Căutare

Share this article

Cântăreaţă, compozitoare, producător muzical şi câteodată actriţă. Viaţa cântăreţei Alanis Morissette s-a învârtit încă din fragedă pruncie în jurul scenei. Cu 12 premii Juno şi 7 Grammy-uri în palmares şi peste 75 de milioane de albume vândute în întreaga lume, nu e nicio îndoială că artista a simţit foarte bine că acesta este drumul ei. Asta nu înseamnă că a călcat toată viaţa pe petale de trandafiri şi că i s-au aşternut toate la picioare. Dimpotrivă! A trebuit să facă faţă adicţiilor, depresiei, hărţuirii şi unui furt de milioane de  dolari.

Viaţa cântăreţei Alanis Morissette – Muzica, cea mai arzătoare pasiune

Născută în prima zi de vară în Ottawa, Canada, Alanis Morissette a crescut într-o familie deschisă către lucrurile frumoase, iar cum istoria familială şi primii ani din viaţă i-a petrecut în diferite civilizaţii, lucrurile acestea i-au adus şi ei în faţa ochilor o mulţime de lucruri diverse ce au făcut-o să înţeleagă că viaţa e complexă şi merită să descopere cât mai multe din ea. Părinţii, amândoi profesori într-o şcoală militară, s-au mutat frecvent după naşterea lui Alanis care a crescut de la 3 la 6 ani într-un oraş din Munţii Pădurea Neagră, în Germania. Artista nu a simţit însă dezrădăcinarea pentru că i-a avut mereu alături pe fraţii săi mai mari, Chad şi Wade, geamănul lui Alanis, născut cu 12 minute înaintea ei. În timp ce Wade a urmat acelaşi drum cu sora sa, în muzică, Chad a luat-o pe calea antreprenoriatului devenind un om de afaceri de succes.

Alanis Morissette, foto: ottawacitizen.com

La întoarcerea din Germania Alanis a luat primul contact serios cu muzica, odată cu lecţiile de pian. La 7 ani începea şi lecţiile de dans şi la scurt timp după acest moment avea şi primele apariţii publice, în cadrul unui spectacol de televiziune de mare succes la începutul anilor `80, You Can`t Do That On Television. Avea 15 ani când a trimis primul demo unei case de discuri şi cariera ei ar fi putut lua o cu totul altă turnură după ce caseta cu înregistrarea ei, alături de multe altele, au fost furate din sediul companiei. Dar Alanis nu avea de gând să renunţe la visul ei de a face muzică.

Foto: alchetron.com

La 17 ani îşi lansa primul album, album ce îi purta numele. Fiecare piesă a fost scrisă de tânăra artistă în colaborare cu producătorul său, Leslie Howe. Albumul cu influenţe dance-pop s-a vândut ca pâinea caldă în Canada, iar primul ei single a intrat direct în Top 20. Popularitatea în continuă creştere i-a adus rapid apariţii importante pe scenă, inclusiv una în deschiderea senzaţiei de atunci a muzicii rap, Vanilla Ice. Cel de-al doilea album, scos doar un an mai târziu, nu s-a mai bucurat însă de acelaşi succes, iar cariera lui Alanis întâmpina prima mare piedică.

La 19 ani cântăreaţa îl cunoştea pe managerul Scott Welch care s-a arătat impresionat de vocea ei spectaculoasă, dar şi de versurile pe care le scria. El a fost cel care i-a spus că e cazul să părăsească casa părintească şi oraşul natal. Alanis a aşteptat să termine liceul, s-a mutat la Toronto şi a început să compună şi cu alţi artişti. Avea 21 de ani când a lansat primul album internaţional, Jagged Little Pill. Deşi speranţele legate de el nu erau tocmai din cele mai mari, când postul de radio KROQ-FM, unul dintre cele mai ascultate posturi rock din Los Angeles, pune în playlist primul single de pe album, You Oughta Know totul se schimbă. Alte posturi de radio îl introduc şi ele în playlist, videoclipul intră în heavy rotation pe MTV şi tot mai mulţi oameni află de tânăra artistă Alanis Morissette. Următoarele 2 single-uri intră şi ele în topuri, iar cel de-al patrulea avea să o transforme pe tânăra canadiancă în star internaţional. Ironic este hit-ul ale cărui versuri au făcut înconjurul lumii, iar albumul de pe care a fost extras a rămas în Top 20 în Billboard 200 pentru mai bine de un an. Jagged Little Pill s-a vândut în peste 33 de milioane de exemplare în toată lumea, devenind cel de-al doilea cel mai bine vândut album al unei artiste după Come On Over al lui Shania Twain.

Foto: alanis.com

Au urmat colaborări cu Ringo Starr, soundtrack pentru filmul City of Angels, un nou album cu vânzări record la debut, colabărări cu diverse trupe şi artişti de renume mondial şi încă un album, niciunul însă nereuşind să mai atingă cotele de popularitate ale Jagged Little Pill. În 2002 scoate Under Rug Swept, primul ei album de studio unde îşi asumă integral rolul de compozitor şi producător. Ajunge direct pe primul loc în Billboard 200, devine rapid album de platină în Canada şi vinde peste un milion de exemplare în Statele Unite ale Americii. Lucrurile s-au schimbat însă radical pentru artistă, albumele ei fiind considerate ori prea slabe, ori prea controversate din cauza versurilor necenzurate. În 2006, cu o singură excepţie, Alanis Morissette nu a mai avut nicio apariţie în care să îşi cânte propriile compoziţii. A continuat să scoată albume şi să colaboreze cu diverşi artişti, însă niciunul dintre single-urile ei nu s-a mai apropiat de succesul de odinioară.


Viaţa cântăreţei Alanis Morissette – O artistă cu interese complexe

Alanis a cochetat însă şi cu actoria, primele ei apariţii din show-ul de televiziune pentru copii deschizându-i apetitul pentru această artă. La 11 şi la 14 ani a urcat pe scenă cu Orpheus Musical Theatre Society, în 1999 a apărut în comedia Dogma, apoi în producţiile HBO Sex and the City şi Curb Your Enthusiasm, în piesa de teatru Monoloagele Vaginului şi câteva apariţii sporadice în telenovelele braziliene Celebridade şi Malhação. Anii 2000 i-au adus şi alte roluri în piese de teatru, filme de lungmetraj şi seriale de televiziune şi, deşi niciunul dintre ele nu a fost vreun succes internaţional, toate au fost foarte bine primite de public.

În 2015 artista a început şi un podcast cu apariţie lunară, Conversations cu Alanis Morissette, în care sunt abordate subiecte diverse, de la artă, spiritualitate şi psihologie la sănătate, well-being şi relaţii. În următorul an a început o colaborare cu The Guardian pentru o rubrică de sfaturi ca răspunsuri la întrebările publicului, iar în 2018 vedea lumina scenei musicalul cu numele celui mai celebru album al ei, lansat cu 23 de ani în urmă, Jagged Little Pill.

Foto: oregonlive.com

Viaţa cântăreţei Alanis Morissette – O viaţă marcată de adicţii, depresie şi dezamăgiri

Presiunea de a obţine succesul, iar mai apoi celebritatea n-au fost deloc uşor de dus şi i-au adus artistei o mulţime de probleme. Încă din adolescenţă a cunoscut depresia şi tulburările alimentare precum bulimia şi anorexia. Credea că dacă este slabă va ajunge mai uşor în lumina reflectoarelor, prin urmare se înfometa cumplit. Ajunsese atât de slabă încât abia se mai ţinea pe picioare şi spune că anii aceia au fost traumatizanţi.

A urmat succesul şi copilul sensibil, cu deja o mulţime de probleme, a devenit ţinta fanilor. Era urmărită şi hărţuită, iar Alanis a căpătat pe lângă depresie şi tuburări alimentare o nouă suferinţă: claustrofobia. De curând a vorbit, fără a da detalii însă, despre abuzurile şi hărţuirea sexuală pe care le-a trăit, despre managerul care i-a furat 5 milioane de dolari, dar şi despre diversele forme de dependenţă pe care le-a experimentat în toţi acei ani, de la cea de mâncare la cea de dragoste şi la dependenţa de muncă. A mărturisit şi că s-a simţit uşurată când albumele ei nu au mai făcut vânzările celor de odinioară, iar presiunea asupra ei a scăzut.

Foto: hypebeast.com

Naşterea primului său copil a adus cu ea şi depresia postanatală, care a revenit în forţă şi după ce a adus pe lume următorii 2 copii ai ei. A vrut neapărat să vorbească publicului despre acest lucru pentru că ştie că mamele au nevoie de mult suport în astfel de momente şi trebuie să ştie că nu sunt singurele care trec prin aşa ceva.

„Anxietatea şi depresia postpartum sunt ca o maimuţă parşivă cu o macetă în mână, care îmi taie atât corpul, cât şi psihicul.” – Alanis Morissette

Ultimii 10 ani au fost cei care au aşezat-o pe artistă pe un drum mai liniştit. După o relaţie de 3 ani cu unul dintre cei mai râvniţi actori de la Hollywood, Ryan Reynolds, Alanis şi-a regăsit iubirea în braţele rapperului Mario „Souleye” Treadway. Cuplul are 3 copii: un fiu născut în 2010, o fiică născută în 2016 şi un alt fiu născut anul trecut. În ciuda depresiei postnatale ce a pus stăpânire pe ea după fiecare naştere, artista spune că a învăţat care e calea pentru a-şi reveni din aceste stări: să caute lucrurile bune şi frumoase din viaţa ei – deloc puţine, să îşi ia câteva minute de singurătate în fiecare zi şi faptul că muzica este o parte esenţială în continuare în viaţa ei. Versurile ei sunt o formă de terapie, iar ea continuă să compună aşa cum a făcut-o mereu: cu sinceritate şi pasiune.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO