fbpx

Căutare

Share this article

Cea mai bine plătită actriţă din lume în 2015 şi 2016, cea mai tânără actriţă nominalizată de 2 ori la Premiile Oscar pentru Cea mai bună actriţă, una dintre cele mai frumoase femei de la Hollywood. Sunt doar câteva dintre titlurile primite în cei 30 de ani de viaţă. Dar viaţa actriţei Jennifer Lawrence nu se rezumă doar la filmele jucate, premiile câştigate sau titlurile şi banii primiţi. Este o viaţă despre talent, muncă, renunţări şi provocări, unele plăcute, altele dureroase.

Viaţa actriţei Jennifer Lawrence – Cum ajunge un copil de 14 ani în lumea mare a Hollywoodului

Fire sportivă, crescută într-o casă cu 2 fraţi mai mari, Jennifer Lawrence credea pe când era copil că va urma o carieră în medicină. Deşi a cochetat cu modellingul şi cu teatrul comunitar pe când era în şcoală, nu a luat vreodată în serios ideea de a deveni actriţă. În primăvara lui 2004 lucrurile şi viaţa i s-au schimbat radical. Aflat într-o vacanţă la New York un bărbat i-a cerut mamei permisiunea să îi facă o fotografie lui Jennifer. A doua zi a sunat-o pentru o probă video, iar de acolo evenimentele au luat o turnură neaşteptată pentru adolescenta din Louisville, Kentucky.

Întreaga vară şi-a petrecut-o la New York, filmând reclame pentru MTV şi diverse produse.

Foto: Pinterest.com

Pentru Jennifer Lawrence a fost clar că acesta este drumul în viaţă, aşa că şi-a convins părinţii să se mute în oraşul care nu doarme niciodată. Primele filmări au fost 3 ani mai târziu, pentru pelicula Devil You Know, lansată însă abia în 2013. Imediat după şi-a dat seama însă că dacă vrea să-şi facă o carieră în domeniu trebuie să ajungă în cetatea filmului, aşa că ea şi familia s-au mutat încă o dată, acum la Los Angeles.

A primit roluri micuţe în diverse seriale precum Medium, Monk sau Cold Case, apoi a primit un rol important în serialul TV The Bill Engvall Show, timp în care a primit şi primele roluri pentru marile ecrane. În 2010, la doar 20 de ani, rolul din mult aclamatul Winter`s Bone i-a adus câte o nominalizare pentru Cea mai bună actriţă la Oscaruri, Globul de Aur, Premiul Satellite, Independent Spirit Award şi Screen Actors Guild Award. Devenea astfel a doua cea mai tânără actriţă nominalizată la celebrele Oscaruri. Era doar începutul. Primea tot mai multe roluri şi mai importante, în compania unor giganţi precum Mel Gibson sau Jodie Foster.

Anul în care a făcut 22 de ani a fost unul excepţional pentru Jennifer Lawrence. A făcut senzaţie cu filmul de box-office, Hunger Games. Succesul peliculei şi jocul ei, extrem de apreciat de critici şi de public, i-au asigurat prezenţa în toată seria şi au transformat-o în 2015 în cea mai bine plătită actriţă de la Hollywood. Franciza Hunger Games a avut încasări totale de peste 6 miliarde de dolari.

Anul 2012 avea să îi aducă şi alte roluri în filme cu succes la public: House at the End of the Street, The Falling şi Silver Linings Playbook. Interpretarea din Silver Linings Playbook i-a adus Oscarul pentru Cea mai bună actriţă, Globul de Aur şi alte câteva premii pentru aceeaşi categorie. Un an mai târziu primea cea de-a treia nominalizare la Oscar şi un al doilea Glob de Aur pentru rolul din American Hustle. Rolul din Joy, a cărei premieră a avut loc de Crăciun, în 2015, avea să îi aducă cel de-al treilea Glob de Aur şi o nouă nominalizare la Oscar. La doar 25 de ani devenea cea mai tânără actriţă ce avea în palmares 4 nominalizări la Premiile Academiei Americane de Film.

Viaţa actriţei Jennifer Lawrence – Mărturisiri despre inechităţile şi discriminările din industrie

În toamna lui 2015 Jennifer Lawrence a arătat că este nu doar foarte talentată, dar nici nu se teme să-şi folosească vocea şi poziţia. În urma celebrelor atacuri informatice asupra reţelelor Sony, când hackerii au accesat datele a mai mult de 25 de milioane de clienţi, a ieşit la iveală faptul că, deşi era actriţa cu cel mai mare onorariu de la Hollywood, Jennifer Lawrence era plătită mult mai slab decât partenerii ei de platou. A recunoscut că nu şi-a negociat salariul pentru că ştia că este oricum foarte bine plătită, pentru că nu voia să fie percepută drept răsfăţată sau dificilă şi se întreba dacă femeile nu sunt cumva condiţionate de societate să aibă un astfel de comportament, dacă nu cumva societatea le învaţă pe femei să nu-şi exprime opiniile astfel încât să-i sperie sau să-i jignească pe bărbaţi. Anunţa tot atunci că nu va mai tolera o plată inechitabilă nici de frica de a pierde rolul, nici de teama că va fi mai puţin plăcută.

Un alt moment în care a decis să-şi folosească vocea a fost în 2017, după izbucnirea #MeToo, mişcarea internaţională împotriva hărţurii şi violenţei sexuale. Jennifer Lawrence a mărturisit că nu a fost nici ea ferită de astfel de abuzuri. A vorbit despre momentul când, adolescentă fiind, a fost pusă la o probă de film alături de alte femei, toate dezbrăcate. Şi, de parcă nu era suficient de umilitor, producătorul i-a spus că ar trebui să folosească fotografiile cu ea goală ca model pentru cât mai are de slăbit. Când s-a plâns despre asta, i s-a spus că nu are de ce să-şi facă griji, este foarte atractivă. Nimic despre umilire sau hărţuire. A vorbit apoi despre parteneri de platou care considerau că e firesc să o atingă, iar ea simţea că nu poate să protesteze, despre furtul datelor şi publicarea unor fotografii cu ea în ipostaze intime.

Viaţa actriţei Jennifer Lawrence – Problemele legate de sexualitate vs dorinţa de iubire

Deşi avea o imagine de femeie care şi-a asumat sexualitatea şi nu avea nicio problemă să vorbească despre necesitatea şi importanţa relaţiilor intime în viaţa ei, în 2018 Jennifer Lawrence a şocat cu o mărturisire la polul opus. Tânăra actriţă a susţinut că, în realitate, nu îi face plăcere să întreţină relaţii sexuale şi asta din cauza faptului că are o fobie faţă de bacterii. Frica este atât de mare încât şi-a pus fiecare iubit să facă analize complexe pentru boli cu transmitere sexuală. A rupt în acest fel o altă barieră referitoare la subiecte tabu şi alinierea la imaginea pe care se presupune că trebuie să o afişeze o vedetă.

Aceste probleme însă n-au împiedicat-o să caute iubirea. A avut relaţii cu Nicholas Hoult, partenerul de platou din filmul X-Men, cu solistul trupei Coldplay, Chris Martin, dar şi cu regizorul Darren Aronofsky. Cel care i-a furat inima până la urmă şi i-a devenit soţ la finalul lui 2019 nu are însă nicio legătură cu showbiz-ul. Cooke Maroney este directorul unei galerii de artă din New York care a cucerit-o rapid, actriţa neferindu-se să vorbească despre dragostea şi respectul pe care i le poartă.

Printre filmări, iubire şi lupta pentru egalitate, Jennifer Lawrence a pus bazele şi unei fundaţii caritabile ce îi poartă numele. Aceasta oferă ajutor copiilor aflaţi în situaţii defavorizate, dar sprijină şi tinerii artişti aflaţi la început de drum.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO