fbpx

Căutare

Share this article

Cine nu-şi doreşte ten frumos, luminos şi mai tânăr? Soluţii există, sunt la îndemâna oricui şi nici nu costă o avere. Iată care sunt ingredientele care fac minuni pentru piele mea şi pe care te sfătuiesc să le incluzi în rutina de îngrijire a tenului cât mai repede.

În cei şapte ani de când sunt beauty editor am avut ocazia să testez foarte multe creme, serumuri sau uleiuri pentru ten, fiecare conţinând ingrediente care mai de care mai inovatoare. De la acizi AHA şi BHA la celule stem, acid hialuronic, coenzima Q10 sau niacinamide, la vitamine, ori diverse extracte botanice cu beneficii multiple. Dar dacă ar fi să alcătuiesc un top trei cele mai bune ingrediente pentru un ten frumos şi sănătos atunci acesta ar arăta cam aşa: acizi AHA sau BHA, retinol şi ingrediente „cell communicating”. Iată şi explicaţia:

Acizi AHA sau BHA 

Aceştia au o mulţime de beneficii, ajută la eliminarea impurităţilor, exfoliază pielea şi curăţă porii. Folosiţi corect şi cu regularitate, diminuează ridurile sau petele post acneice, îmbunătăţesc textura pielii şi ţin acneea şi punctele negre în frâu. Acidul salicilic (BHA) este mai potrivit pentru tenul gras sau mixt, în timp ce acizii din gama AHA sunt mai potriviţi pentru tenul uscat sau normal. Aceştia se introduc treptat în ritualul de îngrijire, începând cu două aplicări pe săptămână, apoi trei şi tot aşa, până se ajunge la utilizarea zilnică a produsului. Este foarte important să foloseşti şi un produs emolient în fiecare seară, iar ziua este obligatoriu să aplici o cremă cu factor de protecţie, de preferat de la 30 în sus. Acizii sensibilizează uşor tenul, iar acesta este predispus la arsuri solare.

Eu am tenul mixt şi folosesc Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant, de la Paula’s Choice (152 lei)

De ce-l consider un produs indispensabil? Pentru că tenul asimilează mult mai uşor orice ingredient benefic atunci când nu este încărcat în exces de celule moarte, sebum şi alte impurităţi. În plus, acizii au efect şi împotriva liniilor fine, încetinind îmbătrânirea pielii. 

Retinol

Dintre toate ingredientele cu efect antirid, retinolul este unul dintre cele mai cunoscute şi eficiente. Nu toate tipurile de piele îl tolerează de la prima aplicare, aşa că este recomandat să aplici întâi pe o mică porţiune, pentru a vedea dacă este sau nu tolerat de epidermă. Retinolul este fotosensibilizant, aşa că este indicat să-l aplici seara – dacă optezi pentru un produs cu o concentraţie mare, de 1%, de exemplu. În general, multe dintre produsele cu retinol au o concentraţie de 0,01%, şi sunt eficiente, chiar dacă poate părea puţin ingredient activ. Iar 1% înseamnă o concentraţie mare, deci un astfel de produs ar trebui aplicat o dată pe săptămână, timp de trei sau chiar patru luni, abia apoi îl poţi folosi de două ori pe săptămână. Retinolul poate cauza alergii grave, deci nu te gândi că poţi opta pentru un produs cu 1% pe care să-l foloseşti zilnic. Poţi face alergie şi s-ar putea să nu mai poţi aplica retinol pe ten prea curând. Optează deci pentru o concentraţie rezonabilă,  între 0,01 şi 0,03. Şi nu uita de filtru UV, un produs cu SPF 30 sau 50 este obligatoriu. 

Ingrediente „cell communicating”

Aici am trişat puţin, fiindcă nu vorbim despre un singur ingredient ci despre o întreagă categorie. Substanţele de tip „cell communicating” au un mod inteligent de a ajuta pielea. „Ele au abilitatea de a comunica celulelor pielii să arate, să funcţioneze şi să se comporte cât mai aproape de cum ar face-o o celulă sănătoasă şi abilitatea de a opri anumite substanţe din a comunica celulelor să se comporte anormal”, explică esteticiana Corina Allan. Există o mulţime de astfel de substanţe, iar dacă vrei să beneficiezi de proprietăţile lor, caută produse care să le conţină în lista de ingrediente. Cele mai cunoscute sunt: niacinamideadenosine triphosphate, pepetide sintetice, cea mai pură formă de vitamina A (adică retinolul pe care l-am lăudat mai sus), epigallocatechin-3-gallate, acidul eicosapentaenoic (un tip de acid omega 3), lecitina, acidul linolenic, acidul linoleic, fosfolipidele (phospholipids), carnitina (carnitine), carnozina (carnosine), trifosfatul (triphosphate),  şi extractul de  Pyrus malus (extract din fructe sau seminte de măr).

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO