The Pilot, un translator la purtător - LIFE.ro

Căutare

Share this article

De câte ori aţi spus înainte de a pleca din ţară „mă descurc în franceză”, „ştiu spaniolă la nivel conversaţional” sau „îmi cumpăr un ghid de buzunar, sigur o să aflu indicaţii de la localnici”. Dacă n-aţi mai vorbit (ca mine) franceza de pe vremea liceului, sau dacă ajungeţi într-o ţară vorbitoare de limbi germanice… sau în Japonia, vă spun sincer, o să folosiţi gestica – limbajul (aproape) universal.
Ca să nu ne mai doară mâinile de-atâta vorbit, americanii de la Waverly Labs, au dezvoltat un pilot. Nu, nu un pilot de avioane, ci un adevărat translator care îţi poate şopti la ureche – în timp real. The Pilot, pe numele său.
Aparatul (e un cuvânt aşa de greu pentru un device atât de mic) se include în categoria tehnologiilor portabile, seamănă cu o cască auditivă, este colorat şi – cel mai important – ştie să intre în legătură cu un traducător mecanic. Dezvoltatorii au pus laolaltă câteva dintre tehnologiile de ultimă generaţie – recunoaşterea vocală (speech recognition) şi sistemele de traducere operate de calculator – la care au adăugat o porţie de design minimalist pentru această mini-cască de ureche. 
Care este scopul start-up-ului american? Să scăpăm de barierele lingvistice! Şi – ca să fiu răutăcioasă – vorbitorii nativi de engleză sunt cei care simt cel mai tare nevoia unui translator la purtător, căci, vorbind una dintre cele mai utilizate limbi de pe planetă, se descurcă cu mare dificultate atunci când engleza nu mai e de ajuns (şi este singura limbă pe care o au în vocabular). Însuşi unul dintre fondatori recunoaşte că i-a venit ideea chinuindu-se să vorbească cu iubita sa din Franţa.
Revenind la The Pilot, casca se poate conecta la o aplicaţie mobilă, care scanează printre limbile disponibile în căutarea traducerii. În primă fază traducătorul portabil va recunoaşte câteva din limbile latine (şi franceza, desigur) şi cele germanice, urmând ca în stadiul doi să recunoască limbile slave, hindi şi cele din Asia de Est.
Deocamdată, cei de la Waverly Labs tocmai au lansat proiectul pe platforma indiegogo, unde puteţi face pre-comandă pentru un astfel de device. Producătorii promit că vor livra aparatul până în 2017. Până atunci, vă doresc să nu fie nevoie să vorbiţi dând – cu enervare – din mâini.
Cum funcţionează The Pilot
;

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO