Vacanță în Slovenia, bijuteria ascunsă a Europei - LIFE.ro
Mergi la conținut

Ca o dovadă a expresiei „lucrurile bune vin în porții mici”, trebuie doar să alegi o vacanță în Slovenia. Într-o zonă de aproximativ jumătate din dimensiunea Elveției, această țară din Europa Centrală cuprinde lanțuri muntoase, o coastă a Adriaticii, orașe moderne, râuri, lacuri și sate cocoțate în vârf de multe.

Mai bine, țara, care se mândrește cu filozofia avangardistă a turismului durabil, este de fapt cu atât mai ușor de luat în considerare datorită naturii sale compacte. Într-o singură zi, turiștii se pot plimba cu ușurință în Alpi, se pot da cu caiacul pe o cale navigabilă glaciară, pot merge la una dintre multele regiuni de vinificație de clasă mondială și apoi pot face o baie în mare. În acest moment, este posibil să nu poți numi mai multe orașe, regiuni sau repere slovene, dar acesta este un lucru pozitiv. Slovenia — ascunsă la vedere — așteaptă să fie descoperită.

Descoperă arhitectura spectaculoasă din Ljubljana

Toate drumurile din Slovenia duc la capitala sa și nu doar pentru că este situată în centrul țării. Denumit Capitala Verde Europeană în 2016, acest oraș cu aproape 300.000 de locuitori este un nexus plin de locuitori activi, care merg pe biciclete, au parte de cultură alternativă și restaurante, muzee și cafenele eclectice. Cu toate acestea, doar decorul merită o vizită: fiecare piață are o poveste spusă într-un limbaj al epocilor istorice și al arhitecturii uimitoare.

Începe investigația despre cel mai mare oraș al Sloveniei, la Castelul Ljubljana, asemănător unui basm, o fortificație pe deal, ce datează din secolul al XVI-lea. Fie faci drumul scurt și înclinat de-a lungul unei poteci marcate clar, fie iei funicularul. Odată ajuns acolo, vizitează o serie de atracții, cum ar fi Muzeul de Păpuși sau Expoziția de Istorie a Sloveniei. Înapoi în orașul vechi, vei întâlni, în succesiune rapidă, Catedrala barocă Sf. Nicolae, construită pe fundații din secolul al XIII-lea; piața principală, Prešernov Trg, și Biserica sa franciscană a Bunei Vestiri din secolul al XVII-lea, de un roz strălucitor; și o serie de poduri care se încadrează pe râul Ljubljanica.

Deși toate traversările râului sunt unice, Podul Triplu, proiectat de arhitectul super-erou local Jože Plečnik, iese în evidență. Aruncă o privire mai atentă și îți vei da seama cât de multe dintre bijuteriile arhitecturale ale orașului au fost produsul strălucirii lui Plečnik în prima jumătate a secolului al XX-lea. Nu părăsi Ljubljana fără să-i admiri Biblioteca Națională și Universitară sau să faci un tur ghidat al Casei Plečnik, casa și studioul lui de mai bine de 35 de ani.

vacanță În Slovenia

Vacanță în Slovenia: Dezlipește straturi de istorie în Maribor

Adevărul este că Maribor s-ar putea încadra în mai multe categorii „cele mai bune”. Al doilea oraș ca mărime al Sloveniei, ancorează regiunea viticolă Podravska a țării și are, de asemenea, o scenă gourmet înfloritoare, inclusiv restaurantul cu stele Michelin Hiša Denk, la aproximativ trei kilometri nord de centru. În plus, deoarece se află pe râul Drava, este un centru pentru activități de aventură precum rafting, ciclism și drumeții. Dar toate acestea spuse, Maribor este, în inima sa, un cufăr de comori de straturi istorice.

Așezat din nou și din nou în epoca de piatră, perioada celtică și epoca romană, orașul datează din Evul Mediu, cu o multitudine de situri pentru pasionații de istorie. Mai întâi, oprește-te la Muzeul Regional Maribor pentru a obține o privire de ansamblu, apoi mergi chiar la nord de oraș pentru a vizita rămășițele castelului din secolul al XII-lea cunoscut astăzi sub numele de Piramida. Înapoi în centru se află Glavni Trg, care a fost piață în perioada medievala. Aici, vei vedea Primăria din secolul al XVI-lea înainte de a sta la un pahar de vin la Old Vine House, unde cea mai veche viță de vie din lume – veche de peste 400 de ani – urcă pe fațadă și încă mai produce vin.

Planifică o aventură în aer liber în Bovec

La marginea Parcului Național Triglav, strâns între Alpii Iulieni și râul turcoaz cristalin Soča, Bovec este un refugiu pentru aproape orice activitate montană sau acvatică imaginabilă. Există locuri de vacanță care înconjoară capitala aventurii și a țării și, bucurându-te de ele, îți poți satisface atât setea de adrenalină, cât și de cultură.

Începe călătoria mergând cu bicicleta la aproximativ 7 km sud-vest de Bovec, de-a lungul râului Soča, până la Cascada Boka, cea mai înaltă cascadă din Slovenia. Apoi mergi în cealaltă direcție: vei pedala lângă râul Koritnica timp de 4,5 km până când ajungi la Cetatea Kluže, un fort de lemn din secolul al XV-lea care a fost modernizat la o versiune de piatră, înțepenit între vârfuri și chei, în secolul al XVIII-lea. Asigură-te că participi la expoziția care descrie importanța zonei de-a lungul primelor linii ale Primului Război Mondial.

Treci la următorul nivel de entuziasm și explorează extremele zonei. Începi cu o sesiune avansată de caiac vâslind atât pe râurile Soča, cât și pe râurile Koritnica (este necesar un permis). Apoi fă o plimbare cu telegondola până la Kanin Ski Centre, cea mai înaltă zonă de schi din țară, la aproximativ 2300 m.

Vacanță în Slovenia: o vacanță romantică la Lacul Bled

Indiferent dacă știi sau nu, probabil că ai mai văzut lacul Bled înainte. Lacul glaciar tectonic și biserica sa insulară – plutind pe apa nemișcată, ca și cum ar fi fost plasate acolo cu secole în urmă pentru a îndeplini visele viitorilor fotografi – este poate cea mai emblematică imagine a Sloveniei și coperta multor articole și ghiduri. Motivul logic al acestui lucru apare clar în momentul în care îl vezi: chiar și în două dimensiuni, acest loc magic îți trage firele inimii și atinge emoții pe care nu erai pregătit să le înfrunți. Când îl vezi în realitate, cu acea persoană specială lângă tine, pregătește-te pentru artificii.

Din fericire, există multe oportunități de a vă plimba sau de a pluti mână în mână în acest cadru demn de glob de zăpadă. Începeți cu o plimbare cu barca către Insula Bled, unde bisericile au fost construite și reconstruite de mai bine de un mileniu; Structura actuală este Biserica Adormirii Maicii Domnului, în stil baroc, din secolul al XVII-lea. Reînnoite jurămintele, îndreptați-vă către Castelul Bled, care se sprijină pe o stâncă cu vedere la lac. Datând de la începutul secolului al XI-lea, cetatea a fost reconstruită după un cutremur din secolul al XVI-lea. Nicio ieșire romantică aici nu este completă fără o excursie ușoară la Vintgar Gorge, la aproximativ 4 km de orașul Bled.

vacanță În Slovenia

Experimentează cultura locală la Lacul Bohinj

Deși mică, Slovenia are o cantitate surprinzătoare de regionalitate și fiecare zonă emană mândrie cu privire la caracteristicile care o fac unică. Când vizitezi Lacul Bohinj – cel mai mare lac natural al țării, ascuns în Alpii Iulieni din Parcul Național Triglav – vei găsi o comunitate care profită de orice ocazie pentru a împărtăși autenticitatea peisajului, mâncărurilor și istoriei lor iubite. Cedează tentației de a sorbi din orice ți se înmânează și doar ascultă.

Lacul Bohinj este mare. Cu o lungime de peste patru kilometri, zona este mai mult decât un corp de apă – este o colecție de așezări din municipiul Bohinj. Înainte de a mânca sau de a cumpăra suveniruri, caută eticheta Bohinjsko (din Bohinj), care înseamnă că este produsă local. Apoi cumpără o gamă de produse indispensabile, inclusiv brânzeturi, miere, ustensile de bucătărie, dulceață, bere și chiar gin.

Vacanță în Slovenia: Bucură-te de soare în Piran

Așa este bogăția Sloveniei încât te poți juca la munte dimineața și te poți relaxa pe plajă după-amiaza. Când acest îndemn va apărea – și probabil va fi – Piranul este locul pentru a te bucura de raze, a te stropi în Marea Adriatică și a descoperi o destinație unică pe cei 47 km de coastă a țării.

Numit adesea cel mai frumos oraș de-a lungul țărmului Adriatic al Sloveniei, Piran este anterior romanilor, dar și-a căpătat aspectul actual în Evul Mediu, când făcea parte din Imperiul Venețian. Obține o imagine de ansamblu panoramică asupra acestui oraș îmbătător urcând cele 147 de scări până în vârful clopotniței, situat lângă Catedrala barocă Sf. Gheorghe, din secolul al XVII-lea. De aici, poți vedea trei țări.

Coboară la Tartinijev Trg (Piața Tartini), centrul nervos al orașului, înainte de a te îndrepta către Mediadom Pyrhani, la 150 m distanță, pentru a obține o imagine multimedia a istoriei Piranului. Nu uita motivul pentru care ai alergat aici din munți: o plimbare de 15 minute te duce la plaja Fiesa pentru a plonja în mare.

În comunitatea Stara Fužina, obține o înțelegere mai fermă asupra stilului de viață local la Muzeul Alpine Dairy Farming, unde exponate explică cum de la fermă la masă este mai mult decât o tendință recentă aici. La sfârșitul primăverii, Festivalul Internațional al Florilor Sălbatice este un eveniment perfect pentru a experimenta Bohinjul de la rădăcini în sus. Iar când ești gata să călătorești spre sau dinspre municipalitate, mergi la gara din orașul Bohinjska Bistrica pentru o călătorie de neuitat prin tunelurile alpine pe căile traseate de Imperiul Austro-Ungar.

vacanță În Slovenia

Explorează interesele ezoterice din regiunea carstică

Regiunea Carstică, care își ia numele de la topografia sa poroasă, calcaroasă, acționează ca o sinapsă între deliciile alpine din nordul Sloveniei și coasta Adriatică din sud-vest. Această zonă compactă produce prosciutto, brânză și vinuri remarcabile – precum cele de la podgoria Čotar din orașul Komen – precum și plăceri neașteptate atât deasupra, cât și sub pământ.

În orașul Lipica, fă un tur al hergheliei Lipizzaner, unde faimoșii cai albi au fost crescuți de mai bine de patru secole. Apoi fă o scufundare subterană adâncă în Peșterile Škocjan, un sit al Patrimoniului Mondial Unesco, cu aproximativ 6 km de tuneluri, pasaje și camere pline cu suficiente stalagmite și stalactite pentru a entuziasma orice speolog.

Vacanță în Slovenia: bea vin în Goriska Brda

Încălecată pe granița cu Italia, Goriška brda (sau pur și simplu „Brda”) a fost o forță motrice în reputația tot mai mare a Sloveniei ca destinație de top pentru vinuri. Dintr-unul dintre numeroasele sate cocoțate împrăștiate pe dealurile fertile, vei vedea o întindere aparent nesfârșită de podgorii dispărând la orizont. O vizită aici, însă, înseamnă mai mult decât o simplă observație. Pentru a înțelege pasiunea adusă fiecărei sticle, trebuie să-ți umpli paharul cu aurul lichid al zonei.

Începi din satul Dobrovo cu un tur al pivnițelor de la cooperativa de vin Klet Brda, unde vei avea șansa de a degusta 12 dintre cele mai bune etichete ale sale. Pentru a compara și a contrasta, mergi la Crama Simčič, în satul Ceglo, pentru a gusta unele dintre cele mai bune vinuri din țară. Asigură-te că ceri Rebula lor, varietatea albă, semnătură a regiunii.

Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora