Tragica poveste de viață a lui Sinéad O'Connor: de la tortura mamei sale, instituționalizare și traumele abuzului, suferință în fața preoților catolici, până la gândul sinuciderii și durerea în fața pierderii copilului său - LIFE.ro
Mergi la conținut

La începutul anului 2022, Shane O’Connor, fiul faimoasei cântărețe irlandeze Sinéad O’Connor, a murit, după cum relatează CNN. Extrem de afectată, Sinéad O’Connor a fost apoi internată în spital, după o serie de mesaje tweet postate în social media, dar care au fost șterse ulterior. Prin aceste mesaje cântăreața își exprimase propriile intenții de sinucidere.

Fiul ei era dispărut de câteva zile și când corpul lui a fost găsit de poliție, vestea sinuciderii lui a căzut ca un trăznet pentru sufletul și așa rănit al mamei sale.

Acestea sunt doar cele mai recente exemple, printre multe altele, din povestea tragică din viața reală a cântăreței, care a fost presărată cu tot felul de controverse publice și lupte personale care au început încă din copilărie.

Sinéad O' Connor
Sinéad O’ Connor

Născută și crescută în Irlanda, cariera muzicală a lui O’Connor a început în anii 1980 cu albumul ei de debut, „The Lion and the Cobra”. Cea mai cunoscută melodie a ei a fost lansată în anii 1990 „Nothing Compares 2 U”, piesă scrisă de Prince. O’Connor a rămas activă ca artist de înregistrări până în 2014, dar nu a egalat niciodată recunoștința critică sau comercială de care s-a bucurat cândva. Opera ei a fost eclipsată de o viață privată tumultuoasă și de o imagine publică controversată.

Cum arată viața de familie a lui Sinéad O’Connor 

Conform Wikipedia, O’Connor a avut patru copii și a fost căsătorită de patru ori.

Primul ei fiu, Jake, s-a născut din uniunea cu primul ei soț, producătorul muzical John Reynolds, care a fost producătorul a câtorva dintre albumele ei, inclusiv Universal Mother. Reynolds și O’Connor s-au căsătorit în 1987. La scurt timp după nașterea fiicei ei, Roisin, în 1995, O’Connor și tatăl fetei, jurnalistul irlandez John Waters, au început o lungă bătălie pentru custodie care s-a încheiat când O’Connor a acceptat să o lase să locuiască la Dublin cu Waters.

La mijlocul anului 2001, O’Connor s-a căsătorit cu jurnalistul britanic Nick Sommerlad; căsătoria s-a încheiat în 2004. Astfel s-a născut cel de-al treilea copil al ei, Shane, în 2004, al cărui tată este muzicianul Donal Lunny.

Sinéad O' Connor
Sinéad O’ Connor și ultimii doi copii ai ei. Azi mai e doar unul.

În 2006, ea a dat naștere celui de-al patrulea copil, Yeshua Francis Neil Bonadio, al cărui tată este Frank Bonadio.

O’Connor s-a căsătorit pentru a treia oară pe 22 iulie 2010, cu prietenul și colaboratorul său de mult timp, Steve Cooney, însă la sfârșitul lunii martie 2011, a luat decizia de a se separa de el.

A patra ei căsătorie a fost cu terapeutul irlandez, Barry Herridge. S-au căsătorit pe 9 decembrie 2011, în Las Vegas, dar căsătoria lor s-a încheiat după ce „au trăit împreună doar 7 zile”. Săptămâna următoare, pe 3 ianuarie 2012, O’Connor a emis un șir suplimentar de comentarii pe internet, în sensul că cei doi s-au împăcat.

Din 2015, Sinéad O’Connor este și bunică.

Sinéad O’Connor a fost instituționalizată în adolenscență

Sinéad O’Connor s-a născut în 1966 la Dublin, Irlanda. Părinții ei au divorțat când ea era foarte mică și a ales să locuiască cu tatăl ei. Până la vârsta de 15 ani, ea a început să fure din magazine și a fost trimisă la una dintre așa-numitele „Magdalene Laundries” din Irlanda. Cel mai adesea, tinerele erau trimise la aceste instituții ori pentru că erau însărcinate înainte de căsătorie, sau erau implicate în tot felul de comportamente antisociale.

Sinéad O' Connor
Sinéad O’ Connor în copilărie

În multe privințe, Sinéad O’Connor s-a descurcat bine în aproximativ un an și jumătate petrecut într-una dintre instituțiile Magdalene din Irlanda, condusă de Biserica Romano-Catolică. În acest timp, ea a primit prima chitară de la o călugăriță, așa cum ea însăși a mărturisit mai târziu. Dar a asistat și la multe cazuri de abuz din partea preoților, deși răspunsul la întrebarea dacă O’Connor a fost victimă sau nu a acestor abuzuri, rămâne neclar. Cu toate acestea, dezvăluirea abuzurilor din Biserica Romano-Catolică a devenit una dintre misiunile copleșitoare ale cântăreței, o temă care apare frecvent în operele ei, după ce a devenit un muzician consacrat.

A rămas orfană de mamă în adolescență

Este posibil ca Sinéad O’Connor să fi asistat doar la abuzuri asupra copiilor în timpul petrecut la una dintre instituțiile Magdalene din Irlanda, abuzuri care ar fi inclus pedepse corporale barbare, abuz psihologic și abuz sexual, după cum ea însăși scria în The Washington Post. Un exemplu din viața cântăreței și compozitoare, în care se știe că a suferit propria traumă a fost cel cauzat de moartea mamei ei, care s-a stins într-un accident de mașină când O’Connor avea 19 ani.

Sinéad O' Connor
Sinéad O’ Connor povestind despre abuzurile suferite din partea mamei sale. Foto: The Sun

După cum Sinéad O’Connor i-a dezvăluit Dr. Phil în 2017, mama ei, care a suferit de tulburări de sănătate mintală și de consum de substanțe interzise, a abuzat-o atât fizic, cât și sexual, forțând-o chiar să locuiască în aer liber, într-o șopron, timp de luni de zile. Mama lui O’Connor, i-a spus ea doctorului Phil, „conducea o cameră de tortură. Era o persoană căreia îi făcea plăcere și zâmbea când te rănea… Eram mai tot timpul îngroziți”. Privind în urmă, O’Connor a reușit cumva să-și ierte mama. „Urăsc să nu pot avea grijă de ea, poate să-i ofer puțină dragoste și s-o ajut. Nimeni nu a ajutat-o”, a spus ea.

Sinéad O’Connor a avut o dispută publică cu Madonna

Sinéad O’Connor era la apogeul carierei sale profesionale în 1992. În calitate de invitată la „Saturday Night Live”, ea a declanșat o furtună de controverse prin murdărirea imaginii lui Papa Ioan Paul al II-lea, ca mijloc de protest împotriva presupuselor abuzuri în cadrul Bisericii Catolice. Acest act i-a divizat rapid audiența, trimițând-o pe O’Connor în judecată în fața instanței opiniei publice. Una dintre cele mai dure reacții la apariția „SNL” a venit câteva săptămâni mai târziu, când O’Connor a apărut la un concert tribut al lui Bob Dylan, doar pentru a fi huiduită de public, după cum relatează publicația Rolling Stone.

O voce care s-a alăturat corului criticilor a fost nimeni alta decât faimoasa cântăreață, Madonna, care a luat partea Bisericii Catolice. „Cred că există o modalitate mai bună de a-și prezenta ideile, mai degrabă decât să distrugi o imagine care înseamnă mult pentru alți oameni”, a spus ea, prin The New York Times. „Dacă este împotriva Bisericii Romano-Catolice și are o problemă cu ei, cred că ar trebui să vorbească despre asta”.

Trăiește cu fibromialgie și posibil cu o tulburare bipolară

Pe lângă traume personale și controversele profesionale, Sinéad O’Connor gestionează provocările fizice și mentale. Se pare că ea are crize de fibromialgie, care provoacă dureri muscularo-scheletice larg răspândite, care uneori sunt rezultatul stresului. Se pare că suferă și de tulburare bipolară, caracterizată prin urcușuri și coborâșuri dramatice de comportament maniacal și depresie. După ce s-a retras pentru scurt timp din muzică, O’Connor a vorbit cu revista HARP despre experiența ei cu fibromialgia, ceea ce ea a numit o „boală de oboseală cronică care îți afectează dureros mușchii”.

Sinéad O' Connor
Sinéad O’ Connor și fiul ei, Shane

„Când suferi de așa ceva, de fapt, este ca și cum primești un cadou, pentru că trebuie să-ți reevaluezi viața”, a spus ea. „Este pur legat de stres, așa că trebuie să scapi din viața ta de lucrurile care îți iau energia.” În ceea ce privește tulburarea bipolară, ea i-a spus lui Oprah Winfrey în 2007 că a fost diagnosticată în jurul anului 2003 după o tentativă de sinucidere. Mai târziu i s-a spus că, de fapt, s-ar putea să nu fie bipolară după o evaluare suplimentară a sănătății mintale.

A căzut și în dizgrația lui Prince

Sinéad O’Connor a avut și o relație stâncoasă cu Prince, care a scris cel mai mare hit al ei de până acum, „Nothing Compares 2 U”. Cei doi aproape au ajuns să se lovească la începutul carierei ei. „Nu ne-am înțeles deloc. De fapt, a fost o bătaie de cap”, a spus ea pentru Irish Independent. De asemenea, ea l-a numit pe Prince „un adorator al diavolului” în memoriile ei din 2021 „Rememberings”, potrivit Irish Post. „Cred că a fost implicat în afacerile diavolului pentru că o veche prietenă de-a lui mi-a spus că are puterea de a face s*** să se miște prin cameră”, a spus ea.

Sinéad O' Connor
Sinéad O’ Connor după ce s-a convertit la islam. Foto: The Guardian

De la o copilărie dificilă până la probleme profesionale care decurg din credințele ei deschise, drumul nu a fost până acum ușor pentru cântăreața irlandeză Sinéad O’Connor, care și-a schimbat numele de două ori de când s-a convertit la islam, dar continuă să se prezinte tot Sinéad O’ Connor.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora