fbpx

Căutare

Share this article

Despre Valentina Vidraşcu se pot spune foarte puţine lucruri (locuieşte şi munceşte în Chişinău), însă despre creaţiile ei se pot scrie pagini întregi şi toate la superlativ absolut.

Evident, pot fi subiectiv mai ales că o frumoasă colaborare ne uneşte de ceva timp. Dar, încercând să fac exerciţiul obiectivităţii trebuie să admitem că Valentina Vidraşcu este unul dintre puţinii designeri de modă care au reuşit să transforme discursul artei populare într-un vehicul vestimentar contemporan, de o frumuseţe inclasificabilă. În momentul în care te apropii de arta tradiţională e ca şi cum te-ai apropia de o bombă cu ceas. Dacă nu cunoşti exact firele care trebuie tăiate riscul de a arunca în aer propria persoană, dar şi tot ce este în jur este uriaşă. Valentina Vidraşcu s-a apropiat încă din 1999 (repet 1999) de acest izvor şi a reuşit cu fiecare colecţie, nu să răstoarne/scandalizeze/să-lase-cu-gura-căscată lumea cu elemente de avangardă, ci a reuşit să  propună un obiect cu structură ancestrală, dar modificat din perspectiva esteticii moderne.

Acest tip de discurs îl pot numi, fără să exagerez avangardă silenţioasă. Acest lucru nu este numai o calitate artistică rar întâlnită la un creator (mai ales azi), dar este şi o… virtute umană.

Dar acest mic articol nu este (doar) un laudatio, ci este şi o invitaţie: pentru prima dată, publicul larg poate vedea la The Art of Living Gallery cele mai reuşite creaţii semnate de designerul basarabean Valentina Vidraşcu. Aşa că vă poftesc pe strada Georges Clemenceau, nr. 2 în perioada 12 – 30 mai la expoziţia retrospectivă „Veşminte”.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO