Viața în Cehia: cât costă “civilizația” la doar 1000 km de România - LIFE.ro
Mergi la conținut

Viața în Cehia este din ce în ce mai atrăgătoare pentru români: este o țară modernă, cu un standard înalt în ceea ce privește calitatea vieții, cu un sistem de sănătate bine pus la punct și accesibil, educație de top și joburi bine plătite. Cu alte cuvinte, ceea ce noi numim “o țară civilizată”. Prima alegere a expatilor este Praga, unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa Centrală. Cu o infrastructură bună, transport public pe care te poți baza, o viață culturală de execepție, oportunități excelente de joburi, școli de top – Praga este din ce în ce mai căutată de românii care visează la o viață  bună în străinătate.

Vezi și: Viața în Anglia – e chiar atât de scumpă pe cât se spune? “În România cheltuim aproape la fel”

De asemenea, Praga stă bine și la capitolul siguranța, cu o rată a criminalității destul de scăzută. Locuitorii capitalei vorbesc bine limba engleză, dar sunt o mulțime care știu și germană sau rusă (sunt mulți expați ruși și ucrainieni). Cehia are o populație multiculturală, cu jumătate de milion de expați care trăiesc acolo.

Viața în Cehia: care e prețul apartamentelor și cât dai pe chirie

De când este în Uniunea Europeană, Cehia s-a dezvoltat foarte mult, iar prețurile la case și apartamente a crescut. Cu toate astea, Cehia rămâne o țară destul de accesibilă la acest capitol. Desigur, cele mai mari cereri de locuințe sunt în Praga, însă și aici prețurile sunt ceva mici comparativ cu alte capitale europene.

sursa foto: istock

Chiria pe un apartament cu două camere în centrul orașului este în jur de 500 de euro pe lună, iar în afara zonei centrale ajunge pe la 400 de euro. Pentru trei camere în aceleași condiții se plătește circa 900, respectiv 650 de euro, potrivit numbeo.com.

Dacă te gândești să îți cumperi propriul apartament, trebuie să știi că în centru metrul pătrat este în jur de 3200 de euro, iar într-o zonă mai mărginașă 2200 de euro.

În ceea ce privește utilitățile, pentru un apartament de 85 m pătrați plătești circa 160 de euro pe lună (curent electric, căldura, apă, gunoi).

Viața în Cehia: transportul public

În Cehia, transportul public este ieftin, eficient, sigur și curat. Mijloacele de transport sunt moderne. În Praga, unde locuiesc majoritatea expaților, poate fi cumpărat un abonament lunar care e valabil pe orice mijloc de transport (tramvai, metrou, autobuz). Acesta costă în jur de 20 de euro. Programul este foarte bine respectat.

Viața în Cehia: joburile și salariile

Majoritatea expaților din Cehia vin în această țară pe funcții importante, bine plătite, și, în general, câștigă mai bine decât localnicii. Salariul minim în Cehia este de 530 de euro, iar mediu net de 1100 de euro. În Praga sunt multe domenii de muncă pentru expați, multe joburi fiind chiar pentru vorbitori de limbă engleză, dar și de franceză, germană, limbi nordice sau asiatice. Call centerele și joburile în IT sunt în număr foarte mare în Praga.

Viața în Cehia: cât te costă alimentele și ieșitul la restaurant

Vestea bună e că în Cehia alimentele nu sunt scumpe, iar să mănânci la restaurant este destul de accesibil.

De exemplu, o masă de două persoane cu câte trei feluri de mâncare la un restaurant de nivel mediu costă în jur de 25 de euro. O bere la restaurant costă în jur de 1.50 euro, iar un cappuccino 1.63 euro.

Ca să îți faci o idee legată și de prețurile de la supermarket, un litru de lapte costă 0.66 euro, un carton de 12 ouă 1.60 euro și un kg de banana 1.20 euro. Dacă vrei să vezi prețurile la alimente mai în detaliu, intră pe numbeo.com.

Viața în Cehia: sistemul educațional 

Sistemul educațional din Cehia este unul bine pus la punct, cu școli, licee și universități de top. Pentru studenți, vestea bună este că acele cursuri considerate mai populare sunt predate în limba engleză. Din păcate, în domeniul știinfitic și în inginerie cursurile sunt predate în cehă.

Viața în Cehia: cât costă creșele, grădinițele și școala privată

În Cehia, părinții trebuie să plăteasă creșa  sau grădiniță copiilor până în 5 ani, vârsta de la care statul începe să subvenționeze această formă de învățământ. Există o mulțime de creșe și grădinițe private, unde prețul mediu pe lună este în jur de 350 de euro.

Un an la o școală privatș costă în jur de 7000 de euro, potrivit numbeo.com.

Viața în Cehia: sistemul de sănătate

Sistemul de sănătate din Cehia este considerat, în general, unul bun și accesibil. Persoanele cu card de sănătate pot beneficia de servicii medicale. De obicei, pacienții plătesc o sumă destul de mică pentru consultații la medicul de familie, dar multe servicii sunt gratuite, inclusiv analize.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora