca Ştefan pentru Teatrul LUNI – a devenit, în timp, un laborator, dar şi un simbol al independenţei.

„Istoria Teatrului LUNI a însemnat muncă perseverenţă şi eforturile de a menţine un spaţiu şi condiţii de exprimare pentru artiştii care se simt creativi şi liberi. Prevăd că viitorul său, pe care-l doresc cit de lung, se va înscrie în aceiaşi parametri de rezistenţă la presiunea comercialului şi, da, a politicului. În măsura în care vor exista artişti care să-şi susţină, înainte de orice altceva, imboldul creator, ca o necesitate pentru ei înşişi şi pentru semeni, Teatrul LUNI va avea de ce să continue să existe”, spune Voicu Rădescu, managerul fondator al Teatrului LUNI şi al clubului Green Hours.

Programul aniversar va debuta în 28 noiembrie cu spectacolul muzical Piazzolla 21 Grame, după texte de Jorge Luis Borges, Laura Esquivel şi Alain de Botton. Produs de Centrul de Teatru Educaţional Replika şi coordonat de Mihaela Rădescu şi Radu Apostol, spectacolul, acompaniat live de Trio Elite, este dedicat memoriei muzicianului de scenă Dorina Crişan Rusu.  

„Don’t cry baby”. Foto: Velica Panduru

Stă să plouă, spectacolul scris şi regizat de Lia Bugnar şi prezentat publicului pentru prima dată în 2006, la Teatrul LUNI, va avea premiera în 29 noiembrie, într-o nouă distribuţie: Irina Antonie, Ilona Brezoianu, Mădălina Craiu şi Anghel Damian.

Cel de-al doilea spectacol programat în 29 noiembrie este Colibri, scris de Garret Jon Groenveld. După premiera regizată de Florin Piersic Jr. în 2012, cu actorii Daniel Popa şi Laurenţiu Bănescu, Doctor’s Studio propune publicului o nouă versiune a producţiei: spectacolul este regizat şi jucat de Daniel Popa alături de The Voice Irina Margareta Nistor.

În 30 noiembrie, va avea loc premiera mondială Invent/(-)ar [PK]. Conceput special pentru aniversarea Teatrului LUNI, spectacolul-inventar de texte ale dramaturgului Peca Ştefan, îi are ca protagonişti pe Laurenţiu Bănescu şi pe autor.

Înaintea Erei Noastre, una dintre cele mai premiate producţii recente ale Teatrului LUNI şi ale Trupei Frilensăr, a fost programată special pe 1 decembrie, datorită subiectului abordat. Din echipa spectacolului fac parte Daniel Chirilă, Alina Mîndru, Maria Veronica Vârlan, Ovidiu Cosovanu, Tiberiu Enache, Tudor Morar şi Dumitru Georgescu.

După Homo Americanus, complexul artist Paul Cimpoieru revine în Calea Victoriei cu premiera Homo Love, un perform(d)ance programat pe 2 decembrie.

„Mioritza”. Foto: Adi Bulboacă

Zilele aniversare se vor încheia cu cea mai recentă producţie a trupei Frilensăr şi a Teatrului LUNI – Bătălii, Regi şi Elefanţi, un two-men-show, cu Tiberiu Enache şi Ovidiu Cosovanu. Premiera spectacolului scris şi regizat de Daniel Chirilă va avea loc pe 3 decembrie.

Găsiţi programul detaliat al evenimentelor aniversare pe greenhours.ro şi pe facebook.com/TeatrulLUNI. Preţul unui bilet este de 25 lei (achiziţionat în avans) sau 35 de lei – în ziua evenimentului. Biletele pot fi cumpărate direct de la Green Hours (Calea Victoriei, 120) şi online, începând cu 15 noiembrie, prin bilet.ro

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora