fbpx

Căutare

Share this article

Vara s-a terminat, şcoala stă să înceapă, iar cazurile de coronavirus cresc şi ele de la o zi la alta. Valul 4, despre care ne-au tot avertizat specialiştii în ultimele luni a ajuns şi în România, iar medicii se tem de ce este mai rău, mai ales că de data aceasta tinerii şi copiii par să fie cei mai afectaţi de acest virus.

Ce aduce valul 4 diferit faţă de valurile precedente

Medicii din România spun că valul 4 al pandemiei de coronavirus ar fi chiar mai periculos decât cele de până acum şi asta pentru că cei mai afectaţi de varianta Delta par a fi tinerii şi copiii, categoriile în care se regăsesc cei mai mulţi nevaccinaţi.

În cazul copiilor riscul este ca boala să fie tratată de adulţii din preajmă drept o răceală banală şi să meargă cu ei la medic când lucrurile au scăpat deja de sub control. Mai mult, este cunoscută obişnuinţa multora dintre părinţi de a-şi trimite copiii bolnavi în colectivitate, fapt ce creşte considerabil riscul ca boala să se răspândească cu rapiditate în şcoli şi grădiniţe.

În ceea ce priveşte tinerii, medicii sunt îngrijoraţi pentru că mulţi dintre ei nu s-au vaccinat nici până la această oră. În plus, mulţi sunt şi cei care privesc lucrurile destul de superficial atunci când vine vorba de boală şi preferă să se trateze acasă, fără a cere sfatul unui doctor. În asemenea condiţii boala se poate agrava rapid.

Medicul Emilian Imbri, fostul manager al Spitalului Victor Babeş din capitală, a declarat pentru Digi 24: „Când ajung la spital boala e avansată, sunt modificări în organism care sunt greu de stăvilit, iar într-o zi, două ajung în Terapie Intensivă. De aceea secţiile ATI sunt pline.

De asemenea, medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul Campaniei Naţionale de Vaccinare anti-COVID, atrage atenţia că varianta Delta tinde să devină dominantă în acest val 4 al pandemiei, care se propagă mai repede faţă de estimările iniţiale ale specialiştilor.

În raportările săptămânale peste 80% din cazurile noi sunt la persoanele nevaccinate. De asemenea, dacă ne uităm la numărul de decese înregistrate, peste 97% sunt la persoane nevaccinate, restul fiind la persoane vaccinate incomplet, nu la persoane care au o schemă completă de vaccinare. ” – Valeriu Gheorghiţă pentru Digi 24

Lockdown-ul nu mai este în planul autorităţilor

În condiţiile în care gradul de vaccinare împotriva coronavirusului abia a trecut cu puţin de 26% la nivel naţional este firesc să apară temerea unui nou lockdown odată cu creşterea cazurilor zilnice. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, spune însă că nu se pune problema de aşa ceva.

Evitând închiderea economiei şi închiderea şcolilor şi încercând să mergem mai mult pe soluţii ţintite local, zonal, pe anumite activităţi poate să limităm accesul parţial, dar nu total, pentru a proteja şi personalul care lucrează şi pentru a evita răspândirea.” – dr. Raed Arafat pentru Digi 24

Pe de altă parte, începerea şcolilor este un alt motiv de îngrijorare în rândul unora dintre părinţi în condiţiile în care autorităţile au schimbat regulile de la o zi la alta. Dacă anul trecut şcolile au fost primele în care nu a mai fost permis accesul fizic, acum sunt trecute pe ultimul loc când vine vorba de închidere.

În plus, dacă în urmă cu câteva zile Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, anunţa că în şcoli nu va mai fi permis accesul cu măşti textile, ci doar cu măşti medicinale, acum a revenit asupra deciziei şi a precizat că în cazul claselor I-IV sunt permise şi cele din prima categorie.

Lucrurile par şi mai complicate în condiţiile în care, la nivel naţional, procentul angajaţilor din învăţământ care s-au vaccinat este de 60%, iar copiii cu vârste sub 12 ani nu se pot vaccina. În faţa acestor cifre, Ministrul Sănătăţii aruncă problema tot în cârca părinţilor.

Cred că părinţii ar trebui să ceară şcolilor situaţia profesorilor vaccinaţi şi nevaccinaţi, ca să fie o chestiune transparentă şi pentru ca şi şcolile să promoveze mai activ vaccinarea în rândul cadrelor didactice.” – Ioana Mihăilă, Ministrul Sănătăţii, într-o declaraţie la Digi 24

Pe de altă parte elevii aflaţi în situaţii vulnerabile par lăsaţi la voia întâmplării, având în vedere că în Ordinul comun elaborat de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei se precizează că aceştia pot fi scutiţi de la prezenţa fizică în şcoală, însă nu le mai este garantată educaţia în sistem online. În aceste cazuri responsabilitatea de a găsi soluţii revine conducerii unităţilor de învăţământ.

Citeşte şi: Valul 4 al pandemiei de coronavirus. Ce se ştie despre varianta Delta şi cât de sigură e revenirea la şcoală – LIFE.ro
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO