Căutare

Share this article
Stilul tradiţional cucereşte contemporanul. Vechiul devine nou. Simbolistica ancestrală capătă noi interpretări. Motivele spun poveşti. Texturile prind alte forme. Ia bunicii e din nou la modă şi se asortează perfect cu celelalte elementele vechi pe care ni le-am însuşit. De câţiva ani am scuturat de praf cuvântul „tradiţie”, l-am şlefuit şi l-am transformat astfel încât să nu mai pară desuet. Privim cu alţi ochii propriile rădăcini şi ne bucurăm când străinii apreciază „românescul” mai mult decât am fi îndrăznit să credem noi.
 
Transformarea asta se întâmplă pe catwalk-uri, în ateliere de modă sau design, a cuprins propriile case şi a prins rădăcini – îndrăznesc eu să cred – în imaginarul colectiv.
 
Azi întâlnim mai des în vocabularul comun cuvinte care păreau destinate uitării: ie, brâu, zestre, broderie. Mai mult, le putem vedea pe stradă, în vitrine sau la târguri de design.
Motivele tradiţionale şi-au recâştigat valoarea. Şi nu dificil să găsim azi ateliere sau designeri pentru care stilul românesc are originalitate, are clasă… şi un preţ.
 
Adrian Oianu este cel mai cunoscut dintre creatorii de modă inspiraţi de motivele româneşti. Romanian Boho, Carpathian Elves, Romanian Punk, Romanian T-shirt sunt doar câteva dintre colecţiile sale dedicate  spiritului autohton. Ia este transformată în piesă de rezistenţă şi devine punct de inspiraţie pentru tricouri, rochii sau cămăşi. Cusăturile şi culorile aduc un omagiu cusăturilor vechi şi migalei, iar complexitatea simbolurilor întâlneşte simplitatea croiului pentru o serie de piese cât de poate de autentice, cât se poate de româneşti. Oianu este, de altfel, iniţiatorul proiectului „Musée de La Blouse Roumaine”, o colecţie privată de peste 300 de cămăşi şi ii tradiţionale, organizată, deocamdată, într-un muzeu virtual.
 
Descoperiţi-i colecţiile pe www.shop.adrianoianu.com
 
Iutta brodează motivele folclorice în piele. Colecţiile „Dor de românesc”, „Dor de vară”, „Dor cu brâu”, „Conduri cu dor” spun povestea unui brand premium în al cărui „laborator” veţi găsi genţi sau conduri, brâuri, mănuşi, brăţări  – toate lucrate manual – care transpun arta meşteşugarilor şi motivele tradiţionale într-un design contemporan.
Le puteţi comanda în atelierul Iutta (Str. Sfântul Ştefan 19) sau în galeriile partenere: Molecule F, Flori de Ie, Dizainăr sau Galateca.
 
Detalii pe www.iutta.ro
 
Zestre exprimă, la fel de simplu, tradiţia şi o aduce în cultura urbană. Tricouri, bluziţe şi accesorii care aduc aminte de cusăturile „în cruce” sau „musculiţele” de pe ştergarele româneşti. De alfel, fiecare obiect de îmbrăcăminte poartă cusături tradiţionale româneşti lucrate manual. Broşele, butonii, cerceii sau pandantivele sunt gravate in lemn de plop sau cireş şi poartă nume cât de poate de româneşti: Neamţ, Vaslui, Bistricioara… 
 
Le găsiţi pe www.zestre.ro
 
 
Citiţi continuarea articolului aici 
 
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO