Top 10 cele mai bune animații din toate timpurile - LIFE.ro
Mergi la conținut

Top 10 cele mai bune animații din toate timpurile

Cea mai bună animație a tuturor timpurilor pare să fie fără discuție „The Lion King”. Probabil mare parte din faimă se datorează încasărilor extrem de mari. Anul acesta se lansează „Lion King 2”, așa că fiți pe fază.
Share this article

Cele mai bune animații din toate timpurile sunt de fapt acele filme animate pe care le-am văzut în anumite momente ale vieții noastre și care ne-au sensibilizat uneori până la lacrimi.

Eu aș spune că Inside Out a fost probabil cel mai bun fim de animație pe care l-am văzut vreodată, dar dacă intră în ecuație și Shrek sau Lion King, se poate ca topul să se răstoarne foarte ușor.

Prin urmare, am tras cu ochiul la cei care asta fac, sunt critici de fim și au autoritatea obiectivă de face clasificări. Aceștia sunt imbdb.co sau rottentomatoes.com. Și pentru că trebuia cumva să-mi pun și eu amprenta, am făcut un mix între cele două topuri, în funcție de preferințele redacției.

Înainte de a vedea ce a ieșit din topul nostru, am obligația morală de a anunța iubitorii filmelor de animație că anul 2019 vine cu lansări importante. Se lansează „Frozen 2” (mă întreb dacă vor apărea noi rochii de plastic ale Elsei, căci m-am cam săturat de cele pe care le poartă acum toate fetițele), „Aladin”, „Dumbo” sau „The secret life of pets 2”. Ai aici o listă cu cele mai importante lansări de filme și seriale în 2019.

  1. Cele mai bune animații din toate timpurile: Shrek (2001)

A fost odată cândva un căpcăun pe nume Shrek (Mike Myers) care trăia într-o mlaștină îndepărtată și a cărui liniște prețioasă a fost din senin tulburată de invazia unor personaje din povești – niște șoricei orbi în mâncarea lui, un lup mare și rău în patul lui, cei trei purceluși … și încă o mulțime de alte personaje surghiunite din regatul lor de către Lordul Farquaad cel rău (John Lithgow).
Determinat să le salveze casa și pentru a-și recapăta liniștea din propriul cămin, Shrek cade la înțelegere cu Farquaad și pleacă sa o recupereze pe frumoasa prințesă Fiona (Cameron Diaz) pentru a deveni mireasa Lordului. Tovarașul său de călătorie este glumețul Donkey (Eddie Murphy) care ar face orice pentru Shrek … mai puțin să tacă din gură. Salvarea prințesei din mâinile unui dragon (de fapt dragoniță) care suflă flăcări se dovedește a fi ușoară, dar problemelor lor iau amploare atunci când secretul întunecat al prințesei iese la iveală.
Filmul are la origine o carte ilustrată pentru copii, cu același nume, autorul ei fiind William Steig.
Din multe puncte de vedere, ,,Shrek” este povestea ta clasică din copilărie. Ea are un erou, o prințesă frumoasă și un personaj negativ ticălos. Dar, totuși, aici eroul este un căpcăun urât și țâfnos, prințesa nu este ceea ce pare a fi iar personajul negativ are câteva deficiențe serioase.

  1. Cele mai bune animații din toate timpurile: Monsters Inc. (2001)

Eu nu aș fi dus acest film tocmai pe locul 9, dar, dacă mă uit la celelalte, chiar nu știu care este mai bun. Ideea acestui film de animație mi s-a părut absolut genială în 2001, când a apărut. Într-o lume nevăzută, paralelă cu a noastră, exista o altă lume, cea a monștrilor. Iar aceasta are nevoie de energie, energie ce poate fi produsă pe baza urletelor de copil ce se sperie noaptea. Pentru asta, în lumea paralelă funcționează o companie a monștrilor la care lucrează cele mai înfiorătoare creaturi. Toți membrii acestei companii cred că toți copiii sunt toxici, orice contact direct cu ei fiind interzis. Dar într-o zi, dintr-o greșală a lui Sully, cel mai apreciat dintre moștri care sperie copii, o fetiță pe nume Boo îl urmărește pe acesta în lumea monștrilor din companie. Astfel, pentru a nu-și pierde slujba, Sully trebuie să găsească o cale de a repara greșală făcută și de a o trimite pe fetiță înapoi în lumea ei.
Din fericire langă el este bunul prieten Mike care îl va ajuta. Împreună, ei vor avea parte de aventuri cum nici nu gândeau vreodată că vor întâlni.

  1. Cele mai bune animații din toate timpurile: Finding Nemo (2003)

O aventură subacvatică în care este urmărită călătoria amuzantă și plină de aventuri a doi pești – Marlin (Albert Brooks) și fiul său, Nemo (Alexander Gould) – care vor fi separați la Marea Barieră de Corali. Nemo este luat pe neașteptate din ocean și ajunge în acvariul unui dentist din Portul Sydney. Împreună cu un prieten de nădejde, dar care suferă de pierderea memoriei pe termen scurt, pe nume Dory (Ellen DeGeneres), tatăl lui Nemo pornește într-o palpitantă aventură pentru a-și găsi fiul pierdut. Iar în acest timp, fiul său face tot posibilul pentru a scăpa din acvariu și pentru a se întoarce înapoi în ocean. Așa, descrierea în mare nu spune mare lucru, însă trailerul cu siguranță te va convinge.

  1. How to train your dragon (2010)

Trecând prin toate aceste filme am realizat că au fost extrem de multe filme bune ce m-au marcat. „How to train your dragon” (Cum să-ți dresezi dragonul), apărut în 2010 a fost și el unul dintre ele. L-am văzut prima dată la cinema și poate pentru că eram însărcinată, am ieșit suspinând la finalul filmului. Mi-a plăcut atât de mult că am ajuns să-l mai revăd de încă vreo 10 ori. Nu în același an, dar în timp.

Hiccup (Sughiț), fiul conducătorului vikingilor de pe insula Berk, pare cel mai slab viking dintre toți locuitorii insulei, locuitori aflați într-un permanent război cu dragonii înaripați. Cu un aspect fizic nu tocmai vânjos și cu alte preocupări decât tinerii vikingi de-o seamă cu el, Sughiț este ținta tuturor ironiilor și o permanentă dezamăgire pentru neînfricatul său tată. Ajuns la vârsta la care trebuie să-și dovedească bărbăția, Sughiț trebuie să omoare primul său dragon și să arate astfel că merită să fie fiul tatălui său. Sughiț ajunge să se împrietenească cu cel mai temut dintre dragoni căruia îi dă și un nume, Toothless (Știrbul). Prietenia neașteptată dintre cei doi și aventurile pe care le trăiesc împreună vor schimba pentru totdeauna destinul insulei Berk…

6.Up (2009)

Dacă ar fi după mine, aș face un singur loc 1 pe care aș clasa „Up”, „Inside out”, ”How to train your dragon” și „Shrek”.

Hărțuit de constructorii care-i înconjoară casa cu zgârie-nori, Carl, un septuagenar, își ia zborul cu tot cu casă, susținut în aer de o mulțime de baloane multicolore. Planul bătrânului, care vrea să-și țină și o promisiune făcută soției lui decedate, aceea de a explora lumea întreagă, are o singură hibă: în momentul „decolării”, pe prispa casei lui se află și un entuziast puști de opt ani. O poveste la care am lăcrimat teribil.

  1. Toy Story (1996)

La vremea respectivă mi s-a părut grozav filmul. Apoi l-am revăzut câțiva ani mai târziu și mi s-a părut unul dintre cele mai bune filme de animație. Nici nu avea cum să fie altfel.

Este o poveste magică, o poveste cu și despre jucării, o poveste de copii, pentru copii, dar și pentru adulți.

Este povestea lui Andy, un băiețel care își iubește jucăriile și se joacă toată ziua cu ele, în special cu Șeriful Woody, o marionetă de lemn ce devine geloasă atunci când o jucărie nouă îiu atrage atenția băiețelului. În fiecare zi, după ce rămân singure în cameră, jucăriile ies de peste tot și au adevărate adunări, dezbateri sau acțiuni puse la cale cu minuțiozitate.

Adevărata acțiune intervine atunci când Andy primește de ziua lui o nouă jucărie, șeriful spațial Buzz Lightyear care pare să-in amenințe locul lui Woody în inima micuțului său prieten.

Un film absolut special din care cei mici au multe de învățat, uneori chiar și noi, adulții.

  1. Spirited Away (2001)

Un film de aventură fantastic ca niciun altul, Spirited Away spune povestea lui Chihiro, o fetiță ambițioasă de 10 ani, nefericită că familia ei își mută domiciliul și va trebui să-și facă prieteni noi.
Tatăl lui Chihiro se abate de la drumul spre casă pentru a explora un tunel misterios din pădure. Pe partea cealaltă pare să fie un parc de distracție, dar de fapt este un oraș bântuit. Fără să-și dea seama, au ajuns în Lumea Spiritelor, o lume cu scene de basm, locuită de zei antici și ființe magice, peste care domnește vrăjitoarea Yubaba. Părinții săi fiind captivi și Yubaba hotărâtă să îi țină sclavi pentru totdeauna, Chihiro va trebui să-și folosească toată energia pentru a supraviețui în acest loc nou și ciudat. Cu ajutorul lui Haku, un spirit tânăr și curajos, este forțată să-și depășească temerile și să se alăture unei lupte ca în povești, pentru libertatea familiei ei.
Câștigător în anul 2003 al Oscarului pentru cel mai bun film de animație și al Ursului de aur de la Berlin, Spirited Away este o lucrare vizionară a lui Hayao Miyazaki (Princess Monoke), care este temelia tuturor animațiilor care au urmat. Cel mai de succes film din toate timpurile în țara sa natală Japonia, este o aventură încântătoare și plină de fiori, atât pentru adulți cât și pentru copii.

  1. Inside Out (2015)

La finalul acestui film aproape orice adult rămâne pe gânduri. Eu am rămas multă vreme și m-am gândit la subiectul acestui film. Povestea este a unei fetițe, Railey care duce o viață extreme de frumoasă alături de părinții ei, în orășelul ei, cu prietenii ei. La un moment dat părinții sunt nevoiți să se mute în San Francisco, lucru care duce la intrarea emoțiilor în scenă. Furia, Dezgustul, Frica, Tristețea și Bucuria se ceartă, colaborează și se pierd în discuții în contradictoriu în încercarea de-a o face pe Riley să meargă mai departe și să-și găsească noi prieteni.

Și orice copil, sau orice om are aceste mici creaturi în el.

  1. Coco (2017)

Personal aș trece acest film pe primul loc, doar nu degeaba a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film de animație. Este o poveste cum rar am întâlnit pe crane, mai ales animată. Este povestea unui băiețel mexican, Miguel al cărui vis este să devină cântăreț, asemenea idolului său. Număi ca familia lui, iar aici vorbim de o familie extreme de numeroasă, urăște muzica. Nimeni nu are voie să cânte, sau să asculte muzică, nici măcar să fredoneze, deoarece, pe vremuri, stră străbunicul care era musician, a plecat și a părăsit-o pe stră stră bunica.

Miguel însă își urmează visul, până pe tărâmul celor morți unde își cunoaște rudele, chiar și pe stră stră bunicul, Papa Julio, tatăl lui mama Coco, cel care a adus blestemul muzicii asupra familiei. O poveste absolut impresionantă pentru copii și adulți.

  1. The Lion King (1994)

The Lion King este considerat cel mai bun film de animație al tuturor timpurilor. Acțiunea se petrece în locul fictiv Pride Lands din Africa unde un leu este conducătorul tuturor animalelor ca rege. La începutul filmului, Rafiki, un mandril shaman, îi prezintă pe Simba, noul pui născut al regelui Mufasa și al reginei Sarabi, unei adunări a animalelor la Pride Rock, un fel de castel al regatului. Între timp, fratele mai tânăr al lui Mufasa, Scar, realizează ca nu mai este moștenitorul tronului și pune la cale să îl ucidă pe Simba, și pe Mufasa. Pe parcursul filmului, Scar își va îndeplini visul pe jumătate, dar va fi și un pericol pentru Simba, care a fost alungat de către acesta. Simba va crește în sălbăticie,departe de prieteni și familie, și va da peste două animăluțe care pe parcurs îi vor deveni prieteni. El va trece prin multe aventuri înainte să ajungă acasă, iar când o va face, va avea parte de o mare surpriză.

„Regele Leu” a devenit filmul cu cele mai bune încasări în toată lumea în anul 1994, acumulând 783,841,776 $, aflându-se actualmente în topul filmelor cu cele mai bune încasări ale tuturor timpurilor. Filmul a câștigat două premii Oscar: Cea mai bună coloană sonoră originală și Cea mai bună melodie („Can You Feel The Love Tonight”). Pe lângă aceleași categorii câștigate la Globurile de Aur, a mai câștigat premiul pentru Cel mai bun film – muzical sau comedie. Din mai 2007, filmul a intrat în TOP 250 al filmelor IMDb după opinia spectatorilor.

„The Lion King” a fost numit „King of the Jungle” la începutul producției. Ca și în cazul filmului „Bambi”(1942), producătorii au studiat viața leilor adevărați, iar unii producători au mers în Kenia pentru a studia habitatul lor natural care va fi folosit în film.

Utilizarea semnficativă a calculatoarelor în film a permis producătorilor să-și pună în practică ideile în noi moduri. Animația pe calculator s-a folosit cel mai mult în scena cu antilopele. Câteva antilope au fost create 3D pe calculator după care au fost multiplicate în câteva sute.

„Regele Leu” a fost cândva considerat secundar lui „Pocahontas”, deoarece au fost produse simultan. Majoritatea producătorilor au lucrat pe Pocahontas deoarece considerau că din cele două producții, Pocahontas va fi cel mai bun. Cu toate acestea, când cele două filme au fost lansate, „Regele Leu” a fost cel mai bun din toate punctele de vedere, cu toate că ambele filme au fost un succes și au primit laude din partea criticii.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora