Tragica viață a actorului Mark Ruffalo: de la confruntarea cu moartea, la sărăcia lucie și până la marele succes - LIFE.ro
Mergi la conținut

Tragica viață a actorului Mark Ruffalo: de la confruntarea cu moartea, la sărăcia lucie și până la marele succes

Desi poate interpreta cu succes rolul unui geniu științific în Universul Marvel, Mark Ruffalo nu a excelat în mod deosebit în școală.
Share this article

Mark Ruffalo și-a câștigat reputația de unul dintre cei mai autentici actori de la Hollywood. Fie că ajută autostopiștii blocați, invitând fani să îl însoțească pe platourile de filmare sau susținând numeroasele organizații de caritate la care este implicat, nativul din Wisconsin este la fel de modest precum un star de film poate fi. Cu toate acestea, viața nu i-a fost mereu la fel de bună pe cât a fost el față de alții. De fapt, având în vedere toate prin câte a trecut, e un miracol că nu s-a transformat într-un om complet neprietenos.

Deși nu se vede, actorul amabil din Avengers se apropie acum de vârsta de 50 de ani, iar jumătatea de secol petrecută pe această planetă a fost cu adevărat o călătorie plină de provocări. Se bucură de succes în prezent, dar, înainte de a juca rolul lui Bruce Banner/Hulk în cea mai mare franciză de la Hollywood, a trebuit să trăiască cele mai joase puncte, trecând prin experiențe pe care majoritatea dintre noi ar avea dificultăți să le depășească. De la sărăcie paralizantă și boli până la mai multe întâlniri cu moartea, aceasta este povestea tragică din viața a lui Mark Ruffalo.

Familia sa a falimentat

Deși poate interpreta cu succes rolul unui geniu științific în Universul Cinematografic Marvel, Mark Ruffalo nu a excelat în mod deosebit în școală. Când a acordat un interviu pentru Men’s Journal, actorul, fost elev cu note slabe, a spus că el crede că a suferit de dislexie nedepistată ani de zile, dar a depus eforturi și a terminat liceul oricum. După absolvire, familia sa s-a mutat în ceea ce revista descria drept o „comunitate de plajă dubioasă” din San Diego, însă lucrurile nu au mers exact așa cum și-au planificat părinții săi (un decorator de case și un stilist de păr). De fapt, lucrurile au luat o turnură rapidă spre rău.

„În șase luni, am trecut de la normal la falit și eliminați ca familie”, a spus actorul. Tatăl său, Frank (pe care l-a descris drept „un artist care nu și-a găsit niciodată forma de artă”), și-a făcut bagajele și s-a întors în Wisconsin, lăsându-și cei patru copii și soția, Marie, în urmă. Ruffalo excelase ca luptător în școală, dar, în ciuda faptului că i s-a spus că are o șansă la o bursă, a decis să urmeze o carieră de actor. S-a mutat într-un apartament de 600 de dolari pe lună cu doi prieteni și fratele său mai mic, Scott. „El făcea o porție uriașă de paste cu ton, și asta mâncam toată săptămâna”, își amintește Ruffalo. „Cele mai bune și cele mai rele momente.”

A luptat cu probleme reale de furie

Depășirea furiei este esențială în interpretarea personajului Hulk, și, din acest motiv, Mark Ruffalo nu pare să fie potrivit pentru acest rol. Samuel L. Jackson, actorul care îl interpretează pe Nick Fury, l-a numit „un ursuleț drăgălaș” și a dezvăluit că „toată lumea îl iubește pe Mark” pe platourile de filmare ale filmelor Marvel, dar, crezi sau nu, a fost odată un tânăr foarte mânios.

„Ar fi trebuit să mă vezi la vârsta de 20, băiete”, i-a spus actorul moderatorului de la New York Daily News. „Eram definiția posterului unui tânăr mânios cu un complex de persecuție… Mă luptam ca tânăr actor, suferind din cauza slăbiciunilor imaginare sau reale ale altor persoane. Așa că nu a fost prea dificil să revin în acele locuri.”

Ruffalo a petrecut atât de mult timp tratând respingerea profesională (estimează că a susținut între 600 și 800 de audiții fără să primească vreun răspuns!) încât a început să-și aducă furia acasă. El spune: „… a fost o perioadă în care, dacă intrați în apartamentul meu, erau imagini și afișe agățate în locuri foarte ciudate, acoperind găuri făcute cu pumnul în pereți. Pahare aruncate, căni de cafea, cărți, orice aș fi putut găsi.”

Mark Ruffalo
Mark Ruffalo

Mark Ruffalo a suferit de anxietate

Cel nominalizat de trei ori la premiul Oscar a spus tot pentru New York Daily News că, în cele din urmă, a reușit să înceteze să-și exteriorizeze furia după ce și-a dat seama că are multe motive să fie recunoscător, dar a avut nevoie de ajutor profesional pentru a o controla. După ce a ajuns într-un punct în care avea dificultăți să doarmă din cauza faptului că creierul său nu „se oprea” noaptea, un prieten vechi i-a recomandat să încerce meditația, ceea ce i-a schimbat viața.

„Am avut un prieten care a fost mult timp dependent de droguri”, a spus Ruffalo pentru Rolling Stone. „A făcut programul [de meditație], și ne-am întâlnit din nou după câțiva ani … El fusese cel mai mânios om din lume, și avea un comportament atât de calm acum. Nu văzusem niciodată o persoană să se schimbe atât de mult.” Actorul a căutat propriul său profesor de meditație pentru a vedea dacă ar funcționa și pentru el în același mod, iar rezultatele au fost uimitoare.

„E o practică zilnică care îți liniștește creierul și, ciudat, încetinește timpul, astfel încât să nu fii atât de prins în reacțiile imediate la lucruri”, explică el. „Și totul s-a schimbat. Munca mea a început să se schimbe, norocul meu a început să se schimbe. Felul în care lumea mi se părea s-a schimbat.” Actorul a spus că, în ciuda „tuturor nebuniilor din lume”, practicarea meditației i-a oferit o „cantitate enormă de speranță” că totul va fi în regulă.

A trăit prin ‘războaiele drogurilor’

Desigur, Ruffalo avea dreptate. Totul avea să fie în regulă pentru el, dar a trecut printr-o mulțime de tragedii înainte de a ajunge la acel punct din viața sa. Chiar și după ce a obținut primul său rol plătit (o reclamă Clearasil din 1989), nu își permitea să se mute din MacArthur Park, o zonă notorie pentru faptul că era invadată de traficanți de droguri și dependenți periculoși.

” Era apogeul războaielor cu droguri”, a spus el pentru Men’s Journal. „Mergeam în parc dimineața și găseam cadavre împrăștiate pe iarbă. Femei tinere, complet drogate, cu răni pe toată fața, veneau să bată la ușa noastră cerând bani sau mâncare. Era atât de greu.” Vecinul viitorului star a fost înjunghiat de 12 ori pe veranda lui Ruffalo după ce a încercat să oprească niște tineri să fure o mașină, iar violența l-a urmat chiar și la locul de muncă.

După ce a cheltuit banii de la Clearasil, a început să lucreze la un bar local. Într-o seară, un membru al unei bande a intrat și a scos un pistol, dar, norocul lui Ruffalo și colegii săi a fost că bărbatul care lucra la ușă era un polițist în timpul liber. Nu la fel de norocos a fost membrul bandei, însă — polițistul și-a scos propriul pistol și l-a împușcat pe loc.

Mark Ruffalo a avut o tumoră cerebrală

Punctul culminant al carierei lui Ruffalo a venit la începutul mileniului, când a fost distribuit în drama apreciată de critici „You Can Count on Me”, succesul căreia a condus la un rol alături de legendarul Robert Redford în „The Last Castle” din 2001. „Era mare”, a spus el pentru Men’s Journal. „Acolo eram cu unul dintre eroii mei, Robert Redford, făcând acest walk-and-talk. Mă gândeam, ‘Ce naiba fac aici? Acesta este visul meu cel mai nebun împlinit!’… Și apoi am aflat că am o tumoră cerebrală.”

Uimitor, actorul știa despre tumoră înainte ca medicii să-l confirme, având un vis incredibil de viu despre acesta. El era pregătit să înceapă lucrul la filmul lui M. Night Shyamalan, „Signs” (2002), când a avut această premoniție și a mers la medicul producției pentru sfaturi. „Ascultă, am avut într-adevăr un vis înspăimântător aseară și probabil că mă vei crede nebun, dar cred că am o tumoră cerebrală și mi-ar plăcea să verific”, i-a spus. Medicul s-a făcut „alb ca varul” când s-a dovedit că avea dreptate.

Ruffalo a fost informat că are o masă de mărimea unei mingi de golf în spatele urechii stângi (cunoscută sub numele de neurom acustic) și că va trebui să fie operat cât mai curând posibil. Chirurgii i-au spus că există 80% șanse să-și piardă auzul și 20% șanse ca nervii faciali să fie afectați permanent.

Era convins că o să moară

Mark Ruffalo a fost forțat să cedeze rolul lui Merrill Hess către Joaquin Phoenix, dar acesta a fost cea mai mică dintre problemele sale, deoarece soția sa era la doar câteva săptămâni de a aduce pe lume primul lor copil. „Nu a spus nimănui săptămâni întregi”, a povestit mama sa. „Când în cele din urmă a făcut-o, am spus: ‘Doamne, cum ai putut suporta toate astea?'” Trei săptămâni după ce și-a întâmpinat fiul, a fost supus unei intervenții chirurgicale, dar nu înainte de a înregistra un mesaj în cazul în care nu s-ar mai fi trezit vreodată.

„Eram sigur că o să mor”, a dezvăluit el. „I-am făcut o casetă pentru el, pentru când va fi suficient de mare să înțeleagă. Doar spunând, ‘Hei, ăsta sunt eu.'” În timpul interviului său pentru Asociația Acustică Neurom, Ruffalo a spus că visul său a fost „atât de șocant” încât a știut că nu poate amâna prea mult operația, dar o experiență anterioară neplăcută cu anestezia l-a terorizat. „Aveam această teamă de a muri pe masa de operație.” Și, tehnic, asta s-a și întâmplat.

„Tatăl meu mi-a spus că inima mea s-a oprit pentru scurt timp pe masa de operație, așa că asta mi-a fost frică”, a dezvăluit starul. Din fericire, a început să bată din nou, dar, în ciuda îndepărtării creșterii benigne, lupta lui abia începuse. „Mi-au spus că operația a decurs bine, au luat toată tumora, au păstrat nervul meu… dar eu doar auzeam un sunet în urechea stângă.”

Jumătate din fața lui a fost paralizată

Când acel sunet a dispărut, Ruffalo a realizat că și-a pierdut complet auzul în urechea stângă. Mai rău, acea parte a feței sale era complet paralizată — nu-și putea închide nici măcar ochiul. El a implorat ca Dumnezeu să nu-i ia singurul lucru de care avea nevoie să-și susțină familia, dar, în acea etapă, părea că fața lui nu se va recupera niciodată, punând practic capăt carierei sale de actor chiar în momentul în care începea să se deschidă cu adevărat.

„Am fost așa timp de aproximativ 10 luni și șansele ca lucrurile să se îmbunătățească păreau destul de slabe”, a spus el pentru The Telegraph. „Șansele ca nervii să revină se diminuau în fiecare lună și luna a șaptea era aproape momentul limită. Dar, în cele din urmă, paralizia a început să treacă. Practic, am dispărut pentru un an.” În acel timp, Ruffalo a păstrat tăcerea despre motivele pentru care a dispărut din peisaj, dar asta nu i-a oprit pe oameni să facă presupuneri.

„Au existat tot felul de zvonuri despre ce mi s-a întâmplat”, a spus el. „Droguri, alcoolism, SIDA. Oricare ar fi fost adevărul, eram un om distrus. Adică, nimeni nu va angaja un actor cu jumătate de față paralizată.” Ruffalo se temea că operația i-a distrus abilitatea de actor, dar, din fericire, cele mai bune momente urmau să vină. Nervii faciali s-au recuperat în cele din urmă, iar el s-a luptat să revină în lumina reflectoarelor. În 2011, a primit prima sa nominalizare la Premiile Oscar pentru interpretarea sa din The Kids Are Alright.

A fost fratele său ucis?

În decembrie 2008, fratele mai mic al lui Ruffalo și fost coleg de cameră, Scott, a fost ucis. Cel puțin, asta a concluzionat Biroul de Medicină Legală al comitatului Los Angeles. Când paramedicii au ajuns la apartamentul lui din Beverly Hills, l-au găsit cu o plagă de împușcare. A fost transportat la spital și a reușit să se mențină în viață o săptămână, dar, când a devenit clar că nu se va recupera, aparatele au fost oprite, devastând familia sa.

„Mark Ruffalo și familia sa apreciază profund valul de rugăciuni și susținere în această perioadă foarte dificilă a trecerii lui Scott Ruffalo, fiu iubit, frate și soț,” au spus ei într-o declarație, deși nu au comentat asupra circumstanțelor ciudate ale morții sale. Cei doi alți oameni prezenți în casa lui Scott în acea noapte (Shaha Adham, în vârstă de 26 de ani, fiica unui om de afaceri săudit bogat, și Brian Scofield, prietenul ei în vârstă de 29 de ani) au fost arestați, dar au declarat autorităților că Scott și-a provocat singur rana.

„Împușcarea a fost rezultatul jocului cronic al victimei de Ruletă Rusească și al periculosului joc cu arme de foc sub influența substanțelor controlate”, a declarat avocatul lui Adham pentru New York Daily News. „Clienta mea era o prietenă bună a victimei și este foarte tristă pentru pierdere… Cu toate acestea, ea nu a avut nicio contribuție la moartea accidentală.” Scofield și Adham (care a murit în 2012, presupus din cauza unei supradoze) au fost ulterior eliberați, iar raportul medicului legist a fost anulat.

Mark Ruffalo nu și-a mai revenit din asta

Ruffalo și Scott au fost întotdeauna apropiați, chiar și pentru frați. Cei doi au trecut prin unele dintre cele mai grele momente împreună, formând o legătură care mergea dincolo de sânge. Deși actorul era programat să joace în filmul lui Noah Baumbach, Greenberg, în acel moment, a decis să renunțe la filmul independent pentru a-și duce doliul (a fost înlocuit de Ben Stiller).

Nu pentru prima dată în cariera sa, pierderea unui rol din cauza unei tragedii s-a dovedit a fi o binecuvântare în deghizare, pentru că, atunci când Ruffalo s-a întors la activitate, a obținut recunoașterea Academiei și un rol în ceea ce avea să devină franciza cinematografică hollywoodiană cu cel mai mare încasări din toate timpurile, Universul Cinematografic Marvel, toate în decurs de câțiva ani. „Prietenii mei au un termen, a fi ‘Ruffaloed'”, a spus el pentru In New York. „Este atunci când treci prin ce pare a fi ghinion, care de fapt se transformă în noroc mai târziu.” Nu că nu ar schimba lucrurile dacă ar putea.

„Mereu te întrebi, ‘Ce aș fi putut face diferit?'” a spus el. „Dar există și partea mai sănătoasă care spune, ‘Integrezi asta și mergi mai departe.’ Niciodată nu treci peste, doar te obișnuiești cu asta. Te îngroși, puțin poate, așa că fii pe fază pentru asta. Dar iei aceste lucruri tragice și le transformi în ceva semnificativ și demn de pierdere. Faceți să conteze. De acum încolo, faceți tot ce puteți face să conteze.”

Nu a fost ultima dată când a pierdut pe cineva apropiat

Cu excepția, poate, a detectivului David Toschi, Ruffalo a avut mai multă experiență cu moartea decât personajele pe care le-a interpretat. Pe lângă tot ceea ce a văzut când locuia în MacArthur Park cu fratele său, a trebuit să facă față și pierderii celui mai bun prieten, care și-a luat viața în 1994. Potrivit New York Post, sinuciderea prietenului său de-o viață, Michael, i-a arătat lui Ruffalo „valoarea vieții” și l-a determinat să fie și mai hotărât să reușească ca actor.

După ce a făcut exact asta, Ruffalo și-a făcut mulți prieteni în industrie, printre care și Chris Penn. În 2006, fratele lui Sean Penn a fost găsit mort în apartamentul său din Santa Monica, cu o supradoză suspectată drept cauză. Conform unui raport toxicologic obținut de Access Hollywood (prin People), la momentul decesului, avea în organism Valium, morfină, codeină și marijuana, dar cauza reală a morții a fost complicată de problemele apărute în urma inimii mărite, a confirmat medicul legist.

Mark Ruffalo a fost acuzat de terorism

Aceasta nu a fost ultima dată când Mark Ruffalo s-a aflat sub investigație din partea autorităților, conform unor surse de știri grav dezinformate, cel puțin. În 2010, San Francisco Chronicle a raportat că Biroul de Securitate al statului Pennsylvania l-a plasat pe actorul nominalizat la Oscar pe lista de supraveghere teroristă după ce și-a exprimat public îngrijorările cu privire la forajul de gaz natural în Statele Unite (prin CBS).

Ruffalo era un susținător al documentarului Gasland, câștigător al Premiului Special al Juriului Sundance, contribuind la organizarea proiecțiilor filmului într-un efort de a sensibiliza opinia publică cu privire la efectele potențial dezastruoase asupra mediului și asupra celor care trăiesc în apropierea siturilor de foraj. Acest lucru, aparent, a constat o amenințare la securitate, ceea ce i s-a părut „destul de amuzant” la început. Cu toate acestea, pe măsură ce povestea căpăta amploare, a fost forțat să o ia în serios, punând lucrurile la punct când a discutat cu The Telegraph.

„Cumva, a apărut această poveste că sunt pe această listă a teroriștilor”, a spus ziarului.
„Fox News a preluat și a combinat informația cu asasinarea fratelui meu pentru a o face să sune cât mai sumbră posibil. Apoi, fiecare organizație de știri din țară a difuzat știrea fără a verifica dacă era adevărată. Abia când The Washington Times a dezvăluit în cele din urmă povestea, aceasta a dispărut.”

Citește și: Cele mai așteptate filme în 2023

Foto: Depositphotos

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora