Viaţa actriţei Donna Reed, tânăra care şi-a abandonat visul de a deveni profesoară din cauza banilor, dar care a devenit stea la Hollywood - LIFE.ro
Mergi la conținut

Viaţa actriţei Donna Reed, tânăra care şi-a abandonat visul de a deveni profesoară din cauza banilor, dar care a devenit stea la Hollywood

Donna a devenit treptat interesată şi de politică. În timpul Războiului din Vietnam a trăit constant cu teama că fiul ei cel mare, Tony, ar putea fi recrutat, aşa că finalul războiului a făcut-o pe actriţă să devină activistă pentru pace. A condus...
Share this article

În urmă cu 100 de ani, într-o familie cu principii morale solide se năştea o copilă care avea să strălucească într-un fel în care nimeni din casă nu-şi imagina că este posibil. Viaţa actriţei Donna Reed trebuia să fie cu totul alta. Tânăra voia să devină profesoară, dar a ajuns să scrie istorie în cinematografie şi televiziune. A contribuit la schimbarea imaginii femeii casnice din anii `60-`70 şi a militat până la sfârşitul vieţii împotriva războiului.

Viaţa actriţei Donna Reed – Drumul de la o fermă din Iowa la Hollywood

Donna Belle Mullenger s-a născut pe 27 ianuarie 1921 la o fermă din Iowa, fiind cea mai mare dintre cei 5 copii ai familiei. Părinţii, practicanţi ai religiei metodiste, i-au crescut în spiritul acesteia: cu dorinţă de muncă, cu respect faţă de cei din jur şi dorinţa de a-i ajuta pe cei sărmani, dar şi cu aprecierea unei vieţi şi ţinute simple, fără bijuterii sau lucruri preţioase.

Avea 15 ani când profesorul ei de chimie i-a dat să citească o carte a lui Dale Carnegie: Secretele succesului. Cum să vă faceţi prieteni şi să deveniţi influent. Iar cartea a avut un impact major asupra adolescentei de atunci. La scurt timp după ce a terminat-o de lecturat a primit rolul principal în piesa de teatru a şcolii, a fost votată Regina Campusului, iar 2 ani mai târziu a absolvit liceul în primii 10.

Donna îşi dorea să devină, la rândul ei, profesoară, însă nu a avut bani pentru colegiu. La sfatul mătuşii ei a plecat în California, unde a urmat cursurile unui colegiu public din Los Angeles. Deşi nu avea niciun gând de a urma o carieră în actorie, în timpul colegiului a jucat în mai multe piese de teatru. În scurt timp a primit invitaţia de a da probă de ecran pentru mai multe studiouri, ajungând să semneze cu Metro Goldwyn Mayer. A avut însă o condiţie: să fie lăsată să-şi finalizeze studiile.

Foto: commons.wikimedia.org

Viaţa actriţei Donna Reed – Tânăra care devine vedeta perioadei pin-up, dar visează la roluri profunde

Debutul în cinematografie şi l-a făcut la vârsta de 20 de ani, în compania lui Robert Sterling, în The Get-Away. Tot atunci compania i-a cerut să schimbe numele nu tocmai uşor de reţinut, aşa că pe generic a apărut atunci ca Donna Adams. În scurt timp numele i-a fost schimbat din nou şi a devenit, astfel, Donna Reed. Actriţa avea să mărturisească mult mai târziu că nu i-a plăcut niciodată numele ei de scenă, care o făcea să se vadă ca pe o blondă înaltă, la modă, dar sobră, ce nu avea nicio legătură cu ea şi cu felul ei de a fi.

Anii ce aveau să urmeze au transformat-o rapid într-una dintre cele mai apreciate actriţe de la Hollywood, în special de către soldaţii implicaţi în Al Doilea Război Mondial. Cu câte 5-6 filme pe an, Donna Reed era mereu pe marile ecrane şi nu doar prezenţa ei cucerea, ci şi căldura pe care o transmitea. De altfel, tânăra răspundea personal scrisorilor pe care le primea de la soldaţii aflaţi pe front.

Foto: vintagenewsdaily.com

După 5 ani de actorie, timp în care devenise una dintre vedetele feminine ale MGM şi una dintre cele mai bine plătite actriţe, compania decide să o lase să filmeze pentru o producţie RKO Pictures. Donna Reed intră în pielea lui Mary Bailey în filmul regizat de Frank Capra, O viaţă minunată. Pelicula avea să intre pe lista celor mai bune 100 de filme americane făcute vreodată şi este una dintre filmele difuzate anual la televizor în perioada Crăciunului. Reed avea să spună ceva mai târziu că a fost cea mai dificilă peliculă la care a lucrat, niciun alt regizor nemaiavând atâtea cereri de la ea ulterior.

La întoarcerea pe platourile de filmare ale MGM a apărut într-un alt film cu mare priză la public şi premii, Green Dolphin Street, care o avea în rolul principal pe diva Lana Turner. A fost apoi iar împrumutată, de data aceasta către Paramount pentru două filme realizate acolo. Sfârşitul acestor filmări a făcut-o pe tânăra actriţă să îşi dorească şi să ceară roluri mai bune şi mai provocatoare.

A semnat cu Columbia Studios şi a continuat să primească roluri principale, dar niciunul aşa cum spera ea. În 1953 câştigă Oscarul pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar în pelicula regizată de Fred Zinnemann, De aici în eternitate. Rolurile principale au aparţinut unor grei ai marelui ecran: Burt Lancaster, Montgomery Clift şi Frank Sinatra. În ciuda premiului primit şi a laudelor constante la adresa talentului său, rolurile Donnei Reed nu erau deloc diferite de la un film la altul, în cele mai multe fiind femeia de care se îndrăgosteşte personajul pe care era concentrat subiectul peliculei.

Foto: fineartamerica.com

Viaţa actriţei Donna Reed – Televiziunea, locul care i-a oferit ce visa

Nemulţumită de rolurile primite, actriţa îşi îndreaptă atenţia către noua senzaţie în casele americanilor, televiziunea. Pentru câţiva ani continuă să filmeze pentru producţiile dedicate marelui ecran, dar apare şi în mai multe producţii de televiziune. În 1958 începe The Donna Reed Show, un serial tv produs de soţul ei de atunci, Tony Owen. Actriţa juca rolul soţiei unui pediatru, mamă a 2 copii şi a fost prima ei ocazie de a experimenta comedia, gen de care era foarte interesată, dar în care nu reuşise să câştige prea multă experienţă. 8 sezoane a avut serialul difuzat de ABC şi i-a adus actriţei un Glob de Aur şi 4 nominalizări la premiile Emmy. Mai mult de atât, a fost o recunoaştere a multiplelor roluri pe care le avea o femeie în casă şi viaţă. Personajul Donnei nu era doar soţie şi mamă, dar reprezenta şi o femeie puternică, inteligentă, cu sentimente şi un puternic simţ al umorului.

Foto: dvdtalk.com

Odată încheiate filmările pentru serialul ce i-a purtat numele, Donna Reed a decis că e vremea să se retragă pentru o vreme de pe platourile de filmare şi să se dedice mai mult copiilor şi cauzelor sociale de care era interesată. Şi a stat departe de actorie vreme de 13 ani. S-a reîntors în 1979 pe platourile de filmare pentru mai multe producţii de televiziune, iar în sezonul 1985-1986 a intrat în pielea lui Miss Ellie în serialul care a făcut furori în întreaga lume, Dallas. Bel Geddes decisese să se retragă, aşa că a fost înlocuită cu Donna Reed. Când însă Geddes a anunţat că vrea să revină, producătorii au concediat-o imediat pe Reed. Furioasă, actriţa a încercat mai întâi să oprească serialul de la difuzare, apoi a dat compania în judecată pentru că încheiaseră un contract pe 3 ani. A câştigat despăgubiri de peste 1 milion de dolari. Nu însă şi rolul pe care şi-l dorise atât de mult.

Viaţa actriţei Donna Reed – Mirajul celebrităţii n-a făcut-o să uite credinţele cu care a crescut

La scurt timp de când a intrat în lumea cinematografiei Donna Reed a fost cucerită de make-up artistul William Tuttle, cu care s-a măritat rapid. Căsnicia n-a fost însă cea la care visa actriţa, aşa că a fost încheiată după numai 2 ani. Imediat după divorţ tânăra de 24 de ani se mărita cu producătorul Tony Owen, cel cu care avea să facă sitcom-ul de succes ce i-a purtat numele. 4 copii au crescut împreună, 2 dintre ei fiind adoptaţi, iar căsnicia lor s-a întins pe mai bine de un sfert de secol. Au divorţat în 1971, iar după alţi 3 ani actriţa s-a recăsătorit pentru a treia oară, de această dată cu un colonel din armata SUA, care i-a stat alături până la finalul vieţii.

Donna Reed, Tony Owen şi copiii lor, foto: wikipedia.org

Crescută cu credinţa că trebuie să fie de ajutor celor mai puţin norocoşi, Donna a devenit treptat interesată şi de politică. În timpul Războiului din Vietnam a trăit constant cu teama că fiul ei cel mare, Tony, ar putea fi recrutat, aşa că finalul războiului a făcut-o pe actriţă să devină activistă pentru pace. A condus Another Mother for Peace, un grup ce milita pentru eliminarea războiului ca soluţie în rezolvarea conflictelor dintre state şi a continuat să îşi exprime ideile anti-război şi să sprijine politicienii care gândeau în acelaşi fel pe întreg parcursul vieţii.

Foto: twitter.com

S-a stins din viaţă cu 2 săptămâni înainte să împlinească 65 de ani, din cauza unui cancer pancreatic cu care fusese diagnosticată cu numai 3 luni în urmă. Un an mai târziu soţul ei, Grover Asmus, copiii, prieteni şi colegi de platou ai actriţei au pus bazele fundaţiei Donna Reed, fundaţie ce oferă burse şcolare pentru copiii care îşi doresc să studieze artele spectacolului, iar anual este organizat şi un festival ce-i poartă numele, dedicat aceloraşi tineri care vor să-şi construiască o carieră în domeniu.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora