Top 5 tendinţe în design pentru 2018 - LIFE.ro
Mergi la conținut

Top 5 tendinţe în design pentru 2018

Ce culori şi ce forme preferă 2018? Ce materiale alegem pentru a ne decora casele, birourile sau restaurantele? Designerii s-au decis deja. În mod clar 2018 nu e plictisitor deloc!
Share this article

Fiecare început de an vine cu surprizele şi noutăţile sale (doar de aceea se numeşte Anul Nou!). Noi, oamenii, obişnuim să îmbrăcăm haine noi în prima zi a anului. Însă totul în jurul nostru se „redefineşte”. La început de an se trasează noi tendinţe – fie că vorbim despre modă, tehnologie sau design interior. Ce culori şi ce forme preferă 2018? Ce materiale alegem pentru a ne decora casele, birourile sau restaurantele? Designerii s-au decis deja. În mod clar 2018 nu e plictisitor deloc!

Maximalismul

London Design Festival 2017 pop-up by Peter Pillotto. Foto: Angus Mill Photography

Se pare că ne îndepărtăm, încet-încet, de minimalismul scandinav care a dominat ultimii ani şi reintroducem în vieţile noastre jocul de-a „maximalismul”. Designerii propun deja decoruri şi interioare extravagante, în care se joacă cu formele, nuanţele, contrastele, materialele. Specialiştii spun că oamenii simt nevoia să se evidenţieze, să iasă din contururile impuse, să se exprime şi sunt de părere că maximalismul va căpăta amploare cât de curând.

Nuanţele pământului: terracotta

Entre Pinos development by Taller Hector Barroso. Foto: Rory Gardiner

Designerii (aşa cum este şi Despina Curtis, cea care a lucrat pentru COS, Moooi, Carl Hensen) sunt de părere că această nuanţă a argilei arse este noua culoare în design interior, şi că nuanţa va lua locul verdelui-smarald care a dominat anul 2017.

Vopsea – nuanţa „Rustic Wicker” by Valspar

„Această culoare face parte din familia bronzului, şi este compusă din tonuri de portocaliu şi roşu. Rezultatul: o nuanţă bogată care aminteşte de culorile pământului. Arată bine atât pe materialele textile, cât şi ca element de decor, în ceramică sau plăci de gresie. Pentru cei curajoşi, nuanţa merge foarte bine şi ca element arhitectural într-o încăpere”, explică celebrul designer Despina Curtis. Câteva branduri de vopseluri deja au integrat această nuanţă în catalogul lor pentru 2018!

„Zona de confort”

Mortimer House by AvroKO. Foto: Ed Reeve

Vom observa în acest an tendinţa ca spaţiile odinioară foarte „stricte” (birouri, sedii oficiale, showroom-uri) să primească o notă cozy sau să facă loc unui spaţiu menit să ofere confort clienţilor, vizitatorilor, celor care le trec pragul. Vom observa că graniţa dintre spaţiul de lucru şi spaţiul de relaxare se va estompa. Se va pune accentul pe ospitalitate, căldură, relaxare. Aşa vor apărea mici coffee-shop-uri în spaţii odinioară „reci”, sau zone de relaxare şi care promit „experienţe” nu doar „funcţionalitate”. Tendinţa se simte şi la nivelul materialelor folosite pentru piesele de mobilier. Catifeaua va fi din nou la modă, pentru că acest trend se bazează pe ideea de confort şi senzaţia de calm. Nouă ni se pare o idee foarte, foarte bună!

Monocromia

Tambour desk by Poritz & Studio

Este o tendinţă care pare să se afle la polul opus al maximalismului de care vorbeam mai sus. Poate fi o reminiscenţă a stilului scandinav, sau poate fi o tendinţă născută tot din curaj. Căci nu oricine se poate încumeta să decoreze o încăpere ton sur ton sau cu nuanţe pale din aceeaşi familie! 

Silo apartment by Arjaan De Feyter. Foto: Piet Albert Goethals.

Cu toate că un astfel de decor poate părea plictisitor la prima vedere, fineţea (care stă în detalii) şi priceperea în a jongla cu monocromia pot aduce unui spaţiu o notă foarte sofisticată. 

Reutilizarea materialelor (eco-design)

Plăci realizate din pănuşi de porumb by Apilada Vorachart

Dintre toate, acest trend ne place cel mai tare. Asta pentru că pune punctul pe i, pe nevoia de a recicla şi de a folosi materiale care ne sunt la îndemână, fără a mai distruge planeta. Se poartă în 2018 mobila realizată în totalitate din plastic reciclat, din cutii sau din ecranele smartphone-urilor stricate.

Plăci realizate din pănuşi e porumb by Apilada Vorachart

Designerii au găsit soluţii inovatoare şi produc deja variante alternative pentru piele (din frunze de ananas, de exemplu). Anul acesta se găsesc pe piaţă plăci realizate din pănuşi de porumb. Dar ne aşteptăm şi la alte soluţii inovatoare. Este un trend care va continua să crească, spun designerii. Noi sperăm să ajungă atât de popular, încât să devină mainstream. 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora