Viața în Mexic, țara veseliei, dar și a prețurilor mari - LIFE.ro
Mergi la conținut

Viața în Mexic, țara veseliei, dar și a prețurilor mari

Mexic îți poate oferi o experiență extraordinară, indiferent că îl vizitezi ca turist sau alegi să trăiești acolo ca expat. Cunoscut pentru istoria sa bogată, peisajele spectaculoase și oamenii săi prietenoși, Mexic este o țară incitantă, plină de culoare, arome și tradiții unice. În plus, este o țară în plină dezvoltare, fiind una dintre cele mai mari forțe economice și politice din zonă, cu resurse minerale importante, o industrie dinamică și un sector al serviciilor diversificat.
Share this article

Mexic îți poate oferi o experiență extraordinară, indiferent că îl vizitezi ca turist sau alegi să trăiești acolo ca expat. Cunoscut pentru istoria sa bogată, peisajele spectaculoase și oamenii săi prietenoși, Mexic este o țară incitantă, plină de culoare, arome și tradiții unice.

În plus, este o țară în plină dezvoltare, fiind una dintre cele mai mari forțe economice și politice din zonă, cu resurse minerale importante, o industrie dinamică și un sector al serviciilor diversificat.

Viața în Mexic: Costurile de trai

Principalul lucru de care trebuie să ții cont atunci când te muți într-o țară străină este costul vieții. Din acest punct de vedere, Mexicul nu este cu mult mai scump decât România.

Pentru o familie de 4 persoane, costurile lunare sunt estimate la 38.417 MXN (10.399 RON), în timp ce costurile pentru o singură persoană la 10.674 MXN (2.889 RON), fără chirie, potrivit datelor Numbeo.

Citește și: Adevărul despre viața în Ibiza: mister, istorie și multe petreceri

Care sunt cele mai scumpe orașe din Mexic?

Conform unui studiu Mercer, cel mai scump oraș din Mexic, este capitala Mexico City, care se află pe locul 79 în topul celor mai scumpe orașe din lume.

Mexico City, cel mai mare oraș din Mexic, este considerat un centru cultural. Aici vei găsi numeroase muzee, galerii de artă, teatre și monumente istorice. Mexico City este și un important centru economic și financiar și îți poate oferi multiple oportunități de carieră în diverse industrii.

Comparativ cu București, Mexico City este cu aproximativ 8% mai scump, o diferență mare înregistrându-se însă la costul chiriilor, care este în medie cu peste 70% mai mare decât în București.

Monterrey este al doilea cel mai scump oraș din Mexic și ocupă locul 155 în topul celor mai scumpe metropole din lume.

Prețurile chiriilor și ale proprietăților din Mexic

Mexicul îți oferă o gamă largă de opțiuni pentru a închiria o locuință, de la apartamente și case, la vile și condos. Poți alege să închiriezi o proprietate nemobilată sau una mobilată, în funcție de preferințele și nevoile tale.

În mod evident, prețul chiriilor este mai mare în zonele urbane mari, și mai accesibil în zonele rurale sau în orașele mici

Atunci când semnezi un contract de închiriere, trebuie să achiți un depozit, care este în general echivalentul chiriei pe o lună. Ideal este să eviți să folosești numerar pentru aceste tranzacții și să depui banii prin transfer bancar.

Citește și: Viața în Dubrovnik: O bijuterie istorică între Adriatica și Munții Dinarici

Chiria, la nivel național, variază între 5.995 MXN (1.620 RON) și 9.428 MXN (2.548 RON) pentru un apartament cu o cameră, și între 12.194 MXN (3.295 RON) și 17.065 MXN (4.612 RON) pentru un apartament cu trei camere.

În cazul în care te gândești să îți cumperi o locuință, trebuie să știi că prețul pe metru pătrat construit variază în medie între 18.015 MXN (4.869 RON) și 25.936 MXN (7.009 RON).

Mexic

În Mexico City, prețurile chiriilor variază între 9.024 MXN (2.349 RON) pentru un apartament cu o cameră la periferie și 28.399 MXN (7.675 RON) pentru un apartament cu trei camere în centrul orașului. Un metru pătrat construit costă între 37.142 MXN (10.038 RON) și 51.314 MXN (13.868 RON).

Salariile în Mexic

Constituția Mexicului stabilește un salariu minim ce variază în funcție de zona geografică și de sectorul de activitate. Salariul minim în Mexic este stabilit pe zi și se modifică anual de către National Commission on Minimum Wages.

Începând cu 01 ianuarie 2023 salariul minim în Mexic, pentru un muncitor necalificat este de 207.44 MXN/zi (56.04 RON), și variază în funcție de domeniul de activitate. Excepție face zona de comerț liber situată la granița de nord a Mexicului, unde salariul minim este de 312.41 MXN/zi (84.39 RON) indiferent de domeniul de activitate.

Conform Salary Explorer, salariul mediu în Mexic este de 33.400 MXN/ lună (9.022 RON)

În Mexic, impozitul pe venituri este calculat în baza unui sistem progresiv, și se aplică atât persoanelor fizice rezidente, cât și celor nerezidente care obțin venituri din surse situate în Mexic.

Rata impozitului variază în funcție de nivelul veniturilor, pe mai multe trepte și variază între 1.92% și 35%.

Dacă ești nerezident, atunci impozitul variază între 15% și 30%, iar primii 125.900 MXN (34.009 RON) sunt scutiți de la impozit.

Costurile de transport în Mexic

Transportul public în Mexic este bine pus la punct, variat și extins, și îți oferă o gamă largă de opțiuni de a călători în întreaga țară.

Poți alege să mergi cu autobuzul – acesta este un mijloc de transport relativ ieftin și acoperă atât zone urbane, cât și o mare parte din țară. Un bilet de călătorie cu autobuzul costa 10 MXN (2,70 RON).

Orașele mari ca Mexico City, Guadalajara sau Monterrey au un sistem de metrou dezvoltat, astfel că te poți deplasa cu ușurință.

Citește și: Viața în Camerun: O privire detaliată asupra unei țări pline de diversitate și tradiție

Mexic are și o rețea extinsă de transport feroviar, care poate fi o opțiune confortabilă. Alternativ, poți alege să călătorești cu avionul, Mexic având aproximativ 50 de aeroporturi care oferă zboruri interne.

Dacă alegi sa apelezi la serviciile de taxi pentru a te deplasa în orașe, tariful per kilometru este 20 MXN (5,41 RON), iar pornirea este 41.98 MXN (11,35 RON). Se recomandă folosirea taxiurilor înregistrate.

Sursa foto: Facebook

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora