fbpx

Căutare

Share this article

Care a fost prima supermaşină din lume?”, se întreabă retoric un jurnalist în The Telegraph făcând referire la un Lamborghini Countach LP400 „Periscopio” din 1975, care va fi licitat de Sotheby’s pe 27 mai. Răspunsul este, evident, imposibil, unii putând spune că The Jaguar XKSS este prima supermaşină, alţii că Mercedes 300SL Gullwing. Aşa că, şi despre Lamborghini Countach LP400 „Periscopio”, la fel de inovatoare ca şi cele două amintite mai sus, s-ar putea spune acelaşi lucru. Creată la începutul anilor 1970 şi lansată la Salonul Auto de la Geneva din 1971, unde pur şi simplu a şocat prin designul radical propus de Marcello Gandini, această superbă maşină sport a inaugurat o eră a maşinilor rapide şi scandalos de frumoase care avea să nu dispară niciodată. 

Partea frontală ascuţită, uşile-„foarfecă” (sau lambo-doors) ce face posibilă deschiderea pe verticală, tip foarfecă, conceptul „cab forward”, prin care habitaclul este împins cu mult mai în faţă pentru a face loc, în spate, motorului Lamborghini V12, montat longitudinal,– sunt printre caracteristicile inedite ale acestei maşini care, în 2004, a fost plasată de revista americană Sports Car International pe locul al treilea în lista “Top Sports Cars of the 1970s”.

Foto: Pinterest

Numele “countach” îşi are originea tot la în 1971, la Salonul Auto de la Geneva, unde un jurnalist ar fi exclamat “Countach!”, cuvânt care în dialectul piemontez înseamnă “Cerule!”. În timp ce denumirea “Periscopio” are legătură cu periscopul montat pe acoperişul maşinii care îi dă şoferului posibilitatea să vadă ce se întâmplă în spatele maşinii.

Foto: Pinterest

 

Este de înţeles de ce pasionaţii de maşini sunt interesaţi de originalele Lamborghini, care au schimbat total concepţia despre designul şi viteza unei maşini. Unul din cele 150 de modele LP400 (din cele aproximativ 2000 de Countach) va fi vedeta licitaţiei organizată de Sotheby’s pe 27 mai ( Lake Como, Italia). Galbenă, cu linii uluitor de simple, cu un look de rachetă spaţială, acest model îşi va găsi locul în garajul celui care va oferi un million de euro, preţul estimat de organizatorii licitaţiei.

Foto: Pinterest
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO