Viaţa cântăreţei Mirabela Dauer, marcată de pierderi multiple, dar plină de iubire pentru cei din jur - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Mirabela Dauer este una dintre cântăreţele de muzică uşoară care a încântat generaţii întregi. Mereu cu zâmbetul pe buze, mereu cu dorinţa de a-i bucura pe cei care veneau să o asculte, artista a ţinut ani de zile secrete tragediile care i-au marcat viaţa. Când a decis să vorbească totuşi despre ele a făcut-o ca să ne arate încă o dată că puterea de a iubi viaţa este doar în noi.

Mirabela Dauer, o copilărie plină de griji şi sărăcie

Mirabela Scorţaru s-a născut pe 9 iulie 1947, la Bucureşti, într-o familie cu rădăcini evreieşti. Când a venit pe lume sora ei avea deja 9 ani, iar diferenţa de vârstă dintre ele şi-a spus cuvântul. Erau extrem de diferite şi nu au reuşit sub nicio formă să găsească un numitor comun. Au fost însă iubite în egală măsură şi au trăit cot la cot sărăcia şi greutăţile care le-au lovit familia.

2 ani avea Mirabela când tatăl ei a fost ridicat noaptea, din casă, de securişti şi aruncat vreme de 11 ani în închisoare. Au urmat ani cumpliţi pentru mama ei, care s-a chinuit din răsputeri să supravieţuiască lipsurilor extreme. Cu greu aveau ce să mănânce, iar hainele şi pantofii erau un lux. De multe ori Mirabela lua pantofii surorii ei şi le punea vată în vârfuri ca să aibă cu ce să se încalţe.

Cea mai mare nenorocire din viaţa mea a fost lipsa tatălui meu la vârsta la care aveam cea mai mare nevoie de el. Când a venit acasă tata, era iarnă, iar eu nu aveam paltonaş. Când a văzut mi-a făcut mie hăinuţă din uniforma lui kaki, de deţinut.

Greutăţile nu au putut să îi ia însă pofta de viaţă. A fost mereu un copil pus pe şotii, iar cântatul îi aducea mereu bucurie. Aşa că la 16 ani a început să cânte alături de trupa Roşu şi Negru, atunci primind şi primul nume de scenă: Bella Scory, de la Mirabela şi Scorţaru.

La 20 de ani începe şi cursurile Şcolii Populare de Artă, unde îl cunoaşte pe Marius Ţeicu, cel ce avea să-i compună şi melodia cu care şi-a făcut debutul la televiziune, 3 ani mai târziu. A cântat atunci De când te-am întâlnit, în cadrul emisiunii Tele-Top, iar vocea ei inconfundabilă şi bucuria pe care o transmitea ori de câte ori urca pe scenă au transformat-o într-o prezenţă constantă a emisiunilor de divertisment.

Mirabela Dauer, foto: Facebook Mirabela Dauer

A cântat, de-a lungul anilor, şi cu formaţia Sideral, cu Romanticii şi Savoy, iar cei mai populari compozitori de la noi au creat piese special pentru ea. Are peste 40 de albume lansate şi peste 600 de cântece în repertoriu, dar poate mai cunoscută decât muzica ei este emoţia şi plăcerea pe care împarte de fiecare dată cu publicul său.

O căsnicie din prietenie, o căsnicie marcată de durere şi o iubire încheiată înainte de vreme

În ciuda exuberanţei pe care o afişa de fiecare dată, Mirabela Dauer nu a avut deloc o viaţă simplă şi uşoară, nici după ce a cunoscut celebritatea. Prima oară s-a măritat la 18 ani, ca să scape de rigorile impuse de tatăl său. 5 ani a stat împreună cu Willy Dauer, cel al cărui nume îl poartă de atunci, iar prietenia lor a fost atât de puternică încât divorţul l-au petrecut la fel ca nunta, printr-o petrecere, exact în acelaşi local.

Eram tineri şi nebuni. Eram teribil de amuzanţi amândoi. Iar noi, eu şi Dauer, eram cei mai buni la chefuri, cei mai buni dansatori. Era vesel, eram 2 copii tâmpiţi. – Mirabela Dauer pentru podcast Fain şi Simplu, cu Mihai Morar

S-a căsătorit 2 ani mai târziu cu Traian Popovici, regizor de montaj în TVR. L-a iubit şi nu a stat pe gânduri când a venit vremea să facă un copil împreună. Aşa s-a născut fiul lor, Dan Alexandru Popovici, dar lucrurile aveau să se transforme rapid în coşmar.

Am intentat divorţ din cauza violenţei lui. După atâtea bătăi pe care le-am încasat de la el am cedat. Am luat bătaie chiar şi cu fierul de călcat, după care mi-a promis că mă omoară. – Mirabela Dauer într-un interviu pentru Pro TV

Doar că divorţul, în loc să-i aducă liniştea, i-a adus cea mai mare pierdere. Bărbatul a susţinut la tribunal că a găsit-o pe Mirabela cu un alt bărbat, a adus şi martori care au susţinut că l-a înşelat, iar în felul acesta a primit custodia fiului lor în vârstă de 2 ani. O nouă tragedie avea să vină în viaţa ei nu mult după acest moment.

Tatăl meu a paralizat din cauza asta. El îl adora pe Nanu (n.r.: numele de alint al fiului Mirabelei Dauer). Când mi-au luat copilul şi a văzut ce tristă eram, atâta tristeţe a adunat în el… S-a întors cu faţa la perete şi a murit. – Mirabela Dauer într-un interviu pentru Pro TV

Artista nu şi-a mai văzut fiul vreme de 10 ani, iar când a reuşit să se întâlnească cu el acesta a respins-o.

Oamenii se schimbă. El s-a schimbat, dar este atât de înrăit de oamenii din jurul lui încât niciodată nu o să-l mai văd. El nu mă cunoaşte cu adevărat. E tardiv. Nu are amintiri cu mine, i s-au şters toate. Au fost nişte oameni în jurul lui care m-au urât, inclusiv taică-su. – Mirabela Dauer pentru podcast Fain şi Simplu, cu Mihai Morar

Durerea a fost prea mare pentru ca artista să se mai gândească să lase vreun bărbat cu totul în viaţa ei. S-a îndrăgostit din nou în 1996, a avut vreme de 4 ani o relaţie cu acest bărbat, însă el locuia în America, iar ea nu şi-a găsit locul acolo. Au decis să îşi vadă fiecare de propriul drum.

Mă diviniza. Şi, din păcate, a murit, dar ne vom revedea undeva, cândva. E prima şi ultima dată când vorbesc despre el. Cu el aş fi vrut să mă căsătoresc, a treia oară. Când am aflat că a murit, nu la mulţi ani după, m-am amărât enorm. Nu ştiu ce mă ţine în ţara asta, dar dragostea de România a fost mai puternică decât marea mea dragoste. – Mirabela Dauer pentru podcast Fain şi Simplu, cu Mihai Morar

Mirabela Dauer, foto: Facebook Mirabela Dauer

Un alt moment dificil pentru cântăreaţă a fost în 2017, când a fost diagnosticată cu cancer la rinichi. A fost operată de urgenţă, i-a fost extirpat un rinichi şi 52 de ganglioni şi a urmat tratamente ani de zile. Spune că au ajutat-o mult credinţa în Dumnezeu şi în medici, prietenii care i-au fost aproape şi dorinţa ei de viaţă.

Citeşte şi: De vorbă cu Corina Chiriac despre 50 de ani de carieră: „În cazul meu, am facut familie cu propria mea carieră muzicală” – LIFE.ro
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO