fbpx

Căutare

Share this article

Nimeni nu-şi doreşte să fie plătit cu salariul minim pe economie, este evident. Pe de altă parte, cei care nu-şi găsesc de lucru de multă vreme iau în considerare şi această opţiune şi nu sunt deloc puţini cei într-o asemenea situaţie. Se ştie că România nu stă deloc bine la capitolul ăsta, dar în ciuda aparenţelor, se poate şi mai rău, mult mai rău. Dacă ne uităm pe lista cu cele mai mici salarii din lume apare automat dilema legată de cum reuşesc oamenii aceia să supravieţuiască. Din păcate, mulţi nu reuşesc să o facă.

Cele mai mici salarii din lume – Cum arată lucrurile în Europa

România este pe locul şase în rândul statelor europene când vine vorba de cele mai mici salarii, cu cei 1.346 de lei stabiliţi prin hotărâre de Guvern, echivalentul a 329 de dolari. Suntem pe locul 6 în condiţiile în care ţara noastră a avut în ultimii 10 ani cea mai ridicată rată medie anuală de creştere a acestuia, de 12,5%. Pe de altă parte, salariile minime din Uniunea Europeană sunt cuprinse între 300 şi 2.560 de dolari, aşa că diferenţele sunt colosale.

Mai prost plătiţi decât românii sunt locuitorii Republicii Moldova şi cei ai Albaniei, cu 263, respectiv 264 de dolari lunar. Nici în Ucraina, ţară aflată pe locul 3 în Europa în privinţa celui mai mic salariu minim, lucrurile nu arată cu mult mai bine. 303 dolari este suma minimă stabilită pentru venitul lunar în cazul vecinilor noştri. Bulgaria şi Macedonia au şi ele salarii cu puţin peste 300 de dolari, aşa că nu e de mirare că atât în România, cât şi în alte state pe acelaşi palier, sunt foarte mulţi oameni care decid să plece la muncă în alte state care au venituri mult mai îmbietoare. Statele din vestul Europei sunt printre cele atrăgătoare pentru că salariile sunt mult mai bune, dar sunt şi suficient de aproape de casă astfel încât vizitele să nu fie atât de costisitoare încât să nu mai justifice efortul.

Cele mai mici salarii din lume – Cuba, ţara cu cel mai mic salariu din lume

Cum spuneam şi mai devreme, lucrurile pot sta cu mult mai rău decât în ţările europene cu cele mai mici salarii. Ţara cu cele mai mici salarii din lume este Cuba, cea mai mare insulă din fascinantele Caraibe. Salariul mediu aici este de 29 de dolari. Şi nu, nu e nicio greşeală de tipar, deşi nu e niciun secret că preţurile sunt mai mari decât în România. Te întrebi, atunci, cum este posibil să trăiască oamenii cu un asemenea venit. Este important să nu uităm că vorbim de o ţară socialistă, unde statul oferă acces la o mulţime de servicii gratuite – nu neapărat şi calitative, iar raţionalizarea şi viaţa pe cartelă sunt parte definitorie a societăţii. Aşa se face că mulţi dintre cubanezi aleg să nu muncească atâta vreme cât oricum primesc din partea statului dreptul la mai multe produse ca cei care chiar merg la serviciu, dar şi la o casă în care chiria e suportată tot de stat. Ouă, carne, pâine, ulei, zahăr, toate se procură pe baza documentelor primite de la autorităţi, iar dacă oamenii reuşesc să mai câştige bani din diverse servicii oferite turiştilor, atunci sunt cu atât mai mulţumiţi.

Cuba

Cele mai mici salarii din lume – Ţările în care oamenii luptă să rămână în viaţă

Podiumul ţărilor cu cele mai mici salarii din lume este completat de 2 ţări de pe continentul african: Mauritania şi Congo. În Mauritania, ţara în care 94% din teritoriu înseamnă deşert, salariul mediu este de 68 de dolari pe lună. 40% din populaţie trăieşte sub nivelul sărăciei, nivelul şomajului depăşeşte 30% şi doar jumătate dintre locuitori ştiu să scrie şi să citească, aşa că nu are cum să ne mai surprindă valoarea salariului. Surprinzător este însă faptul că preţurile sunt foarte apropiate de cele din România, astfel că puţini sunt cei care îşi permit să pună pe masă chiar şi alimentele de bază. Vorbim totuşi de ultima ţară din lume care a abolit sclavia, în 1981, dar care abia în urmă cu 13 ani a şi dat o lege care o pedepseşte. Sigur, faptul că există această lege n-a schimbat prea mult lucrurile în ţara în care timpul parcă refuză să se scurgă, iar lucrurile, să se schimbe.

Despre Congo s-ar spune că o duce ceva mai bine cu un salariul mediu de 100 de dolari pe lună. În fapt, este cea mai săracă ţară din întreaga lume, 19 dintre cele 23 cele mai sărace state de pe glob fiind pe continentul african. Deşi este o ţară foarte bogată în resurse naturale, fiind unul dintre cei mai importanţi producători de cupru, cobalt şi diamante, Congo a fost măcinată de războaie, lupte pentru putere şi corupţie, fiind în cea mai gravă criză umanitară de pe întreg globul. Foametea şi bolile ucid mii de oameni anual în statul răpus de sărăcie.

Congo

Tadjikistan, Senegal şi Etiopia au şi ele salarii medii de sub 150 de dolari, completând topul ţărilor în care oamenii nu trăiesc, ci duc o luptă cumplită pentru supravieţuire.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO