Vedete din România care au recunoscut că sunt gay - LIFE.ro

Căutare

Share this article

La ora actuală sunt doar patru vedete din România care au recunoscut că sunt gay, chiar dacă gura lumii e slobodă și se fac tot felul de speculații pe seama unora sau altora.

Homosexualitatea în România este în continuare văzută ca o boală, ca o dereglare dobândită în timp. Nu o dată am auzit în jurul meu sfaturi de genul: „Nu-ți lăsa băiețelul să se joace cu păpuși că o să devină gay”. La început am încercat să explic ceea ce e demonstrat științific, însă, ulterior am renunțat la a-mi mai răci gura și mi-am crescut copiii fără să țin cont de nici o barieră impusă de societate.

Revenind la acele vedete din România care au recunoscut că sunt gay, personal cred că a fost un act de mare curaj să-și asume o asemenea identitate într-o altfel de țară condusă de mentalități învechite și total greșite.

Pe LIFE.ro, am realizat la un moment dat o serie de interviuri cu persoane ce fac parte din comunitatea LGBTQ din România și pot spune că am reținut un lucru extrem de dureros: niciuna dintre ele nu și-a dorit niciodată să fie gay și dacă ar fi avut de ales, evident că ar fi ales să fie ca toți ceilalți, majoritatea după care ne ghidăm. Mi s-a părut extrem de trist și de dureros.

Iată că azi mi-am propus să le cunoaștem pe cele 4 vedete din România care au recunoscut că sunt gay: Mircea Solcanu, Dragoș Bucurenci, Niculai Constantin Munteanu și Răzvan Ciobanu.

Mircea Solcanu

Vedeta de televiziune, fostul prezentator al postului Acasa TV a făcut mărturisirea în direct, pe post. El a spus că riscă să fie pus la zid de societate, însă își asumă fiecare cuvânt, mai ales atunci când spune că a realizat de mic că este diferit de ceilalți și prima relație cu un bărbat a avut-o la 18 ani.

 „La 16 ani deja știam ce sunt. Prin clasa a şasea sau a şaptea am realizat. Am găsit o carte și am citit despre gay și am zis «Ups, ceea ce simt eu se cheamă cumva!». Am zis că poate mi se pare că sunt diferit, dar apoi am conștientizat. Țin minte că am fost la terapeut, lui i-am spus prima dată. Aveam 23 de ani și am zis că dacă nu merg eu, o să mă ducă cineva. A fost greu. Terapeutul era o femeie. Au fost vreo patru ședințe. La ultima ședință m-am așezat pe pat, i-am spus ce sunt, și apoi am început să plâng și am plecat acasă.

„Prima experienţă cu un băiat a fost la 18 ani. Era apropiat ca vârstă. Era imediat după Revoluţie, să nu uităm că te puteai duce la puşcărie pentru asta. El a făcut primul pas. Eram mic, mă durea şi stomacul, dar până la urmă a fost ok. Am avut o experiență și cu o fată. Nu poţi să spui că nu-ţi place «ciorba de burtă» până nu o încerci. Voiam să mă conving, să nu existe niciun regret, să nu îmi pun întrebări «ce-ar fi fost dacă?». Am avut o relaţie de mai mulți ani de prietenie. Era mai mare, dar mă iubea foarte mult. Fizic am funcţionat, dar ce faceam cu sufletul? Ea ştia că sunt gay“, a mărturisit Solcanu.

Dragoș Bucurenci

Prima sa ieșire publică a fost pe blogul său personal, în 2010, când într-o discuție amicală a spus: „Și eu sunt tot bi, dacă tot veni vorba”.

Citește și: Dragoş Bucurenci: „Nu putem construi relaţii în adevăratul sens al cuvântului dacă nu avem curajul de a ne lăsa văzuţi”

Niculai Constantin Munteanu

Neculai Constantin Munteanu declara în 2007, la Radio Europa Liberă, că este gay cu inima împăcată, într-o ţară europenizată şi liberă, care nu trebuie să judece preferinţele celor din jur.

Răzvan Ciobanu

Designerul vestimentar Răzvan Ciobanu a recunoscut deschis în emisiunea Mihaelei Rădulescu, la Radio Guerrilla, din 2004 că este gay, însă de atunci a refuzat să dea detalii despre viața sa personală. „Sunt homosexual! Nu voi mai răspunde jurnaliştilor la întrebări pe tema asta. Sunt homosexual şi gata!”, spunea Răzvan Ciobanu în 2004.

Alte vedete din România care au recunoscut mai mult sau mai puțin explicit că sunt gay sunt fostul prezentator TV Leonard Miron, Mihai Zara, fost VJ la MTV precum și bunul prieten al Biancăi Drăgușanu, Răzvan Botezatu.

Nici o femeie nu a avut deocamdată curajul de a recunoaște că este gay. Oare femeile sunt mai aspru judecate de societate sau chiar nu există nici o femeie gay, vedetă în România?

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO