Teatrul românesc a mai pierdut o stea - LIFE.ro

Căutare

Share this article

La doar câteva zile de la moartea Stelei Popescu, o altă mare actriţă a trecut în nefiinţă: Cristina Stamate care, la 71 de ani, a pierdut lupta cu viaţa în acestă dimineaţă, la Spitalul Floreasca din Bucureşti, unde era internată de sătămâna trecută. Aceasta suferea de insuficienţă mitrală şi cardiopatie ischemică, ceea ce a dus la o operaţie pe cord deschis la începutul lui 2015. „Vocaţia iubirii faţă de tot ce este frumos pe lume”, după cum o caracteriza buna ei prietenă, Stela Popescu, Cristina Stamate era actriţă a Teatrului de Revistă Constantin Tănase, unde a jucat în sute de spectaole de revistă: „Te aştept diseară pe Lipscani”, „Ura… şi la gară” , „O seara la revista”, „Scandal în paradis”,  „Revista Revistelor”, „Vara nu-i ca iarna”, „Arca lui Nae şi Vasile” şi multe altele. A jucat însă şi la Teatrul Naţional de Televiziune ṣi la Teatrul Naţional Radiofonic şi a apărut în filme precum  „Secretul lui Bachus„, o comedie din 1984, regizată de Geo Saizescu. A scris o carte cu reţete culinare destinate gospodinelor, ”Sara în bucate” şi avea în lucru un volum de povestiri. A fost profesoară de teatru pentru copii iar înainte de a-şi începe cariera de actor visa să devină avocat: ”Examenul la Teatru l-am avut cu două săptămâni înainte de cel la Drept şi am intrat. Dar şi acum jelesc că n-am făcut Dreptul”, îşi amintea ea într-un interviu.

Talent, umor, demnitate şi o forţă extraordinară de a înfrunta viaţa sunt doar câteva din calităţile pe care le avea Cristina Stamate:  ”Am învăţat că ne naştem, trăim şi murim singuri. Pentru asta m-am educat să nu jelesc niciodată dacă sunt singură, să nu mă apese singurătatea. Am învăţat că nu trebuie să disper în nicio secundă a vieţii mele, să nu cred că drumurile se închid pentru totdeauna“, mărturisea actriţa la un moment dat.

 

Cristina Stamate ne lasă un zâmbet cuceritor, o privire uluitoare, un râs contaminant. Era actriţa care ştia (…) să transmită în egală măsură bucurie, dar şi… acele momente de tristeţe şi de lacrimă pe care le interpreta extraordinar…„, spune prezentatorul de televizune Octavian Ursulescu, care regretă dispariţia actriţei. Cu zâmbet cuceritor, privire uluitoare şi râs contaminant va rămâne şi în memoria noastră această mare actriţă supranumită „sufletul teatrului de estradă din Bucureşti„.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO