Viaţa actriţei Jamie Lee Curtis. „Regina fricii” a avut o copilărie marcată de indiferenţa tatălui, dar a făcut totul ca ea să fie un părinte cu adevărat - LIFE.ro
Mergi la conținut

S-a născut într-o familie de celebrităţi şi ar fi putut părea că va avea lumea la picioare. Dar Jamie Lee Curtis n-a avut nici pe departe o copilărie liniştită şi ferită de griji. Dimpotrivă, a resimţit multă lipsă de iubire şi prea mulţi ochi aţintiţi asupra unui copil fragil. S-a ridicat însă deasupra tuturor şi a arătat că atunci când există putere şi dorinţa de a fi mai bun traumele pot fi învinse. Viaţa actriţei Jamie Lee Curtis, supranumită „regina fricii” datorită rolurilor cu care s-a consacrat, ar putea fi chiar ea subiect de film.

Copil de vedete, copilărie plină de suferinţe

Jamie Lee Curtis a venit pe lume pe 22 noiembrie 1958, în California, ca cel de-al doilea copil al legendelor de atunci de la Hollywood, Janet Leigh şi Tony Curtis. Avea o casă frumoasă, bani care îi asigurau accesul la cele mai bune şcoli private, ar fi putut avea o copilărie de vis. Dar actriţa a venit pe lume într-un moment extrem de greu pentru părinţii ei şi a resimţit din plin toată durerea care a însoţit naşterea ei.

Eu am fost acel copil făcut doar pentru a salva un mariaj, dar se pare că nu mi-am îndeplinit misiunea.

Jamie Lee Curtis şi Janet Leigh, foto: wikipedia.org

Tatăl ei, actorul Tony Curtis, era deja de luni bune într-o relaţie cu Marilyn Monroe, la rândul ei căsătorită cu dramaturgul Arthur Miller. Cei 2 însă nu au făcut un secret din aventura lor. Ba mai mult, diva a şi rămas însărcinată cu Curtis, iar pierderea sarcinii l-ar fi afectat extrem de mult pe starul anilor `50-`60. Atât de mult încât nu i-a mai păsat nici de soţie, nici de cei 2 copii pe care îi avea cu ea. Şi-a continuat seria aventurilor cu actriţe care mai de care mai tinere, fără încercarea de a mai păstra aparenţele, până în ziua în care a cerut divorţul.

Separarea părinţilor n-a însemnat însă că Jamie Lee Curtis putea să-şi găsească liniştea. Scandalurile în care erau implicaţi părinţii săi ţineau frecvent primele pagini ale ziarelor, iar Tony Curtis nu a încercat deloc să construiască o relaţie cu copiii săi.

Toate articolele publicate despre părinţii mei mă destabilizau pur şi simplu. Eşti o puştoaică în căutarea propriei identităţi care are de-a face cu toate chestiile hollywood-iene, care nu fac decât să te întrebi cine eşti de fapt.

Iar ea a încercat în primă fază să îşi croiască un drum diferit de cel al părinţilor săi. A fost admisă la Facultatea de Drept, însă după numai un semestru Jamie Lee Curtis şi-a dat seama că tot actoria o atrăgea. A renunţat la cursuri şi s-a îndreptat şi ea către Hollywood.

Jamie Lee Curtis, simbol al filmelor horror

A debutat la vârsta de 20 de ani cu un rol în Halloween, un film horror care avea să-i traseze direcţia în carieră. A fost filmul independent cu cele mai mari încasări din acele vremuri şi rolul care i-a adus lui Jamie Lee Curtis tot mai multe oferte de acelaşi tip. În câţiva ani actriţa şi-a câştigat supranumele de „regina fricii”, fiind considerată un simbol al cinematografiei horror, la fel cum fusese şi mama sa, Janet Leigh. A mai apărut ulterior în 6 filme din seria Halloween.

În mod ironic, primul mare premiu, BAFTA pentru Cea mai bună actriţă într-un rol secundar, l-a primit însă pentru rolul dintr-o comedie, Trading Places, în 1983. Tot pentru o comedie, A Fish Called Wanda, a fost nominalizată din nou la BAFTA, de această dată la categoria Cea mai bună actriţă într-un rol principal, iar rolul din True Lies i-a adus Globul de Aur. Şi-a trecut însă numele şi pe filme de acţiune, thrillere, dar şi pe pelicule de animaţie sau seriale celebre, precum NCIS, Columbo sau Îngerii lui Charlie, iar în septembrie 2021 a fost premiată cu Leul de Aur la Veneţia pentru întreaga sa carieră.

Curtis nu este însă doar actriţă. A scris 13 cărţi pentru copii, a patentat o invenţie în domeniul scutecelor pentru bebeluşi, scrie pentru Huffington Post şi are 2 podcast-uri lansate în ultimii ani.

Jamie Lee Curtis la lansarea uneia dintre cărţile sale, foto: wikipedia.org

O poveste de dragoste de aproape 4 decenii

Spre deosebire de părinţii săi, Jamie Lee Curtis are o viaţă de familie liniştită şi ferită de scandaluri. În decembrie împlineşte 38 de ani de căsnicie alături de Christopher Guest, actor, regizor, scenarist şi compozitor. Pe cât de calmă este povestea lor de dragoste, pe atât de neobişnuit a început.

În primăvara lui 1984 actriţa era acasă, împreună cu o prietenă. Răsfoind o revistă a văzut mai multe fotografii cu bărbaţi celebri, despre care ea însă nu ştia cât sunt de celebri sau cu ce se ocupă. I-a sărit în ochi Christopher Guest şi i-a spus prietenei sale că o să se mărite cu el.

Jamie Lee Curtis şi Christopher Guest

Ar fi putut fi totul o simplă glumă, dar prietena ei ştia cine este Guest şi era şi prietenă cu agentul acestuia, aşa că i-a lăsat numărul de telefon al lui Curtis pentru ca actorul să o poată suna. Doar că acel telefon nu a venit. Tocmai făcuse un rol de succes în This is Spinal Tap şi era sunat zi şi noapte de femei care se arătau interesate de el. Nu avea nevoie de încă una pe listă.

Curtis a înţeles că nu era să fie şi a mers mai departe. Nu mult după acel moment s-au văzut întâmplător într-un restaurant. S-au salutat, însă imediat după, Guest s-a ridicat de la masa lui şi a plecat. A doua zi a venit totuşi telefonul la care sperase actriţa, iar în numai 5 luni cei 2 se căsătoreau.

Nu au reuşit să facă copii, dar au adoptat 2. Prima a fost Annie, care este acum instructor de dans. Apoi a venit în familia lor Thomas, despre care în urmă cu câţiva ani actriţa avea să mărturisească că este transgender.

Fiul nostru a devenit fiica noastră, Ruby. (…) Nu fac prozelitism şi nu încerc să le impun idei oamenilor. Pur şi simplu spun: Aceasta este experienţa familiei noastre. Sunt aici pentru a o susţine pe Ruby. Aceasta este treaba mea, la fel cum este să o iubesc şi să o susţin pe sora ei mai mare, Annie, în parcursul ei.

Actriţa a fost şi cea care a oficiat ceremonia la nunta lui Ruby, chiar în curtea casei lor. Vorbeşte des despre cum au trăit ea şi soţul ei momentul de coming out al fiicei lor, tocmai pentru a-i sprijini pe cei care trec prin lucruri asemănătoare. La fel de deschis vorbeşte şi despre faptul că a fost alcoolică şi dependentă de medicamente după ce a fost supusă unei operaţii cosmetice. A reuşit să scape de dependenţă în 1999 şi consideră că faptul că nu a mai picat în capcană este cea mai mare realizare a vieţii ei.

Imagini din acest articol ne-au fost furnizate de depositphotos.com.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora