Viața actriței Gina Lollobrigida, „cea mai frumoasă femeie din lume” și simbol al cinematografiei epocii de aur - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Legendă a cinematografiei italiene, fotojurnalist și politician, Gina Lollobrigida a murit zilele trecute, la vârsta de 95 de ani. Ea a fost una dintre cele mai mari vedete ale cinematografiei europene în anii 1950 și 1960, care a fost numită Epoca de Aur a cinematografiei de la Hollywood. Vestea decesului ei a fost confirmată de membrii familiei ei și, în special de nepotul ei, Francesco Lollobrigida, care este și ministrul Agriculturii din Italia. El a postat pe Twitter vestea morții ei și a scris: „una dintre cele mai strălucitoare vedete ale cinematografiei și culturii italiene” a murit.

De multe ori Gina Lollobrigida a fost descrisă drept „cea mai frumoasă femeie din lume”.

Gina Lollobrigida

Cine a fost Gina Lollobrigida?

Numele complet al actriței italiene a fost Luigia „Gina” Lollobrigida. Ea nu a fost doar o actriță, ci a fost și fotojurnalist și politician. A fost una dintre cele mai bine plătite actrițe ale timpului ei în industrie și a fost unul dintre ultimii actori internaționali de mare profil din Epoca de Aur a cinematografiei de la Hollywood.

Gina Lollobrigida a început o a doua carieră ca fotojurnalist, după ce cariera ei în film a încetinit. În anii 1970, a dat marea lovitură a celei de-a doua cariere ale sale, obținând un interviu exclusiv cu Fidel Castro.

Citește și: Viața actriței Sophia Loren, prima femeie care a câștigat un Oscar într-un film străin. De la sărăcia lucie și dragostea neîmplinită a părinților ei, până la marea iubire ce i-a guvernat întreaga viață

Și nu doar atât. A fost și o susținătoare activă a cauzelor italiene și italo-americane, asociindu-se în special cu Fundația Națională Italo-Americană (NIAF). Pentru acest serviciu, a primit și Premiul NIAF pentru întreaga viață în cadrul Galei Aniversare a Fundației.

De asemenea, a fost interesată de știință și tehnologie și a susținut întotdeauna cauza cu propria abordare. În 2013, Gina Lollobrigida și-a vândut colecția de bijuterii și a donat aproape 5 milioane de dolari din acea vânzare pentru cercetarea terapiei cu celule stem.

Gina Lollobrigida

Copilăria și adolescența actriței Gina Lollobrigida

Luigia Lollobrigida s-a născut în Subiaco, Lazio și era fiica unui producător de mobilă. Ea a avut trei surori, Giuliana, Maria și Fernanda. Lollobrigida a făcut modeling și a câștigat mai multe concursuri de frumusețe când era adolescentă. Și tot în această perioadă, început să apară în roluri minore în filme italiene.

La vârsta de 18 ani, Lollobrigida a jucat în comedia lui Eduardo Scarpetta, „Santarellina” la Teatro Della Concordia de la Monte Castello di Vibio.

O carieră în cinematografie

Howard Hughes a semnat cu Gina Lollobrigida un contract preliminar de șapte ani pentru a face trei filme pe an, în 1950. Ea a refuzat termenii definitivi ai contractului, preferând să rămână în Europa, iar Hughes a concediat-o. Disputa a împiedicat-o să lucreze în filme americane filmate în Statele Unite până în 1959, dar nu și în producții americane filmate în Europa, în ciuda amenințărilor frecvente ale lui Hughes de a da în judecată producătorii.

Performanța ei din Bread, Love, and Dreams (Pane, Amore e Fantasia, 1953) a dus la succesul filmului la box-office și la o nominalizare la BAFTA pentru ea. A primit, de asemenea, un premiu Nastro d’Argento de la Sindicatul Național al Jurnaliştilor de Film din Italia pentru interpretarea sa din film. Lollobrigida a mai jucat în The Wayward Wife (1953) și Woman of Rome (1954), iar acestea au fost cele mai faimoase filme italiene ale ei din toate timpurile.

Beat the Devil (1953) a fost primul ei film în limba engleză, care a fost filmat în Italia și regizat de John Huston.

Cariera ei în film a încetinit în anii 1970, însă a jucat împreună cu David Niven în King, Queen, and Knave (1972) și a apărut în alte câteva producții subapreciate la începutul deceniului. Ea a făcut parte din juriul celui de-al 8-lea Festival Internațional de Film de la Moscova, în 1973.

Gina Lollobrigida

O a doua carieră de succes ca fotojurnalist

Până la sfârșitul anilor 1970, Gina Lollobrigida și-a stabilit o a doua carieră de succes ca jurnalist foto. I-a fotografiat pe Paul Newman, Salvador Dal, Henry Kissinger, David Cassidy, Audrey Hepburn, Ella Fitzgerald și echipa națională de fotbal a Germaniei, printre alții.

A primit chiar și un interviu exclusiv de la Fidel Castro, liderul comunist cubanez. Italia Mia, o colecție a lucrărilor sale, a fost publicată în 1973.

Cariera politică și aspirațiile actriței Gina Lollobrigida

Lollobrigida a candidat fără succes la Parlamentul European în 1999 din partea Democraților, un partid condus de Romano Prodi. Ea a susținut public poziția Papei Francisc cu privire la drepturile LGBTQ+ în 2020. Lollobrigida a încercat să câștige un loc în Senatul Republicii la alegerile generale italiene din 2022 drept candidat pentru Italia Suverană și Populară (ISP), o alianță eurosceptică nou formată, care s-a opus lui Mario Draghi, în Latina, Lazio.

A fost învinsă pentru că partidul ei a primit doar 1% din voturi în circumscripție. Lollobrigida a declarat într-un interviu înainte de alegeri că „modul de a face” al lui Mahatma Gandhi a inspirat-o. De asemenea, ea a susținut că a cunoscut-o pe Indira Gandhi.

Gina Lollobrigida

Viața personală a actriței Gina Lollobrigida

Gina Lollobrigida a anunțat în octombrie 2006 că se va căsători cu omul de afaceri spaniol, Javier Rigau y Rafols; el avea 45 de ani, iar ea avea 79 la acea vreme și aveau o relație din 1984. Cu toate acestea, au anulat nunta două luni mai târziu.

Gina Lollobrigida a mai fost căsătorită o dată, cu medicul iugoslav Milko Skofic, din 1949 până la divorțul lor în 1971 și împreună au avut un fiu, Milko Jr., născut în 1957.

Foto: Depositphotos.com, Pinterest.com

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO