fbpx

Căutare

Share this article

În topul celor mai devastatoare uragane din istorie, trei dintre ele poartă nume de femei. Asta înseamnă doar 30%, un procent mic, faţă de cele care poartă nume de bărbaţi. Cu toate acestea, studiile arată că acele uragane care poartă nume de femei au provocat mai multe victime decât cele care poartă nume de bărbaţi de-a lungul istoriei. Asta ca să înţelegem puţin de ce uraganul Irma pare atât de necruţător cu vieţile oamenilor.

În mod aparent, sexismul nu este doar o problemă socială. Dacă stai în calea unui uragan discriminarea de gen te poate ucide.

Un studiu recent sugerează că oamenii se pregătesc diferit pentru întâmpinarea unui uragan în funcţie de numele pe care acesta îl poartă, susţine cnn.com.

Uraganele cu nume de femei (vs cele cu nume de bărbaţi) cauzează în mod semnificativ mai mulţi morţi, în mod aparent din cauza faptului că oamenii le percep ca având un risc mai mic şi se pregătesc mai puţin”, scrie echipa de cercetători în Proceedings of the National Academy of Science.

Cu alte cuvinte, un uragan denumit Priscilla nu va fi luat în serios la fel de tare precum unul denumit Bruno care va răspândi mai multă frică şi mai multă vigilenţă în rândul populaţiei.

Cercetările s-au bazat pe statisticile ratelor de mortalitate în urma uraganelor din SUA, adunate din 1950 şi până în 2012.

De ce dăm nume uraganelor?

A da uraganelor nume scurte, uşor de memorat şi de amintit ajută la diminuarea confuziei atunci când două sau mai multe furtuni tropicale se pregătesc să lovească în acelaşi timp, susţin reprezentanţii National Hurricane Center.

De zeci de ani, toate uraganele bptezate cu nume de femei, au primit aceste nume deoarece au fost imprevizibile, mai susţin autorii studiului de mai sus, citând date din „Encyclopedia of Hurricanes, Typhoons and Cyclones”.

Practica a apărut la sfârşitul anuilor 1970, odată cu creşterea gradului de conştientizare socială a sexismului, iar sistemul alternativ de denumire cu nume de femei şi bărbaţi a fost adoptat”, mai scrie în acest raport.

În fiecare an, lista numelor date uraganelor este una alfabetică şi alternează numele de femei cu cele de bărbaţi.

Dacă vreunul dintre noi ar încerca să-şi treacă numele pe lista uraganelor ar fi în van deoarece Organizaţia Meteorologică Mondială a stabilit deja numele pentru următorii şase ani, iar listele se repetă după fiecare ciclu de şase ani.

Singura dată când apare o schimbare este atunci când furtuna este extrem de devastatoare încât face extrem de multe victime şi adună extrem de multe pagume materiale, iar utilizarea viitoare a numelui său pe o furtună diferită ar fi inadecvată din motive evidente de sensibilitate”, mai spun reprezentanţii Centrului Naţional de Uragane.

Uraganele ce poartă nume de femei şi ale căror nume nu le vom mai întâlni niciodată sunt: Alicia, Elena, Gloria, Joan, Diana, Marilyn, Roxanne, Hortense, Allison, Iris, Michelle, Isidore, Lili, Isabel, Jeanne, Katrina, Rita, Wilma, Paloma, Irene, Sandy, Ingrid, Erika şi, evident Irma.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO