fbpx

Căutare

Share this article

Robert Downey Jr. și-a câștigat din plin reputația ca fiind unul dintre cei mai bine plătiți și, într-adevăr, adorați actori din lume. În ultimele cinci decenii, el a devenit unul dintre cei mai mari actori ai generației sale, adorat pentru interpretarea lui în „Chaplin” din 1992, în „Sherlock Holmes” în trilogia lui Guy Ritchie și, desigur, pentru rolul lui Tony Stark/ Iron Man în universul cinematografic Marvel.

Cu toate acestea, ascensiunea spre faimă a acestui veteran al industriei filmului a început cu o educație neconvențională. Fiul scriitoarei-actrițe Elsie Ford Downey și al regizorului de avangardă Robert Downey Sr., a avut parte de o imersiune timpurie într-un stil de viață hollywoodian, încărcat de momente în care drogurile erau prezente peste tot. Chiar dacă era băiatul de aur al box office-ului, Robert Downy Jr. avea să se lupte mai târziu cu câțiva demoni personali foarte mediatizați, inclusiv dependența de substanțe interzise.

Acest star de cinema, unul dintre favoriții cinefililor, a decis să-și schimbe viața, cândva pe la mijlocul anilor 2000, renăscând din cenușa unei cariere aparent moarte, renunțând la droguri cu ajutorul viitoarei sale soții, producătoarea Susan Levin și revenind miraculos pe un podium atât de îndrăgit de noi toți.

Dar cum începe viața lui Robert Downey Jr. și câtă inspirație poate furniza ea în inimile și sufletele noastre? Cum sună povestea tragică a acestui mare actor și de ce mulți spun că azi e un supererou în carne și oase?

Copilăria extrem de tulburată a lui Robert Downey Jr.

Dacă e să ascultăm propriile cuvinte, Robert Downey Jr., a avut o copilărie „interesantă”– dar pe măsură ce ne adâncim în trecutul său, vom descoperi că acest adjectiv este de fapt un eufemism. Ambii săi părinți artiști au divorțat când el avea 13 ani, însă aproape toată viața s-au luptat cu dependența de droguri și alcool și l-au crescut pe micul Robert într-un mediu în care erau la ordinea zilei călătoriile pentru job și petrecerile udate din plin cu alcool și droguri. Desigur, Downey a prins savoarea actoriei la o vârstă fragedă, dar, conform biografiei sale, nu a stat niciodată prea mult timp într-un loc în timpul copilăriei sale, locuind în New York City, Londra și Santa Monica. De asemenea, a gustat prima dată marijuana când avea doar șase sau șapte ani.

Robert Downey Jr.
Robert Downey Jr. în copilărie

După cum tatăl său, Robert Downey Sr., a recunoscut mai târziu pentru The Guardian: „I-am dat să guste. Și dintr-o dată mi-am dat seama că am făcut o greșeală groaznică, stupidă… să-i dau unui copil mic iarbă doar pentru a fi amuzant. ” La rândul său, Robert Downey Jr. a explicat odată că relația tată-fiu s-a folosit de droguri pentru a se lega mai strâns, spunând într-un interviu la un moment dat: „Parcă încerca să-și exprime dragostea pentru mine în singurul mod în care știa”.

Deși studiile arată că acest tip de instabilitate poate avea un efect negativ asupra copiilor, Downey și-a menținut o perspectivă optimistă asupra creșterii sale neobișnuite. „În ochii mei, eram o familie artistică ce încerca să găsească normalitatea”, a spus el pentru Vanity Fair, înainte de a face o glumă spunând că marijuana „era un aliment de bază, ca orezul!”

Robert Downey Jr.
Robert Downey Jr. și tatăl său

Rolul care l-a adâncit pe Robert Downy Jr. în abisul dependenței de droguri

1987 a fost un an interesant pentru Robert Downey Jr., care și-a câștigat rolul principal în filmul Less than Zero. Portretul vulnerabil al tânărului actor despre dependentul de droguri Julian Wells, a cărui dependență se dezvoltă în spirală în încercarea de a deveni sobru, a captivat publicul. The New York Times s-a referit la interpretarea sa ca fiind „cu disperare, de emoție”. Din păcate, rolul s-a dovedit a fi prea greu de gestionat, iar viața lui Downey a început să imite arta.

În momentul în care filmul a fost lansat, Robert Downey Jr. avea 22 de ani și lupta lui cu dependența a devenit tot mai acerbă. „Până la film, îmi consumam drogurile după serviciu și în weekend”, a explicat el mai târziu pentru The Guardian. „Poate că așa apărea mahmureala pe platoul de filmare, dar nu mai mult decât cascadorul”. Cu toate acestea, Downey a continuat spunând că acest lucru s-a schimbat în timpul filmării pentru Less Than Zero. „Pentru mine, rolul a fost ca fantoma viitorului Crăciunului”, a menționat el. „Personajul a fost o exagerare a mea. Apoi lucrurile s-au schimbat și, în anumite privințe, am devenit o exagerare a personajului. Asta a durat mult mai mult decât trebuia să dureze.”

Din păcate, spirala descendentă a dependenței a lui Robert Downey Jr. va deveni infamă în următorii 15 ani, trimițându-l nu numai la dezintoxicare, ci și în spatele gratiilor, până când, în sfârșit, va renunța la acest obicei definitiv, în vara lui 2003.

Dependența de droguri a dus la finalul relației cu Sarah Jessica Parker

Înainte ca Robert Downey Jr. să devină un star de cinema atât de apreciat, el și Sarah Jessica Parker s-au întâlnit pe platourile de filmare a peliculei Firstborn, în 1984. La acea vreme, cei doi erau tineri, pe atunci în vârstă de 19 ani, pe cale să se așeze la casa lor. Lucrurile au devenit serioase foarte repede și la două luni după prima lor întâlnire, s-au mutat împreună.

Când a vorbit despre timpul petrecut cu Parker, Downey a recunoscut că este departe de a fi matur, spunând: „Mi-a plăcut să beau și am avut o problemă cu drogurile, iar cu asta nu a fost de acord Sarah Jessica, pentru că este foarte departe de ceea ce este ea.” El a continuat spunând că Parker a făcut tot posibilul pentru a face față stilului său de viață: „Mi-a oferit un cămin și înțelegere. A încercat să mă ajute. A fost atât de supărată când nu m-am adaptat”. Cei doi s-au despărțit după șapte ani de relație, iar Parker a vorbit despre despărțire, cândva prin 2018.

Robert Downey Jr.
Robert Downey Jr. și Sarah Jessica Parker

„A petrecut foarte mult timp pentru a se asigura că este bine”, a spus ea pentru revista People. „La un moment dat, am avut curajul să spun: „Voi pleca și mă voi ruga să nu mori.” Între timp, Downe a explicat: „Am fost într-o relație foarte conservatoare în ceea ce privește faptul că ea era normală, iar eu parcă îmi pierdusem mințile. Am făcut tot ce am putut.”

Prima dispută cu legea a lui Robert Downey Jr.

Până la vârsta de 30 de ani, dependența de droguri a lui Robert Downey Jr. îl condusese deja pe o cale periculoasă, ducând la arestarea lui, în iunie 1996. Actorul a fost reținut pentru viteză în Malibu, autoritățile susținând că acesta „conducea neregulat și părea să fie sub influența alcoolului”, înainte de a descoperi asupra sa „heroină, cocaină și un pistol Magnum 357”. Ulterior, Downey a plătit cauțiunea, dar a fost acuzat de infracțiuni precum deținerea ilegală de droguri și posesia unei arme ascunse.

Robert Downey Jr.
Robert Downey Jr. în adolescență

Luna următoare, Downey a fost găsit dormind, sub influența drogurilor, doar în chiloți, cu hainele împăturite alături de el, în patul copilului vecinului său. Din fericire, vecinii săi au decis să nu depună acuzații de violare a proprietății, dar i s-a ordonat în instanță să meargă la dezintoxicare. A scăpat după două zile, a făcut autostopul până la casa unui prieten și a fost dus la închisoare pentru încălcarea ordinului, câteva ore mai târziu, înainte de a fi trimis la un alt centru de dezintoxicare.

Robert Downey a fost nominalizat la Oscar pentru rolul din filmul Chaplin, dar asta nu însemna că judecătorul, Lawrence Mira a ținut cont de acest lucru. În noiembrie, Downey a fost condamnat la încă șase luni de reabilitare live-in cu teste periodice de droguri și trei ani de închisoare.

Deținut numărul P50522

Până la momentul în care Robert Downey Jr. a fost acuzat că a sărit peste un test antidrog la sfârșitul anului 1997, judecătorul Lawrence Mira a devenit frustrat și l-a condamnat pe actor la 180 de zile de închisoare pentru încălcarea termenului de probațiune. „O să te pedepsesc într-un mod care este foarte neplăcut pentru tine”, i-a spus el lui Downey. „… Sunt dispus să te trimit la o închisoare de stat. Nu-mi pasă cine ești.”

Robert Downey Jr.

Downey a fost mutat în izolare după ce s-a certat cu câțiva deținuți și, în cele din urmă, a fost eliberat cu două luni mai devreme pentru a participa la alte 120 de zile de dezintoxicare. Din păcate, el încă se lupta cu dependența la mijlocul anului 1999 și, după ce a ratat mai multe teste antidrog ordonate de instanță, a fost aruncat înapoi în sistemul juridic. Potrivit New York Post, Downey a cerut să rămână în programul de dezintoxicare, spunând despre lupta lui continuă: „Parcă aș avea o pușcă în gură și am pus degetul pe trăgaci și îmi place gustul metalului”. Dar această declarație emoțională a strâns puțină simpatie din partea judecătorului, care i-a spus lui Downey: „Am încercat reabilitarea… și pur și simplu nu a funcționat”.

Avocatul de prim rang al lui Downey, Robert Shapiro, a fost șocat când Mira a pronunțat pedeapsa maximă de trei ani de închisoare, spunând reporterilor că judecătorul a „întrerupt” „progresul” actorului în călătoria sa către sobrietate. Downey a părăsit sala de judecată ca deținut numărul P50522.

Viața după  gratii

În timp ce a fost închis la Centrul de Tratare a Abuzului de Substanțe și la închisoarea de stat din California în anul 2000, Robert Downey Jr. a acordat un interviu exclusiv lui Steve Garbarino de la Vanity Fair, în care a dezvăluit că timpul petrecut în interior i-a dat mult timp să se gândească.

„Este noua mea experiență că, pentru a duce lucrurile la bun sfârșit, trebuie să fiu liniștit”, a scris Downey într-o scrisoare. „Când acest lucru este oferit de o restricție impusă (boală, vreme, încarcerare, în general fiind întemeiată), acum cred că este modul lui Dumnezeu de a vă oferi o adevărată libertate de a „prinde din urmă” ceea ce trebuie să realizați… în interior. ” În ciuda perspectivei sale optimiste, actorul cu siguranță nu a primit tratamentul de top în timpul șederii sale. În schimb, a lucrat în bucătărie (unde a câștigat doar opt cenți pe oră), a fost forțat să evite amenințările cu violență, a trăit într-o celulă de grup și a participat aproape în fiecare zi la cursuri sau sesiuni de tratare a dependenței de droguri. Din păcate, noua rutină a lui Downey i-a afectat în cele din urmă sănătatea mintală, așa cum a spus mai târziu în timpul uneia dintre vizitele lui Garbarino: „Pătrund și mai mult în sesiunile mele de depresie. Uneori sunt doar mort, locuiesc într-un depozit nenorocit. Sunt gata să ies.”

În cele din urmă, Downey a fost eliberat din închisoare în august 2000, potrivit CNN, și a început rapid să lucreze la revenirea sa la Hollywood.

Robert Downey Jr.
Robert Downey Jr. și Deborah Falconer, prima sa soție, cu care are un copil

Chiar și atunci când viața sa personală era mai complicată ca niciodată, Robert Downey Jr. a continuat să strălucească pe ecran – iar după perioada petrecută în închisoare, Fox a devenit prima companie care a riscat oferindu-i un contract. Potrivit CNN, lui Downey i s-a oferit șansa de a-l juca pe Larry Paul, iubitul personajului principal, Calista Flockhart, din serialul de succes, Ally McBeal.

Fanii s-au îndrăgostit rapid de cuplul televizat și evaluările au crescut vertiginos… dar în culise, Downey încă se lupta. La trei luni de la noul său rol, actorul a fost arestat pentru posesie de cocaină și metamfetamină în Palm Springs, California. În mod surprinzător, incidentul din noiembrie 2000 nu i-a speriat pe cei de la Fox: în schimb, au decis să-l repartizeze în mai multe episoade pentru a termina sezonul. Cu toate acestea, loialitatea lor față de Downey a fost testată în continuare când a fost arestat din nou, în aprilie 2001, de data aceasta pentru că se afla sub influența drogurilor. Rețeaua s-a despărțit de Downey câteva ore mai târziu, iar acesta a fost eliminat rapid din serial, producătorul, David E. Kelley spunând: „Robert este un talent unic și o persoană foarte specială și îi dorim tot ce este mai bun și sperăm din tot sufletul că se va recupera.”

Chiar dacă Robert Downey Jr. a văzut din nou ce înseamnă succesul în timpul luptei cu demonii săi, a câștigat un Glob de Aur pentru interpretarea sa și a fost ovaționat în picioare de către public, au mai trecut șapte ani până când va decide să schimbe lucrurile, profesional vorbind, și să devină Iron Man.

Robert Downey Jr. zdrobit de moartea mamei sale

Când mama lui Robert Downey Jr., Elsie, a murit, în septembrie 2014, a fost o lovitură zdrobitoare pentru faimosul actor, mai ales că se apropiaseră foarte mult în timp ce el era în închisoare. Într-o postare pe Facebook, ștearsă de atunci, Downey a detaliat relația lor complicată, dar iubitoare.

„Ea a fost modelul meu ca actor și ca femeie, care a decis să se curețe (n.r. de droguri) și a rămas așa”, a scris el parțial în postarea emoționantă. „Ea a fost, de asemenea, retrasă, s-a auto depreciat, a fost o stoică scoțieno-germană din Pennsylvania rurală, încăpățânată și fericită să țină ranchiună. Ambiția mea, tenacitatea, loialitatea, „stările de spirit”, grandiozitatea, agresivitatea pasivă ocazională și credință… Astea sunt tot de la ea… Și n-aș vrea altfel. Dacă cineva acolo are o mamă și ea nu este perfectă, îl rog să o sune și să-i spună că o iubește enorm.”

Robert Downey Jr.
Robert Downey Jr. și mama sa

Robert Downey Jr. și-a creditat cu toată recunoștința soția, pe Susan, pentru că l-a ajutat în călătoria sa către sobrietate. Cu toate acestea, cel mai special cadou al lui Elsie pentru fiul ei l-a inspirat și mai mult să renunțe definitiv la dependența lui, în 2004: „Eram într-o formă proastă. M-a sunat din senin și am recunoscut totul. Nu-mi amintesc ce anume a spus ea, dar nu am mai băut și nu am mai consumat de atunci”. La un an după moartea lui Elsie, guvernatorul Jerry Brown a iertat condamnarea lui Downey pentru droguri din 1996, afirmând (prin CNN): „A trăit o viață cinstită și dreaptă, a dat dovadă de un bun caracter moral și s-a comportat ca un cetățean care respectă legea”.

Fiul cel mare al actorul s-a luptat și el cu dependența

În 2013, Robert Downey Jr. a aflat încă o dată că așchia nu sare departe de trunchi, când fiul său cel mare, Indio Downey, în vârstă de 20 de ani, a mers la o unitate de tratament homeopat după ce a luat medicamente pentru durere, pe bază de rețetă. La acea vreme, mama lui Indio, Deborah Falconer, a spus pentru National Enquirer: „Nu era dependent. Lua o pastilă pe zi”. Cu toate acestea, problema a ajuns să-l bântuie pe Indio, când a fost arestat pentru posesie de cocaină și accesorii pentru droguri (o infracțiune) la West Hollywood, în anul următor.

Robert Downey Jr.
Robert Downey Jr. și fiul său cel mare, Indio

Într-o declarație pentru CNN, reprezentantul lui Robert a spus parțial: „Din păcate, există o componentă genetică a dependenței și probabil că Indio a moștenit-o… Suntem cu toții hotărâți să ne unim în sprijinul lui”. Potrivit Institutului Național pentru Abuzul de Droguri, această presupusă legătură între dependență și genetică are o anumită validitate, deoarece „cercetătorii estimează că genetica contribuie cu 42 până la 79% la riscul de consum și dependență de cocaină”.

Până în 2016, acuzațiile de consum de droguri ale lui Indio au fost respinse după ce acesta a finalizat un program de dezintoxicare de 20 de luni. La audierea sa, el i-a spus judecătorului „Am câștigat atât de mult. Sunt atât de binecuvântat că îmi revin la viața mea. Sper să fiu o inspirație pentru alții în viitor”. Trei ani mai târziu, Falconer a declarat că Robert l-a ajutat pe fiul lor să se recupereze, sperând că astfel se va rupe ciclul dependenței care a afectat din păcate familia Downey de generații.

Robert Downey Jr.
Robert Downey Jr. alături de soția sa și cei doi copii

Fotografiile din acest articol ne-au fost furnizate de Depositphotos.com

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO