Viața în Niger: O lume marcată de sărăcie, foamete, boli și lipsa educației - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cu o populație de 24,21 milioane (2020), speranța de viață în Niger este de 62,42 ani (2019) și există 40,686 de decese la 1000 de născuți vii, ceea ce înseamnă că în Niger, conform UNICEF, este a unsprezecea cea mai mare rată de mortalitate a copiilor sub 5 ani. Toate acestea contribuie ca Niger să fie, probabil, unul dintre cele mai nefericite locuri din lume pentru a trăi și a crește, fiind pe locul 189 din 189 de țări și teritorii în 2019 în ceea ce privește speranța de viață, alfabetizarea, accesul la cunoaștere și nivelul de trai al unui cetățean al țării.

Având în vedere că 80% din suprafața Nigerului este acoperită de deșert (și tot mai mult odată cu deșertificarea de la an la an), marea majoritate a populației trăiește în savana din sud, o parte în orașe mici precum capitala Nigerului, Niamey, dar cea mai mare parte în sate cuprinse de sărăcie (80%) în cabane mici, supraaglomerate, construite cu noroi și/sau cărămidă, fără servicii de bază, cum ar fi electricitate, canalizare sau apă.

viața în Niger

De fapt, doar 46% din populația Nigerului are acces la servicii de bază de alimentare cu apă, apă fiind disponibilă cu risc de contaminare din cauza unui sistem de canalizare aproape inexistent în afara zonelor urbane, care provoacă multe boli care afectează în special copiii, inclusiv diaree și febră tifoidă.

Viața copiilor în Niger

Viața copiilor care trăiesc la sat în Niger poate fi pictată adesea în culori foarte triste, tabloul fiind dezolant: de obicei murdari, îmbrăcați în haine americane donate, adesea nu merg la școală din mai multe motive, inclusiv o infrastructură educațională limitată. Deși Nigerul a îmbunătățit considerabil accesul la educația de bază în ultimii 17 ani ani, o cincime dintre copii nu termină învățământul primar și majoritatea nu termină școala gimnazială (doar 31% dintre fete și 42% dintre băieți sunt chiar înscriși). Acest lucru se reflectă în ratele naționale de alfabetizare de doar 39,7% din populație (scăzând la doar 13,7% dintre nigerienii cu vârsta peste 65 de ani).

Așa cum se întâmplă adesea, cifrele sunt mult mai slabe pentru fete, dintre care 26,9% sunt alfabetizate, comparativ cu 50,2% dintre băieți. Unele perspective asupra acestor cifre pot fi obținute din faptul că în Niger 76% dintre fete sunt căsătorite înainte de vârsta de 18 ani, în timp ce 36% dintre adolescentele cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani au născut deja sau sunt însărcinate.

viața în Niger

Lipsa hranei în Niger

80% din populația Nigerului este dependentă de agricultura de subzistență, iar în jurul majorității satelor se află câmpurile lor cultivate de sorg și mei, care ele însele sunt înconjurate de tufișul african sălbatic și neîmblânzit. Unii săteni au camioane, dar majoritatea călătoresc cu măgarul și căruța. Multe femei muncesc toată ziua, de la răsărit până în amurg, bătând mei, mărgelele de sudoare curgându-le pe față în timp ce ridică bâtele grele de lemn deasupra capului, apoi le aruncă înapoi în mortarele lor umplute cu mei.

viața în Niger

Bărbații se chinuie pe pământ și, la sfârșitul zilei, aruncă macetele tocite pe praf și stau la prepararea ceaiului cu un cerc de prieteni. Viața într-un sat din Niger este întotdeauna plină de pericole, de la secete la inundații și boli infecțioase precum rabia, malaria, diareea și febra tifoidă. Țara a suferit și de pe urma micșorării Lacului Ciad, una dintre puținele sale surse de apă supraterane. Precipitațiile au scăzut cu aproximativ 50% în ultimii 30 de ani și, împreună cu o creștere a populației țării (deloc ajutată de un aflux de refugiați din nordul Mali), Nigerul este acum cuprins de o criză de apă și, inevitabil, de o criză alimentară, deoarece culturile și șeptelul mor din cauza secetei.

Apă este, dar analfabetismul îi împiedică pe oameni să o folosească

Se estimează că aproape jumătate din populația Nigerului va avea nevoie de ajutor alimentar și de apă pentru a preveni foametea, cu toate acestea, lipsa fondurilor internaționale disponibile înseamnă că agențiile de ajutor sunt nevoite să satisfacă doar nevoile copiilor sub vârsta de doi ani, lăsând mii să moară de foame pur și simplu.

În mod ironic, Nigerul are rezerve vaste de apă în subteran, aproximativ 2,5 miliarde de metri cubi de apă, dar sunt prost exploatate, nu în ultimul rând din cauza sărăciei țării și a lipsei de pricepere în domenii precum afacerile și ingineria.

viața în Niger

Majoritatea comunităților rurale își dobândește apa cu ajutorul fântânilor scufundate adânc în pământ, însă, totuși acestea sunt puține și departe, ceea ce înseamnă că, în principal, femeile și copiii trebuie să petreacă ore întregi în fiecare zi mergând la fântâni, umplând gălețile cu apă, apoi să meargă înapoi acasă, cărând apa pe o căldură infernală.

Știai că?

  • 80% din populație este musulmană;
  • Majoritatea femeilor au între 7-8 copii;
  • prevalența HIV în Niger a fost de doar 0,2% în 2020, mai mică decât în multe alte țări din Africa

Foto: Depositphotos.com

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora