fbpx

Căutare

Share this article

Seara de vineri poate reprezenta o experienţă cosmică deoarece vor avea loc trei fenomene astronomice importante: lună plină (Snow Moon), eclipsă de lună şi şansa de a vedea o cometă verde pal ce trece pe lângă Pământ. Pentru asta trebuie să ne rugăm să avem cer senin.

În februarie, luna nouă sau luna de zăpadă va trece prin umbra exterioară a Pământului în seara de vineri, 10 februarie. După cum va fi atinsă de lumina soarelui, se va transforma în diferite nuanţe de gri.

Eclipsa de lună apare atunci când Pământul este poziţionat perfect între soare şi lună, anunţă Washington Post şi afirmă că oraşul capitală a SUA are locuri în primul rând la acest spectacol, aflându-se poziţionat exact unde se va vedea prima dată acest fenomen. Din păcate, în România nu se va vedea deoarece acest fenomen începe în jurul prânzului şi atinge punctul maxim în jurul orei 14.30, ora României.

Foto: iStock

Dar mai avem o şansă! Cometa 45P/Honda-Mrkos-Pajdusáková (denumită şi Cometa Anului Nou) se va apropia cel mai mult de Pământ în jurul orei 5.30 (ora României). Cometa verzuie va putea fi văzută cu ajutorul telescopului sau chiar al unui binoclu, dar nu cu ochiul liber. Dacă o ratezi, această cometa se va apropia din nou de Pământ în anul 2022.

Conform tabelelor de la Nasa ultima eclipsă de lună din această serie a avut loc pe 31 ianuarie 1999, iar următoarea se va întâmpla pe 22 februarie 2035.

Iată ce se poate vedea pe cer în luna februarie:

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO