Viața în Finlanda: cât costă să trăiești în “cea mai fericită țară din lume” - LIFE.ro
Mergi la conținut

Dacă te-ai hotărât să lași România pentru viața în Finlanda, pregătește-te pentru un standard ridicat, dar și costuri pe măsură. Țara scandinavă este cunoscută pentru sistemul său de învățământ de top, finlandezii fiind un popor foarte cult și educat. În plus, Finlanda a fost desemnată, în 2018, drept cea mai fericită țară din lume! Dar există clasamente care plasează Finlanda pe prima poziție și în topul celor mai scumpe țări. Totuși, în ultimii ani, situația s-a mai îmbunătățit din punct de vedere al costurilor, prețurile luând-o ușor pe o pantă descendentă.

Totuși nu-i chiar un chilipir să închiriezi un apartament într-un oraș din Finlanda. Dimpotrivă! Iar să bei o bere sau un cocteil poate fi, uneori, o extravaganță. În Finlanda prețul băuturilor alcoolice este reglementat de stat, fiind mult peste media europeană. Și să fumezi este complicat în această țară determinată să scadă drastic numărul fumătorilor: guvernul a pus niște taxe uriașe, așa că prețul țigărilor este unul foarte tare.

Viața în Finlanda: Helsinki, cel mai scump oraș al țării

Helsinki nu este doar cel mai mare oraș din Finlanda, dar și cel mai populat. Mulți expați aleg să trăiască aici, deși este, de departe, cel mai scump oraș finlandez. Prețurile sunt aproape duble la chirii față de celelalte localități. Un centru cultural important, Helsinki este un oraş superb cunoscut pentru arhitectura armonioasă şi peisajele pitoreşti. Situat pe malul Golfului Finlandez incluzând aproximativ 300 de insule, unite între ele prin poduri, Helsinki este nu doar unul dintre cele mai frumoase şi bogate oraşe din lume (aici aflându-se importante companii locale sau internaţionale, dar şi instituţii politice şi financiare), ci şi unul dintre cele mai curate. Apă de la robinet poate fi băută aici fără nici o grijă (aceasta ajungând în oraş printr-un tunel de munte, cel mai mare din lume).

Viața în Finlanda: cât costă chiria și apartamentele

Desigur, prețul depinde de mai mulți factori: mărimea apartamentului, localizarea, întreținerea clădirii etc. Însă, în medie, să închiriezi o garsonieră în centrul unui oraș finlandez costa circa 960 de euro. Aceeași garsonieră poate costa “doar” 730 de euro într-un cartier mai puțin central. Pentru un apartament cu două camere, central, chiria este în jur de 1120 de euro. Majoritatea familiilor de expați preferă să închirieze apartamente cu trei camere, unde prețurile pornesc de la 2000 de euro pe lună. Dacă preferi o zonă mai mărginașă, chiria poate scădea până la 1300 de euro.

Utilitățile pentru un apartament de 80 mp costă în jur de 115 euro pe lună.

Dacă vrei să îți cumperi un apartament, pregătește-te să dai 4400 de euro pe mp pentru unul în centru și 2700 de euro pe mp pentru unul în afara zonei centrale.

Beautiful view of the old town of Helsinki with famous Uspenski eastern orthodox cathedral church and old port in Katajanokka district of Helsinki on a cold day in winter, Finland.

Viața în Finlanda: cât costă alimentele

Finlanda este considerată o țară scumpă, din toate punctele de vedere, așa că nici alimentele nu fac excepție. Ca să vă dați seama cam cât ar costa coșul săptămânal de cumpărături, iată câteva prețuri orientative ale produselor de bază la supermarket:

1 litru de lapte – 0.93 euro

Pâine (500 gr)  – 1.74 euro

Orez (1kg) – 1.73 euro

12 oua – 1.78 euro

1 kg de brânza –  6 euro

O bere 0.33 – 2-2.50 euro

1 kg de mere-  2 euro

1 kg de roșii – 2.80 euro

1 bidon de apă 1.5 litri – 1.38 euro

1 sticlă de vin – 12 euro

Un pachet de țigări Marlboro – 7 euro

 Viața în Finlanda: cât costă transportul

Un bilet pe mijloacele de transport costa 3 euro, un abonament pe o lună 54 de euro, iar ca să iei un taxi trebuie să plătești 6 euro taxa de pornire și 1.60 euro pe km.

Viața în Finlanda: sistem educațional de top

Dacă pleci în Finlanda împreună cu copiii, te poți considera norocos. Sistemul finlandez de învățământ are rezultate deosebite, fiind recunoscut și apreciat în întreaga lume. Creșa, grădiniță și școala sunt gratuite, însă există și varianta învățământului privat. Ca să fii sigur că prizi un loc pentru copilul tău la creșă, trebuie să aplici din timp, pentru că cererile, ca și în România, sunt extrem de multe pentru cele de stat, cresele private fiind scumpe.

Metoda finlandeză de învățământ este mult mai relaxată, le permite copiilor să se joace mai mult, să interacționeze și nu se focusează pe evaluarea lor. O grădiniță privată costă 290 de euro pe lună, iar la o școală internațional prețul pe an este de aproape 8000 de euro.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora