Viața actriței Gina Lollobrigida, „cea mai frumoasă femeie din lume” și simbol al cinematografiei epocii de aur - LIFE.ro
Mergi la conținut

Legendă a cinematografiei italiene, fotojurnalist și politician, Gina Lollobrigida a murit zilele trecute, la vârsta de 95 de ani. Ea a fost una dintre cele mai mari vedete ale cinematografiei europene în anii 1950 și 1960, care a fost numită Epoca de Aur a cinematografiei de la Hollywood. Vestea decesului ei a fost confirmată de membrii familiei ei și, în special de nepotul ei, Francesco Lollobrigida, care este și ministrul Agriculturii din Italia. El a postat pe Twitter vestea morții ei și a scris: „una dintre cele mai strălucitoare vedete ale cinematografiei și culturii italiene” a murit.

De multe ori Gina Lollobrigida a fost descrisă drept „cea mai frumoasă femeie din lume”.

Gina Lollobrigida

Cine a fost Gina Lollobrigida?

Numele complet al actriței italiene a fost Luigia „Gina” Lollobrigida. Ea nu a fost doar o actriță, ci a fost și fotojurnalist și politician. A fost una dintre cele mai bine plătite actrițe ale timpului ei în industrie și a fost unul dintre ultimii actori internaționali de mare profil din Epoca de Aur a cinematografiei de la Hollywood.

Gina Lollobrigida a început o a doua carieră ca fotojurnalist, după ce cariera ei în film a încetinit. În anii 1970, a dat marea lovitură a celei de-a doua cariere ale sale, obținând un interviu exclusiv cu Fidel Castro.

Citește și: Viața actriței Sophia Loren, prima femeie care a câștigat un Oscar într-un film străin. De la sărăcia lucie și dragostea neîmplinită a părinților ei, până la marea iubire ce i-a guvernat întreaga viață

Și nu doar atât. A fost și o susținătoare activă a cauzelor italiene și italo-americane, asociindu-se în special cu Fundația Națională Italo-Americană (NIAF). Pentru acest serviciu, a primit și Premiul NIAF pentru întreaga viață în cadrul Galei Aniversare a Fundației.

De asemenea, a fost interesată de știință și tehnologie și a susținut întotdeauna cauza cu propria abordare. În 2013, Gina Lollobrigida și-a vândut colecția de bijuterii și a donat aproape 5 milioane de dolari din acea vânzare pentru cercetarea terapiei cu celule stem.

Gina Lollobrigida

Copilăria și adolescența actriței Gina Lollobrigida

Luigia Lollobrigida s-a născut în Subiaco, Lazio și era fiica unui producător de mobilă. Ea a avut trei surori, Giuliana, Maria și Fernanda. Lollobrigida a făcut modeling și a câștigat mai multe concursuri de frumusețe când era adolescentă. Și tot în această perioadă, început să apară în roluri minore în filme italiene.

La vârsta de 18 ani, Lollobrigida a jucat în comedia lui Eduardo Scarpetta, „Santarellina” la Teatro Della Concordia de la Monte Castello di Vibio.

O carieră în cinematografie

Howard Hughes a semnat cu Gina Lollobrigida un contract preliminar de șapte ani pentru a face trei filme pe an, în 1950. Ea a refuzat termenii definitivi ai contractului, preferând să rămână în Europa, iar Hughes a concediat-o. Disputa a împiedicat-o să lucreze în filme americane filmate în Statele Unite până în 1959, dar nu și în producții americane filmate în Europa, în ciuda amenințărilor frecvente ale lui Hughes de a da în judecată producătorii.

Performanța ei din Bread, Love, and Dreams (Pane, Amore e Fantasia, 1953) a dus la succesul filmului la box-office și la o nominalizare la BAFTA pentru ea. A primit, de asemenea, un premiu Nastro d’Argento de la Sindicatul Național al Jurnaliştilor de Film din Italia pentru interpretarea sa din film. Lollobrigida a mai jucat în The Wayward Wife (1953) și Woman of Rome (1954), iar acestea au fost cele mai faimoase filme italiene ale ei din toate timpurile.

Beat the Devil (1953) a fost primul ei film în limba engleză, care a fost filmat în Italia și regizat de John Huston.

Cariera ei în film a încetinit în anii 1970, însă a jucat împreună cu David Niven în King, Queen, and Knave (1972) și a apărut în alte câteva producții subapreciate la începutul deceniului. Ea a făcut parte din juriul celui de-al 8-lea Festival Internațional de Film de la Moscova, în 1973.

Gina Lollobrigida

O a doua carieră de succes ca fotojurnalist

Până la sfârșitul anilor 1970, Gina Lollobrigida și-a stabilit o a doua carieră de succes ca jurnalist foto. I-a fotografiat pe Paul Newman, Salvador Dal, Henry Kissinger, David Cassidy, Audrey Hepburn, Ella Fitzgerald și echipa națională de fotbal a Germaniei, printre alții.

A primit chiar și un interviu exclusiv de la Fidel Castro, liderul comunist cubanez. Italia Mia, o colecție a lucrărilor sale, a fost publicată în 1973.

Cariera politică și aspirațiile actriței Gina Lollobrigida

Lollobrigida a candidat fără succes la Parlamentul European în 1999 din partea Democraților, un partid condus de Romano Prodi. Ea a susținut public poziția Papei Francisc cu privire la drepturile LGBTQ+ în 2020. Lollobrigida a încercat să câștige un loc în Senatul Republicii la alegerile generale italiene din 2022 drept candidat pentru Italia Suverană și Populară (ISP), o alianță eurosceptică nou formată, care s-a opus lui Mario Draghi, în Latina, Lazio.

A fost învinsă pentru că partidul ei a primit doar 1% din voturi în circumscripție. Lollobrigida a declarat într-un interviu înainte de alegeri că „modul de a face” al lui Mahatma Gandhi a inspirat-o. De asemenea, ea a susținut că a cunoscut-o pe Indira Gandhi.

Gina Lollobrigida

Viața personală a actriței Gina Lollobrigida

Gina Lollobrigida a anunțat în octombrie 2006 că se va căsători cu omul de afaceri spaniol, Javier Rigau y Rafols; el avea 45 de ani, iar ea avea 79 la acea vreme și aveau o relație din 1984. Cu toate acestea, au anulat nunta două luni mai târziu.

Gina Lollobrigida a mai fost căsătorită o dată, cu medicul iugoslav Milko Skofic, din 1949 până la divorțul lor în 1971 și împreună au avut un fiu, Milko Jr., născut în 1957.

Foto: Depositphotos.com, Pinterest.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora