fbpx

Căutare

Share this article

Comitetul UNESCO, reunit la Istanbul, a anunţat, vineri, că a luat decizia de a înscrie patru noi situri – aflate în China, India, Iran şi Micronezia – pe lista patrimoniului mondial, informează europe1.fr, citat de News.ro.

Noile situri înscrise pe lista patrimoniului mondial UNESCO sunt peisajul cultural de artă rupestră din Zuojiang Huashan (China), situl arheologic Nalanda Mahavihara din Nalanda (provincia Bihar din India), un qanat persan (Iran) şi Nan Madol, un centru ceremonial din Micronezia orientală.

Centrul ceremonial din Micronezia a fost înscris simultan şi pe lista patrimoniului în pericol, din cauza ameninţărilor care planează asupra sitului, în principal din cauza înnămolirii căilor navigabile care favorizează creşterea necontrolată a mangrovelor.

Miercuri, UNESCO a înscris pe lista patrimoniului mondial în pericol siturile din oraşele străvechi Djenné (Mali) şi Shakhrisabz (Uzbekistan), dar a eliminat de pe această listă situl Mţheta (Georgia).

Joi, UNESCO a adăugat cinci situri libiene din patrimoniul mondial pe lista celor aflate în pericol, din cauza avariilor suferite de acestea în urma conflictelor armate.

Lista patrimoniului în pericol permite mobilizarea sprijinului din partea comunităţii internaţionale în favoarea protejării acestor situri care sunt deja înscrise în patrimoniul mondial.

Cea de-a 40-a sesiune a Comitetului pentru patrimoniu mondial al UNESCO va continua până pe 20 iulie.

UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură) a fost fondată pe 16 noiembrie 1945. Organizaţia are sediul sediul general la Paris, Franţa, dar deţine şi 73 de suboficii active în diverse ţări ale lumii.

UNESCO are 195 de state membre şi 9 state asociate. România este membră UNESCO din 27 iulie 1956.

Scopul organizaţiei este de a contribui la pacea şi securitatea lumii prin colaborarea între naţiuni în educaţie, ştiinţă, cultură, şi comunicaţii, pentru a se reuşi stabilirea unui respect faţă de justiţie universal, pentru corectitudinea justiţiei şi pentru drepturile şi fundamentele omului liber, indiferent de rasă, limbă sau religie, în conformitate cu Carta Naţiunilor Unite.

Una dintre misiunile UNESCO constă în a menţine o listă de situri din patrimoniul mondial. Aceste locuri sunt importante din punct de vedere natural sau istoric, iar conservarea şi salvarea lor prezintă o importanţă deosebită pentru comunitatea mondială.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO