Căutare

Share this article

În această perioadă, destinaţiile preferate de către români sunt Praga, Viena sau Budapesta. Numărul vacanţelor vândute în perioada Crăciunului de către comapniile de turism a crescut cu 25% comparativ cu perioada similară a anului trecut. În ceea ce priveşte Revelionul, în ultimul ana crescut  numărul de turişti români care doresc să-şi petreacă Anul Nou pe o plajă din Maldive, Bali, Thailanda sau Dubai, vacanţe care costă şi câteva mii de euro de persoană.

„Pentru Crăciun, cele mai ieftine pachete au avut ca destinaţii oraşe europene. Acestea au fost preferate în majoritate de cei cu vârste cuprinse între 25-40 de ani, dispuşi să cheltuiască, în medie, circa 300 de euro de persoană pe sejur, cu transport dus-întors cu avionul”, a declarat pentru News.ro Remus Vişan, directorul general al Paravion, una din cele mai mari agenţii de turism din ţară.

Populare rămân şi destinaţii europene precum Roma, Praga şi Barcelona. Un nou trend în rândul turiştilor, îl reprezintă şi turul mai multor capitale din Europa.

Cei care şi-au propus să facă turul mai multor capitale europene au plătit 500 de euro de persoană pentru transportul dus-întors cu avionul şi şase nopţi de cazare la hoteluri de trei şi patru stele”, a spus Remus Vişan.

Un pachet pentru vacanţa de Crăciun pentru o călătorie la Paris a costat 600 de euro de persoană, tarif ce include biletul de avion dus-întors şi patru nopţi de cazare cu mic dejun la hotel de patru stele.

În general, acest pachet a fost preferat de cupluri. „Pe de altă parte, cea mai costisitoare vacanţă de Revelion aleasă de un român a avut o valoare de 2.000 euro/persoană, având destinaţia Bali. Clientul a ales servicii all inclusive la un hotel de cinci stele şi o cazare de şapte zile.

În topul preferinţelor pentru destinaţii exotice de Revelion sunt Maldive, Bali, Thailanda şi Dubai.

În general, pentru vacanţele de Revelion de pe continent, românii achită, în medie, 650 euro de persoană, în timp ce ofertele pentru Asia sau Africa depăşesc 1.000 euro de persoană, sumă care include bilete de avion, transferurile de la aeroport-hotel şi retur, dar şi cazarea cu demipensiune sau all inclusive.

De asemenea, conform unui sondaj realizat pe Facebook de agenţia de turism Wizz Tours, din grupul operatorului aerian ungar low-cost Wizz Air, 72% dintre românii care îşi petrec vacanţa de iarnă în străinătate preferă destinaţiile exotice, la plajă, în detrimentul destinaţiilor de schi.

Când vine vorba de familiile cu copii, românii preferă ca cei mici să îi însoţească în vacanţe. Şi polonezii au aceeaşi opţiune referitoare la copii, dar mai mult de jumătate dintre participanţii la sondaj din Ungaria, care au copii, declară că vor merge în vacanţă fără ei.

În ceea ce priveşte destinaţiile interne, aproape toate locurile de cazare din hotelurile aflate în zonele de munte, în cele balneare şi în spaţiul rural sunt ocupate, fiind aşteptaţi peste 300.000 de turişti români.

De Crăciun predomină turismul rural, cu zone precum Bran-Moieciu, Maramureş, Bucovina, Neamţ, Marginimea Sibiului sau Oltenia de sub munte, urmate de staţiunile montane şi oraşele cu pieţe de Crăciun (Sibiu, Brasov, Timişoara, Iaşi, Oradea, Bucureşti).

De Revelion, Valea Prahovei şi staţiunile din judeţul Braşov sunt în topul preferinţelor, urmate de alte staţiuni montane, de cele balneoclimaterice şi de zonele cu turism rural.

Preşedintele fondator al Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) România, Maria Stoian, a declarat recent, pentru News.ro, că turismul rural, în special ecoturismul, este din ce în ce mai căutat, atât de turiştii români, cât şi de cei străini, care vin din ţări precum Ungaria, Austria, Germania şi Franţa.

”De la an la an, atât în perioada sărbătorilor, cât şi în sezon şi extrasezon, numărul turiştilor înregistrează o uşoară creştere de aproximativ 5 – 10 procente în zonele tradiţionale turismului rural precum: Bran-Moieciu-Fundata, Rucăr-Dâmbovicioara, Durău-Târgu Neamţ-Roman, Albac-Arieşeni, Balvanyos-Covasna, Tismana-Peştişani, Ciocăneşti-Poiana Stampei-Vama, Botiza-Sighetu-Marmaţiei, Ruginoasa-Iaşi, Sărata-Monteoru-Berca, Lepşa-Vrancea etc”, a afirmat Stoian.

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO