Trucuri pentru a scăpa de emoţii în faţa unui public - LIFE.ro
Mergi la conținut

Trucuri pentru a scăpa de emoţii în faţa unui public

Frica de a vorbi în public este reală. Cu toate acestea, există câteva tehnici care să te ajută să o depăşeşti. Te ajutăm cu câteva trucuri pentru a scăpa de emoţii. De acum vei zâmbi atunci când îţi vei pune în agenda o astfel de întâlnire (cu zeci, sute sau mii de oameni).
Share this article

Frica de vorbit în public este una dintre cele mai întâlnite. Oamenii o consideră chiar mai importantă decât cea în faţa morţii. Aceasta îţi poate afecta nu doar viaţa profesională, ci şi pe cea personală. Cu siguranţă ai trecut prin situaţii de acest fel. Dar există trucuri pentru a scăpa de emoţii … lucruri pe care le poţi face pentru a nu mai fii atât de tensionat, de nervos, pentru ca palmele să nu îţi mai transpire atunci când îţi auzi numele, pentru ca stomacul să nu te mai doară la gândul că va trebui să vorbeşti în faţa unor oameni.

Repet, cu toţii am trecut prin aceste situaţii. Fie că a fost vorba despre examenele orale de la bacalaureat sau de susţinerea unor prezentări în cadrul unor conferinţe. În viaţa profesională este esenţial să poţi să îţi susţii punctele de vedere. Şi, de cele mai multe ori, pentru a face acest lucru trebuie să vorbeşti în public – de la câteva persoane la câteva zeci, sute sau mii.

Frica de a vorbi în public este reală. Cu toate acestea, există câteva tehnici care să te ajută să o depăşeşti.

Te ajutăm cu câteva trucuri pentru a scăpa de emoţii. De acum vei zâmbi atunci când îţi vei pune în agenda o astfel de întâlnire (cu zeci, sute sau mii de oameni).

Antrenează-te înainte să ţii prezentarea

Înainte de acest eveniment important, trebuie să te pregătişi. Există câteva trucuri pentru a scăpa de emoţii pe care le poţi face. În primul rând, te poţi înregistra în timp ce repeţi prezentarea, în acest fel te vei obişnui cu vocea ta şi nu o să mai fie o surpriză pentru tine atunci când vei începe să vorbeşti.

Concertează-te pe modul în care respiri. Dacă vei face acest lucru, vei putea să te relaxezi. Încearcă să respiri calm şi astfel de vei putea concentra pe ritmicitatea pe care vrei să i-o dai prezentării. Exerciţiile de respiraţie te ajută să reduci stresul şi să vezi lucrurile cu mare claritate.

Trucuri pentru a scăpa de emoţii

Susţine prezentarea în faţa cuiva. În faţa partenerului de viaţă, a unui prieten, al părinţilor sau chiar în faţa animalului tău de companie. Nu contează cineva îţi va fi “publicul de antrenament”, important este să aveţi o înţelegere de la început că persoana aleasă pentru a te ajuta va fi complet sincer cu tine. Feedback-urile sunt extrem de importante în orice ai face, de aceea, atunci când vorbim despre trucuri pentru a scăpa de emoţii, acesta este unul care sigur te poate ajuta foarte mult.

De asemenea, poţi exereza în faţa oglinzii. Este o bună modalitate de a-ţi analiza mişcările pentru asta trebuie să fii atent la:

·      expresiile faciale

·      gesturi

·      mişcările corporale

·      cât de primitor şi de prietenos pari (încearcă să deprinzi expresii blânde şi să vorbeşti foarte calm)

Nu aştepta să fii perfect

Nu există aşa ceva. Aşa că nici momentul tău nu o să fie unul perfect. Şi, cu toate că suntem conştienţi că perfecţiunea nu există, atunci când vine vorba despre prezentări în public dezamăgirile noastre sunt provocate, de cele mai multe ori, de greşeli foarte mici, de lucruri mărunte. Facem dintr-o mică imperfecţiune un capăt de ţară. Şi reuşim să ignorăm toate lucrurile bune pe care le-am făcut.

Repet, nimeni nu e perfect. Aşa că, linişteşte-te şi bucură-te de lucrurile bune pe care le-ai făcut în timpul prezentării. Publicul nu o să observe multe dintre greşelile pe care le-ai făcut. Iar atunci când ai făcut o eroare, continuă cu graţie, cu profesionalism, cu prietenie. Recunoaşte-ţi greşelile şi remediază-le. Însă, cel mai important este să îţi acorzi permisiunea de a nu fi perfect.

Alte câteva trucuri pentru a scăpa de emoţii

·      nu încerca să memorezi fiecare cuvânt din prezentarea ta (ştii despre ce este vorba … doar sunt cunoştinţele tale acolo)

·      nu trebuie să citeşti integral de pe foaie – da, poţi avea un anumit suport (print sau electronic) care să te ajute, dar o prezentare înseamnă să vorbeşti liber. Dacă vei alege să citeşti de pe foaie, nu vei face decât să pui şi mai multă presiune pe tine. Şi, în plus, nu vei avea niciun fel de contact cu publicul, iar acesta este cel mai important lucru atunci când susţii o prezentare

·      zâmbeşte – acest lucru produce endorfină care te va ajuta să te calmezi şi să te simţi pregătit, relaxat şi bucuros atunci vei prezenta (în plus, le vei părea celorlalţi foarte sigur pe tine!)

·      nu uita să te hidratezi (!)

·      citeşte despre alţi 5 paşi pentru a-ţi depăşi frica de vorbit în public

Sigur aceste câteva trucuri pentru a scăpa de emoţii te vor ajuta. Acum eşti pregătit. Baftă!

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora