Trei ilustratori români de urmărit - LIFE.ro

Căutare

Share this article
Dacă până de curând domeniul ilustraţiei stătea într-un relativ con de umbră, acum ilustratorii români sunt din ce în ce mai prezenţi. Pe net, pe pereţi sau în cărţi. Îţi prezentăm trei ilustratori pe care merită să-i urmăreşti: le poţi cumpăra print-urile pentru a-ţi decora casa, le poţi căuta cărţile în librării sau poţi să le admiri cele mai recente desene pe colorhood.com sau pe site-urile personale. 
 
Cristiana Radu 
O ilustratoare free-lance pasionată, care explorează cu aceeaşi plăcere tradiţia populară, lumea basmului şi poveştile contemporane. A ilustrat până acum 15 cărţi pentru copii, fiind unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai premiaţi ilustratori români. A fost de două ori premiată la concursul naţional de design de carte Cele mai frumoase cărţi, în 2013 şi 2014, şi la concursul Gala bun de tipar în 2015. 
 
Desenele ei, pline de detalii fantastice migălos construite, te duc într-o lume de vis, în care întâlneşti cu prinţese, vrăjitori şi alte personaje magice, te plimbi prin oraşe fantastice aşezate pe nori sau pluteşti pe aripile albastre ale unui dragon. Atunci când nu ilustrează cărţi, Cristiana ţine ateliere de desenat pentru cei mici şi decorează camere pentru copii. 
Cele mai recente cărţi ilustrate: “Ela cea fără de cuvinte” (de Victoria Pătraşcu, Ed. Cartea Copiilor, 2015), “Luli şi căsuţa din copac” (de Iulia Iordan, Ed. Cartea Copiilor, 2015), “De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de matură” (de Adina Rosetti, Ed. Curtea Veche, se lansează pe 14 mai, la Cărtureşti) 
 
Maria Surducan 
 
Ilustrator de cărţi şi autor de bandă desenată, Maria a absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj şi îşi găseşte inspiraţia în poveştile nemuritoare ale copilăriei sau în ilustraţia de carte franceză, transpunând în desen amintiri, senzaţii, sentimente. Desenele ei trec de la pseudo-realismul copilăriei la poezia adolescenţei şi spiritualitatea subtilă a adultului postmodern. 
Cel mai recent proiect: romanul grafic “Prâslea cel voinic şi merele de aur” (Ed. Vellant, 2014, publicat pentru prima oară în 2013 în tiraj limitat, cu ajutorul unei platforme de finanţare de tip crowdfunding). Cartea se bazează pe o documentare serioasă, care se întinde de la arta bizantină la manga japoneză şi se foloseşte de personalităţi ca Marie Curie sau Nikola Tesla în conceperea unora dintre personaje. 
O mai găsiţi şi ca autoare a webcomic-ului mereledeaur.ro
 
Veronica Neacşu 
 
Lucrările Veronicăi sunt poveşti vizuale despre dragoste şi prietenie, despre iarnă şi vară, împletind detalii delicate într-un stil miniatural. Personajele create de ea sunt jucăuşe şi amuzante, construite de multe ori monocrom. Consideră că ilustraţia este o provocare creativă de care nu se va despărţi în parcursul ei artistic. Din 2006 face parte din Clubul Ilustratorilor. 
Cel mai recent proiect: “Poveşti din calendar” (Ed. Vellant, 2015), o colecţie de texte culese şi repovestite de Iulia Iordan, care adună laolaltă douăzeci şi două de feluri de a călători în timp pe vremea când Dumnezeu şi sfinţii se plimbau pe pământ, când zăpada nu avea culoare sau când Ileana Cosânseana pocnea din biciul ei fermecat pentru a-şi transforma palatele într-un măr de aur. 
 
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO