Trump, un preşedinte „cu totul şi cu totul din aur” - LIFE.ro
Mergi la conținut

Nu, nu suntem într-un basm de Petre Ispirescu, suntem în America anului 2016 când Donald Trump, unul dintre cele mai controversate personaje ale lumii a candidat pentru prima dată la o funcţie politică în SUA, cea mai mare funcţie politică – aceea de preşedinte al Americii şi a câştigat alegerile.

Unii au spus „Oh, Fuck!”, alţii s-au consolat că „doar gura de el”, în timp ce americanii de rând, muncitorii statelor sărace din America, sătui de clasa politică şi de promisiuni deşarte, au strigat fericiţi victoria. Dar nu numai ei, ci mulţi alţii, căci, Trump a câştigat detaşat în faţa contracandidatei sale, Hilary Clinton.

Un om excentric sau un preşedinte poleit cu aur?

Într-un editorial de zilele trecute, Cristian Tudor Popescu spunea despre Trump că este o combinaţie între Gigi Becali, Traian Băsescu şi Corneliu Vadim Tudor. Mi-am amintit de această comparaţie când am văzut care sunt pasiunile lui Donald Trump: achiziţiile excentrice, toate placate cu aur. Proprietăţile sale cu zeci de camere înţesate cu detalii din aur în fiecare colţ au făcut înconjurul lumii în fotografii care mai de care mai spectaculoase. La fel, avionul de 100 de milioane de euro, precum şi motocicleta cu totul şi cu totul din aur inscripţionată cu blazonul Trump sunt două dintre jucăriile preţioase ale actualului preşedinte american.

Nu trebuie uitată nici steaua de pe Walk of Fame din Loss Angeles pe care a primit-o în urma apariţiei sale în reality show-ul televizat „Ucenicul”, despre a cărei provenienţă gurile rele spun că şi-ar fi cumpărat-o, nu ar fi primit-o pe merit.

Luxul şi extravaganţa respiră prin fiecare por al său şi arată tuturor care sunt pasiunile sale. A făcut nenumărate şedinţe foto etalând cu mândrie ce are mai de preţ, iar în campania electorală a spus cu tărie că el este un om foarte bogat, că-şi va finanţa singur campania electorală, nu va accepta finanţările externe pentru a avea timp să se concentreze asupra discursului în faţa alegătorilor săi. Cu toate acestea, există dovezi că zeci de miliarde de dolari au venit din exterior pentru finanţarea campaniei electorale.

Dar cine este Trump?

O simplă căutare pe internet îţi va spune toată biografia sa, de când s-a născut şi până în prezent, presărată cu momentele cheie ale vieţii lui personale şi publice precum cele 3 căsnicii din care au rezultat cinci moştenitori ai imperiului Trump, implicarea într-un reality show de televiziune, falimentarea unor afaceri sau scandalul de hărţuire sexuală în care a fost implicat.

Al 45-lea preşedinte american ales prin votul poporului s-a născut la data de 14 iunie 1946 în Queens, New York, fiind al patrulea dintre cei cinci copii ai lui Frederick C. şi Mary MacLeod Trump. Tatăl său era un dezvoltator în construcţii şi în zona de real estate, fapt care pe Trump l-a inspirat şi la condus către aceeaşi carieră. Fiind un copil extrem de energic, părinţii săi l-au trimis la vârsta de 13 ani la Academia Militară din New York sperând ca această energie a lui să se transforme într-o manieră pozitivă. A absolvit Universitatea din Pennsylvania în 1968, cu o diplomă economică ce l-a ajutat să-şi urmeze tatăl în carieră.

În 1971 a preluat conducerea companiei tatălui său pe care curând a redenumit-o Trump Organization şi s-a implicat tot mai mult în afaceri construind clădiri impresionante în Manhattan. A ştiut să facă conexiuni cu persoanele importante şi influentele ale timpului şi ale locului şi curând a început să încaseze profituri uriaşe din afacerile sale imobiliare.

De atunci a tot urcat în afaceri, a avut şi perioade de declin, a construit, a câştigat, dar a şi falimentat unele proiecte.

Vedetă TV sau politician

În 1999 Donald Trump a vrut să candideze la preşedinţia Americii din partea partidului republican însă s-a retras repede din cursă considerând că afacerile sale sunt mai importante.

S-a reorientat repede către alt domeniu, mai exact către televiziune, căci în 2004 a devenit o adevărată vedetă la nivel mondial datorită apariţiei sale în reality show-ul „Ucenicul” difuzat de NBC, o emisiune în care concurenţii se băteau pentru a ocupa o poziţie în compania lui Trump. Această emisiune a avut un succes pe care nimeni nu şi l-a imaginat la început, iar Trump a devenit celebru cu replica sa „You are fired!” (Eşti concediat!).

În 2012 a flirtat din nou cu politica susţinând că ar fi interesat să candideze ca preşedinte, însă din nou afacerile l-au împiedicat. Dar nu l-au împiedicat să facă declaraţii usturătoare prin care îl acuza pe candidatul Barak Obama că nu s-ar fi născut în SUA, încercând să-l discrediteze ca politician. Astfel l-a făcut pe acesta să apară public şi să arate tuturor certificatul său de naştere.

Pe 16 iunie 2015, într-un discurs lung de 45 de minute, Trump a declarat: „Deci, doamnelor şi domnilor, candidez oficial la funcţia de preşedinte al Statelor Unite şi vom face ţara noastră măreaţă din nou”. A fost primul pas. De aici, ştim cu toţii ce a urmat.

Anul trecut a dat startul unei campanii pline de controverse, care a sfidat toate regulile luptei politice, în condiţiile în care omul de afaceri miliardar a făcut nenumărate afirmaţii provocatoare. El a criticat în mod regulat acordurile comerciale încheiate cu China, Mexic şi alte ţări, pledează pentru taxe mai mari pentru cei bogaţi şi nu vrea ca statul să se implice mai mult în sistemele de servicii sociale şi de asigurări medicale, aşa cum cere partidul său.

De departe, însă, cele mai intens discutate promisiuni electorale ale sale sunt cele legate de imigranţi. El a spus că vrea să deporteze toţi străinii care se află ilegal pe teritoriul SUA, să interzică accesul musulmanilor pe teritoriul ţării şi să oblige Mexicul să plătească pentru construcţia unui gard la graniţa cu Statele Unite, după cum anunţă news.ro.

Acestea fiind spuse, nu putem decât să ne amintim de cuvintele de încheiere ale discursului lui George W. Bush după atentatele de la 11 septembrie: „In all that lies before us, may God grant us wisdom, and may He watch over the United States of America”.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora