fbpx

Căutare

Share this article

Mai avem foarte puţin până vom sărbători Paştele, aşa că putem să ne alegem, pe ultima sută de metri, un city break în Europa. În doar câteva ore putem să ajungem la soare. Sau să vizităm una dintre capitalele cele mai apreciate. Poate că nu vom avea cozonaci şi pască, ouă roşii sau drob, dar anul acesta încercăm specialităţile altora. Anul acesta suntem turişti de Paşte. Unde plecăm? Mai jos câteva variante, pentru inspiraţie.   

Lisabona

Vreme perfectă. Mâncare delicioasă. Oameni calzi. Dacă asta vrei de Paşte, atunci dă o fugă în capitala Portugaliei. Cluburi în care se cântă fado la tot pasul şi cafenele pline de dimineaţă până seara, aşa că opreşte-te din când în când şi admiră peisajele. În plus, o să te bucuri de una dintre cele mai bune bucătării europene – orice are peşte este delicios şi să încerci toate dulciurile lor, sunt minunate. Atunci când ţi se va face foame (dacă nu ţi s-a făcut deja), dă o fugă la Mercado da Ribeira pentru a gusta din toate bunătăţile portugheze. Să nu pleci de acolo fără să guşti pasteis de nata.

Iar dacă vrei să stai puţin la plajă, Cascais sau Estoril sunt destul de aproape, aşa că poţi să te bucuri de soare şi de relaxare chiar de Paşte. Dacă vrei să te cazezi la un hostel, ai o grămadă de variante în care să experimentezi viaţa localnicilor.

De Paşte, ca la noi, cel mai probabil, o să fie câteva locuri închise (obiectivele turistice şi magazinele), poate şi câteva restaurante. Cu toate acestea dacă vrei să vizitezi ceva, poţi să dai o fugă la Sintra (nu o să regreţi, castelele de acolo sunt impresionante). De asemenea, poţi să descoperi zona pitorească din Belem. Şi să închei seara într-un club de fado şi nişte tapas.

Ljubljana

Puţine capitale din lume arată exact ca o cutie de ciocolată, însă pentru Ljubljana comparaţia nu este deloc prea mult. Mai ales primăvara. Dacă ajungi în capitala Sloveniei, să faci o plimbare de-a lungul râului şi să te bucuri de culorile primăverii. Un city-break plin de plimbări pe străduţe înguste. Şi din când în când te poţi opri pentru o îngheţată. Iar atunci când ţi se va face foame, intră într-un restaurant şi încearcă mâncărurile lor tradiţionale. De asemenea, nu rata drumul cu funicularul până la castel. Bucură-te de priveliştea minunată de de peste oraşului. Poate te opreşti la unul dintre restaurantele de acolo.

Madeira

Şi dacă vrei să te duci la soare, atunci dă o fugă în Madeira. Plajele cu nisip vulcanic, fructele exotice şi mâncărurile delicioase te aşteaptă. Dacă ajungi aici, neapărat să încerci tonul proaspăt (gustos şi foarte ieftin). Dacă vrei să îl găteşti acasă, îl găseşti în The Mercado dos Lavradores, dar şi în supermarketurile lor (recomand varianta aceasta, este mult mai ieftină). Dar trebuie să îl încerci neapărat şi în restaurantele lor, nu de alta dar combinaţiile cu sosuri din fructul pasiuni, banane sau alte fructe exotice sunt demenţiale. Şi nu uita să încerci şi vinul de Madeira, trebuie să fii drăguţ cu gazdele.

Închiriază maşină şi plimbă-te prin toată insula. Să te opreşti din când în când pe drum şi să iei câteva merinde: avocado, smochine sau banane (rezistă tentaţiei: dacă sunt verzi, nu sunt bune). În fiecare zi, câte o plajă. Încearcă-le şi pe cele cu roci şi stâncoase, chiar dacă nu sunt tocmai plăcute la picioare, apa este minunată, iar priveliştea pe măsură. În plus, ţine cont de faptul că dacă pe partea nordică a insulei este vânt şi nu vrei să faci surf, poţi oricând să dai o fugă pe partea opusă, acolo o să te poţi bucura liniştit de plajă şi de soare.

Malta

La 20 de grade nu îţi poţi dori decât să vizitezi, să te bucuri de soare şi de vacanţă. În plus, Malta este absolut impresionantă: tradiţie, obiective turistice la tot pasul, plaje minunate şi vreme perfectă să stai la soare. Şi atunci când te opreşti din vizitat, să te opreşti la restaurantele şi să încerci mâncărurile lor tradiţionale.

Iar dacă ajungi aici, dă o fugă şi până în Gozo. Mai mică şi mai puţin dezvoltată decât Malta, insuliţa aceasta este perfectă pentru o escapadă de o zi. Poţi să ajungi foarte repede cu feribotul. În plus, transportul în comun este foarte bun în Malta, cam toate autobuzele trec şi prin Valleta, aşa că, dacă îţi iei cazare aici, o să ai acces la toate obiectivele turistice din zonă (Malta sau Gozo).

Cipru

Ideea de a sta la soare ne-a cucerit, aşa că visăm la o nouă destinaţie în care să ne bucurăm de asta, anul acesta de Paşte. La peste 21 de grade, o să te bucuri de o vreme perfectă pentru o mini vacanţă. Poate sunt şi câteva şanse de ploi scurte, însă, în general, o să te bucuri nestingherit de soare (cam nouă ore pe zi). A treia insulă populată din Marea Mediterană a sedus şi a inspirat generaţii întregi de călători. Locul în care s-a născut zeiţa Afrodita, insula este un amestec foarte interesant de influenţe otomane, greceşti, persane, britanice şi ruse.

Încearcă să vezi cât mai multe locuri. Nicosia, Larnaca sunt sigur ţinte pentru toţi turiştii. Dar dacă ajungi aici, dă o fugă până satul Omodos. Aflat în Munţii Troodos, lângă Nicosia, este cea mai populară destinaţie pentru pasionaţii de vinuri. Dar şi la Plaja Nisi. Cea mai populară din Cipru, aceasta se află în staţiunea Ayia Napa şi este faimoasă pentru viaţa de noapte vibrantă. Aici o să vezi tineri bucurându-se de nisipul fin alb (mai ales în sezon), delectându-se cu cocktailuri delicioase, în timp ce un DJ întreţine atmosfera zi şi noapte.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO