Viața în Sardinia. 17 aspecte pro și contra ale traiului în această insulă a Italiei - LIFE.ro
Mergi la conținut

Viața în Sardinia. 17 aspecte pro și contra ale traiului în această insulă a Italiei

Indiferent dacă alegi sau nu viața în Sardinia, trebuie să știi că această insulă este frumoasă și memorabilă, dar nu lipsită de dezavantajele sale.
Share this article

Viața în Sardinia este pentru suflete curioase, deschise la minte, care tânjesc la frumusețea naturală. Trebuie să reții că a trăi în Sardinia nu va fi același lucru cu a merge în vacanță în Sardinia, dar asta nu înseamnă că nu te poți bucura de ceea ce are de oferit. Iarba nu este întotdeauna mai verde, iar viața și stresul de zi cu zi pot fi în continuare provocări acolo, dacă alegi să te muți în această zonă a Italiei.

Indiferent dacă alegi sau nu viața în Sardinia, trebuie să știi că această insulă este frumoasă și memorabilă, dar nu lipsită de dezavantajele sale.

Un lucru important de menționat este că viața în Sardinia se mișcă mult mai lent, este o insulă, iar dacă ești mulțumit că te bucuri doar de o viață relaxată, acesta va fi locul potrivit pentru tine.

Unde se află Sardinia?

Sardinia este a doua cea mai mare insulă din Italia (după Sicilia). Are o densitate a populației mai mică decât alte regiuni din Italia, cu 1,6 milioane de locuitori și o densitate a populației de 68,2 locuitori/km pătrat.

Sardinia are trei aeroporturi principale, Olbia, Alghero și Cagliari, și sunt bine conectate și deservite de marile companii aeriene. Mai sunt Olbia, Golfo, Aranci, Porto Torres si Cagliari, unde se poate ajunge din Franta, Spania si Italia.

viața în Sardinia

Pentru ce este faimoasă Sardinia?

Sardinia este renumită pentru longevitatea oamenilor săi și pentru că are unele dintre cele mai bune plaje din lume. Sardinia este una dintre puținele Zone Albastre, deoarece are unul dintre cel mai mare număr de centenari din lume. Ai văzut documentarul cu Zac Efron pe Netflix? Documentarul intră în amănunte, dar pe scurt, motivul longevității se datorează faptului că localnicii sunt sociabili, au o dietă mediteraneană, au un stil de viață activ și se bucură de un pahar bun de vin.

Este Sardinia scumpă?

Nu trebuie să fie costisitor să vizitezi Sardinia (dacă eviți sezonul de vârf și punctele turistice), dar costul vieții în Sardinia poate fi mare. Când oamenii se gândesc la Sardinia, se gândesc la Costa Smeralda și la stațiunile de lux, dar Sardinia este mult mai mult decât atât. Dacă comparați costul vieții cu alte regiuni din sudul Italiei, cum ar fi Campana sau Puglia, Sardinia este mult mai scumpă de locuit. Cu toate acestea, dacă comparați costul vieții în Londra, Paris sau Berlin, e o poveste diferită. Costul vieții este relativ de la o persoană la alta.

Cum este să trăiești în Sardinia?

Cum este să trăiești în Sardinia, Italia? Acum, aceasta este o întrebare bună. Expații din Sardinia se pot aștepta la un stil de viață relaxat. Nu există atitudinea go-go pe care alte țări au adoptat-o. Lucrurile sunt mult mai liniștite, iar oamenii își iau timp pentru a se bucura de frumusețea care îi înconjoară. Unele orașe moderne, precum Cagliari, Olbia și Sassari, sunt pline de viață, iar apoi sunt multe orașe și sate mai mici, care oferă un alt mod de viață.

viața în Sardinia

Avantajele vieții în Sardinia

Clima caldă

Sardinia este binecuvântată cu ierni blânde (pot fi ploioase), primăveri însorite și veri fierbinți. Prin urmare, vremea Sardiniei este un avantaj, mai ales dacă vii dintr-un loc gri și ploios precum Marea Britanie. Poți sta afară în cafenele și baruri și te poți bucura de paradis și natură. Insula este cunoscută pentru că are o „vară de 6 luni” și, în general, poți înota în mare din mai până în octombrie, uneori inclusiv în aprilie și noiembrie. Pentru a te răcori în verile fierbinți, te poți alătura localnicilor relaxându-te pe plaje și făcând o baie în mare.

viața în Sardinia

Istorie bogată

A trăi în Sardinia este ca și cum ai trăi printre comori ascunse, deoarece are o istorie foarte bogată. Cultura are origini străvechi printre diverse popoare, de la fenicieni, cartaginezi și până la romani. Astăzi, Sardinia este esențială pentru arheologi și istorici.

Există structuri antice numite Nuraghe, răspândite pe toată insula, despre care se crede că reprezintă unul dintre cele mai bune exemple de așezări din epoca bronzului. Poți vizita Satul Nuragic Su Nuraxi din Barumini, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, Amfiteatrul Roman din Cagliari și Podul Porto Torres (pentru a numi doar câteva). Am menționat doar o mică parte din istoria bogată a Sardiniei, iar a vedea așezările preistorice este cu adevărat magic.

Natură nealterată și plaje frumoase

Sardinia are o frumusețe naturală brută și un peisaj variat. Există floră și faună sălbatică, coaste accidentate, plaje izolate și apă turcoaz. Întreaga insulă este un loc de joacă natural, iar dacă locuiești în Sardinia, în curând vei aprecia asta. Este greu de spus care este cea mai bună plajă sau loc de pe insulă.

Trasee de drumeții și activități în aer liber

Există diverse peisaje în Sardinia și, odată cu acestea, vin o serie de activități diferite de care să te bucuri. Navigația, ciclismul, caiacul și alpinismul sunt câteva dintre atracțiile în aer liber. Dacă îți plac drumețiile, există trasee de talie mondială în Sardinia. De exemplu, Gola di Gorropu, altfel cunoscut sub numele de Marele Canion al Italiei, este cu adevărat spectaculos.

viața în Sardinia

Cultură adânc înrădăcinată

Arta, istoria, muzica, gastronomia, muzeele sunt peste tot pe insulă și sunt gata pentru a fi savurate. Localnicii sunt mândri de bogata lor istorie culturală și poți simți acest lucru în Sardinia. Amintește-ți că Sardinia nu trebuie confundată ca fiind aceeași cu restul Italiei. Deși au multe asemănări, există și multe diferențe, iar mulți oameni se vor referi la ei înșiși ca sardinieni și nu italieni.

Dacă vrei să vezi „Sardinia adevărată”, mergi spre Barbagia – este un loc cu tradiții vechi de secole și rezistență la invazii.

Localnici primitori

Cum sunt oamenii din Sardinia? Localnicii sunt politicoși, respectuoși și prietenoși; indiferent de unde ești, ei te vor primi. Este în sângele lor. Dacă te întreabă dacă vrei ceva de mâncare sau băutură, ar trebui să accepți, și la fel și dacă se oferă să-ți cumpere o cafea sau o bere! Fii politicos și te vei simți ca acasă.

O comunitate unită

Familia și comunitatea joacă un rol vital în viața Sardiniei. Probabil că vei vedea grupuri de familii și prieteni care se bucură de momente împreună. Viața este simplă, iar lucrurile mărunte contează pe insulă. În timp ce alte locuri și-au pierdut comunitățile și legăturile familiale, Sardinia recunoaște importanța acestui lucru. Au valori familiale puternice, care se asigură că familia lor este pusă pe primul loc și bine îngrijită, iar persoanele care beneficiază de acest sprijin sunt mai puțin susceptibile de a fi stresate și deprimate. Unul dintre punctele interesante despre Zona Albastră a Sardiniei este că oamenii râd cu prietenii lor, reducând stresul și riscul de boli cardiovasculare.

viața în Sardinia

Festivaluri

Există tradiții puternice în Sardinia și multe festivaluri importante au loc pe toată insula. Sardinienii sunt mândri de trecutul lor și au o pasiune puternică pentru pământul lor, și o poți vedea în festivalurile lor. Ei știu să sărbătorească, iar dacă decizi că viața în Sardinia este pentru tine, ar trebui să le experimentezi împreună cu localnicii. Iată doar câteva festivaluri importante:

Sărbătorile Sant’Efisio din Cagliari (1 mai).

Carnaval în Tempio Pausania.

Sarda Cavalcata – Sassari (ultima duminică din mai).

Carnavalul Barbagia – Mamuthoni și Issohadores din Mamoiada (mijlocul iernii).

Sa Sartiglia în Oristano (duminica dinaintea Postului Mare).

Mâncare proaspătă

Calitatea alimentelor pe care le poți obține în Sardinia este superbă, iar unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face este să cumperi produse locale proaspete de la supermarket sau din piețe. Fructele și legumele sunt de o calitate excelentă, dar pot varia de la magazin la magazin. Sardinienii sunt cunoscuți pentru că au o dietă sănătoasă. Ei mănâncă bine și împart mesele. Ca și restul Italiei, Sardinia este cunoscută pentru mâncarea fabuloasă, iar restaurantele nu vor dezamăgi.

viața în Sardinia

Dezavantajele traiului în Sardinia

Mutarea în orice țară sau loc nou va avea aspecte pozitive și negative. Face parte din pachet. Nu uita că aceste dezavantaje nu se vor aplica tuturor și fiecare situație va fi diferită. Poți fi norocos – poți fi ghinionist. Dacă ești mulțumit de lucrurile mai mici din viață și nu ești condus de bani, atunci te vei bucura de viața ta în Sardinia.

Locuri de muncă în Sardinia

Din păcate, locurile de muncă sunt greu de găsit în Sardinia, așa că o mare parte din generația tânără se mută în străinătate sau pe continent. Cea mai mare parte a țării este fără loc de muncă, iar multe locuri de muncă sunt sezoniere. Principalele sectoare sunt turismul, agricultura, pescuitul și construcțiile. Dar nu ajungi pe insulă și te aștepți să găsești un loc de muncă.

Dacă ești vorbitor nativ de engleză și știi unde să cauți, vei putea găsi un loc de muncă pentru a preda limba engleză. Deoarece sectorul turistic este atât de mare în Sardinia, majoritatea școlilor predau acum limba engleză, iar elevii au mai multă dorință de a învăța limba.

Birocrație și sistem de impozitare

Birocrația poate fi frustrantă și dificil de înțeles în multe țări. Birocrația Sardiniei (ca și restul Italiei) poate fi complicată și ar putea costa mulți bani dacă nu este înțeleasă corect. De exemplu, dacă dorești să cumperi o mașină, schimbarea proprietății poate fi costisitoare, între 300 și 500 €.

Dacă compari acest lucru cu alte țări, unde plătești mult mai puțin, acesta poate fi un dezavantaj. Dacă vrei să fii independent și să-ți începi propria afacere (profesor online/ESL), va trebui să fii înregistrat ca plătitor de TVA și să ai un contabil din ziua 1. Din acest motiv, trebuie să știi că costurile inițiale ale înființării unei firme în Sardinia ar putea fi mari.

Cel mai bine ar fi să vorbești italiană

Trebuie să vorbești italiană în Sardinia? Da, învățarea limbii italiene ar trebui să fie o prioritate atunci când locuiești în Sardinia. Nu trebuie să vorbești într-un anumit dialect, ci doar să vorbești corect. Nu spunem că sardinienii nu vorbesc engleza, dar nu ar trebui să te bazezi pe ea. De asemenea, de ce să nu iei asta ca pe o oportunitate de a învăța o limbă frumoasă? Localnicii îți vor aprecia efortul și te vor ajuta pe parcurs.

viața în Sardinia

Viața în Sardinia: salariile

La fel ca în restul Italiei, salariile în Sardinia sunt în general mai mici pentru profesioniști decât în alte țări dezvoltate comparabile, cum ar fi Germania, Franța și Marea Britanie. Există o standardizare a salariilor pentru a câștiga între 1200 € și 1800 € pe lună. Dacă ești angajat, în loc să fii plătit 12 luni pe an, poți să primești 13, dacă nu 14 salarii pe an. De obicei, de Crăciun și în lunile de vară, așa că poți avea parte de ceva neașteptat.

Casele nu sunt izolate

În general, casele din Sardinia sunt foarte reci iarna. Nu sunt construite pentru temperaturi scăzute datorită materialului pe care îl folosesc, iar asta înseamnă că poate fi frig. Desigur, poți avea un încălzitor pentru a rezolva această problemă, dar atunci vei plăti mai mult. S-ar putea să ai o problemă diferită vara, și anume aceea de a fi prea cald, dar atunci poți folosi aerul condiționat…

Viața în Sardinia: Supraaglomerat vara

Va trebui să-ți împarți paradisul cu mulți turiști în iulie și august, care uneori preiau insula ca și cum ar fi a lor. Ei se îngrămădesc din Italia continentală și din întreaga lume pentru a se bucura de plajele cu nisip alb și de apa limpede. Ora de vârf ar fi la mijlocul lunii august la Ferragosto, când toată lumea este în vacanță pe insulă. Cu toate acestea, nu ar trebui să lași acest lucru să te descurajeze, mulți dintre localnici își câștigă traiul din aceste luni de vârf și, dacă locuiești suficient de mult în Sardinia, vei putea găsi o plajă retrasă pentru tine.

Transportul public

Pentru a te bucura de ceea ce are de oferit insula, vei avea nevoie de o mașină. Există trenuri și autobuze, dar nu merg în fiecare colț al insulei. Prin urmare, pentru a profita la maximum de viața în Sardinia, este nevoie de o mașină. Investiția într-o mașină este o idee bună, însă mare atenție de unde o cumperi și ce taxe trebuie să plătești.

Verile fierbinți

Depinde de punctul de vedere, al fiecăruia dar poate fi prea cald vara dacă nu ești obișnuit. Fiind o insulă, Sardinia este expusă vântului, ceea ce ajută în zilele toride de vară când temperaturile pot ajunge la 40 de grade. Dacă vântul decide să nu adie, atunci aerul ar putea fi insuportabil de fierbinte, mai ales dacă nu ești obișnuit cu climatele calde. Din fericire, există apă proaspătă, limpede, în care te poți scufunda. Desigur, există o mulțime de oameni care iubesc verile fierbinți, așa că nu trebuie să fie neapărat un dezavantaj.


Foto: depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora