Viața în Uruguay, locul unde te poți muta la pensie, sau țara pe care să o vizitezi acum? - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Cum este viața în Uruguay, a doua cea mai mică țară din America de Sud, acoperind doar 68, 039 kilometri pătrați. Este o țară mică, mai mică decât România, la gura de vărsare a fluviului Rio de la Plata, în America de Sud și deși poate fi de dimensiuni reduse, această țară de coastă are un mare succes cu pensionari din întreaga lume. De fapt, revista „International Living” a clasat Uruguay drept cel mai bun loc pentru a te pensiona, în anul 2015 și nici nu este de mirare.

Această țară vibrantă din punct de vedere cultural are o economie stabilă, climă blândă, uimitoare plaje din Oceanul Atlantic de Sud, asistență medicală accesibilă, apă potabilă sigură, taxe scăzute și foarte puține infracțiuni. Spre deosebire de multe țări din America Latină, Uruguay oferă, de asemenea, o infrastructură modernă, de vârf, inclusiv autostrăzi bine întreținute, un transport public bun și una dintre cele mai rapide viteze de internet din toată America Latină.

Chiar dacă este a doua cea mai mică țară din America de Sud, ea oferă peisaje spectaculoase de-a lungul coastelor sale, patrimoniu cultural, sezon extins de carnaval, vinuri artizanale, un stil de viață lejer, iar toate acestea fac din croaziera în Uruguay o experiență de neuitat.

Viața în Uruguay: Reședința este ușor de obținut

Uruguay are cea mai mare rată de penetrare a internetului cu fibră optică din toată America Latină și este una dintre cele mai libere țări. Reședința este ușor de obținut, iar veniturile dinafara Uruguayului, cum ar fi o pensie de vârstă sau securitate socială, nu trebuie raportate în Uruguay.

De la independența sa în 1828 și, desigur, și în trecutul său colonial, țara a fost întotdeauna populară în rândul imigranților europeni, în special din Spania și Italia., prin urmare, majoritatea covârșitoare a oamenilor care trăiesc în Uruguay sunt de moștenire europeană, doar aproximativ 5% fiind de origine africană, iar un alt procent foarte mic fiind reprezentat de nativii amerindian și asiatic.

În timp ce aproximativ 80% din populație are un fel de afiliere religioasă, în primul rând creștină, Uruguay este o țară strict laică. Acest lucru este probabil cel mai ușor vizibil în numele unor sărbători legale. Ziua de Crăciun de pe 25 decembrie este cunoscută sub numele de Ziua Familiei, iar Săptămâna Sfântă Creștină dinaintea Paștelui se numește Semana de Turismo sau Săptămâna Turismului.

Cât de bună este spaniola ta?

Uruguay este foarte omogen din punct de vedere lingvistic. Limba oficială, spaniola, este prima limbă a 99% din populație și este folosită în întregul Uruguay. Dialectul Portuñol, un amestec de spaniolă și portugheză, este folosit ca lingua franca de-a lungul graniței cu Brazilia. Spre deosebire de alte națiuni sud-americane, limbile amerindiene sunt practic inexistente.

În timp ce engleza este vorbită și înțeleasă destul de pe scară largă în cercurile de afaceri, s-ar putea să nu ai cel mai ușor moment în care încerci să treci prin viață în Uruguay, fără o serie de fraze de bază. Dacă este posibil, încercați să obțineți câteva cunoștințe de spaniolă înainte de a vizita țara

Este Uruguay un loc sigur de cazare?

Montevideo este un loc sigur în conformitate cu standardele sud-americane și este departe de nivelurile de criminalitate și în special de violență care afectează alte orașe mari din Conul de Sud. În raportul lor privind criminalitatea și siguranța din 2015 privind Uruguay, Consiliul Consultativ de Securitate de peste mări al SUA avertizează, totuși, cu privire la infracțiuni minore de stradă, inclusiv furtul de buzunare, smulgerea de poșete și furtul din mașinile parcate. Se aplică măsurile de siguranță obișnuite: evitați să purtați bijuterii strălucitoare, nu lăsați obiectele de valoare în aer liber, unde potențialii hoți ar putea să le vadă și folosiți bunul simț.

Invaziile de locuințe și spargerile continuă să fie probleme, în special în cartierele mai bogate. Dar va fi bine de știut pentru fiecare viitor expat că nu există cartiere interzise în Montevideo. Desigur, deoarece gusturile sunt diferite, s-ar putea să vă placă un cartier mai mult decât altul, dar nu este nevoie să vă faceți griji că vă mutați în zone periculoase.

Geografia este foarte blândă, mai ales după standardele sud-americane

Vremea este, de asemenea, foarte blândă. Anotimpurile sunt inversate în emisfera sudică, iar unii expatriați consideră că clima oferă tot ce este mai bun din ambele lumi: schimbări sezoniere, dar fără extreme. Absența munților majori care să creeze bariere face ca vremea să fie asemănătoare în toată țara, deoarece fronturile se deplasează nestingherite pe uscat. Uruguay este, de asemenea, unul dintre puținele locuri din America de Sud fără cutremure distructive și fără vulcani.

Rate ridicate de alfabetizare și educație gratuită

Uruguay se mândrește cu una dintre cele mai bine educate forțe de muncă de pe continent. Chiar dacă mulți tineri profesioniști educați aleg să se mute din țară. Învățământul este gratuit și obligatoriu începând cu vârsta de patru ani. Această tradiție de a acorda prioritate educației a dus la una dintre cele mai mari rate de alfabetizare din America.

În ceea ce privește costul vieții, unele lucruri, cum ar fi energia și bunurile manufacturate importate, pot costa mai mult în Uruguay decât în SUA. Cu toate acestea, unele dintre cele mai mari cheltuieli de trai, cum ar fi locuința și asistența medicală, pot fi mult mai puține în Uruguay. Și în Montevideo, unde găsești cumpărături în apropiere, un serviciu bun de autobuz și o mulțime de taxiuri, este ușor să te descurci fără a deține o mașină.

Uruguay are, de asemenea, un sistem public de asistență medicală care acționează ca o plasă de siguranță pentru cei care nu își pot permite un plan privat de asistență medicală

În Montevideo, este încă posibil ca un cuplu să trăiască cu 3.000 de dolari pe lună, în timp ce se bucură de o viață socială activă și de securitatea unui plan solid de asistență medicală.

Vorbind de asistență medicală, majoritatea expaților din Uruguay folosesc un plan privat de asistență medicală numit mutualista. Mai degrabă decât un sistem de asigurare, mutualista este mai mult ca un club de membri cu un anumit sistem spitalicesc. Planurile încep de la aproximativ 60 USD pe lună, cu o mică coplată la momentul serviciului. De obicei, coplata pentru o programare la medic este de aproximativ 6 USD, iar lucruri precum testele de sânge pot fi de 15 USD.

Montevideo este foarte mult un oraș al lumii, cu muzee de artă, balet, teatre, săli de muzică și multe altele

Aproximativ jumătate din populația Uruguayului și majoritatea expaților locuiesc în capitala Montevideo. Nu trebuie să petreci mult timp acolo pentru a înțelege de ce. Montevideo se întinde pe 77 de mile pătrate de-a lungul Rio de la Plata și este alcătuită din 62 de cartiere, fiecare cu aroma și senzația sa unică.

Evaluat în mod constant drept orașul sud-american cu „cea mai înaltă calitate a vieții” de către Mercer Quality of Living Survey, Montevideo este un spectacol al modului în care un amestec eclectic de culturi poate crea un loc cu o moștenire bogată și diversă.

Moștenirea multiculturală a Uruguayului a oferit oamenilor o apreciere profundă pentru o gamă diversă de culturi și arte. Montevideo este foarte mult un oraș al lumii, cu muzee de artă, balet, teatre, săli de muzică și multe altele. Uruguaienii se bucură de tango, muzică populară și jazz, precum și de ritmurile candome de tobe influențate african. Artiști de talie mondială, muzicieni și alte tipuri de divertisment apar în mod regulat în Montevideo.

Un alt oraș de vizitat este Punta Carretas, cel mai sudic punct din Montevideo

Cel mai sudic punct din Montevideo este Punta Carretas, iar cartierul numit astfel este unul dintre cele mai atractive din oraș și nu întâmplător, unul dintre cele mai scumpe. Deosebit de căutate sunt apartamentele de pe Bulevardul General Artigas, vizavi de frumosul teren de golf. Centrul comercial Punta Carretas are o mulțime de magazine, o zonă de alimentație, mai multe cinematografe, un mare magazin alimentar și multe restaurante de top.

Există câteva hoteluri în acest cartier și o combinație de case unifamiliale și clădiri de apartamente. O unitate dintr-una dintre clădirile mai noi se poate închiria cu 1.200 USD pe lună sau mai mult și este greu să găsești cu unul sau cu două dormitoare de vânzare sub 200.000 USD.

Deși chiar lângă, Pocitos are mai mult un sentiment de „cartier” decât Punta Carretas, cu mai multe magazine mici pentru a-ți cumpăra carne și produse, și o mulțime de cafenele mici și locuri de prânz. În Pocitos, puteți găsi apartamente cu două dormitoare de vânzare sub 200.000 USD.

Cordon, locul clădirilor vechi renovate

Dacă apropierea de apă nu este importantă pentru tine, există câteva chilipiruri de făcut aici. Cordón se află chiar la est de cartierul de afaceri Centro, în jurul Avenida 18 de Julio. Acesta găzduiește Universitatea Republicii, marea universitate de stat, Biblioteca Națională și multe librării.

Acesta este un cartier în tranziție. În ultimii cinci ani, în partea de sud a orașului Cordon s-au deschis multe magazine specializate, gropi unice de apă și cafenele care oferă preparate interesante. Acum este una dintre cele mai la modă comunități din oraș, adesea denumită Cordon Soho.

Unii profită de costurile reduse ale unor clădiri mai vechi pentru proiecte de renovare. De asemenea, găsiți multe blocuri noi în construcție. Închirieri sunt disponibile aici și la prețuri foarte atractive, cu o selecție de proprietăți de închiriere cu două dormitoare în locații bune de la 700 USD.

Viața în Uruguay: Ciudad Vieja este principalul centru economic și financiar al Montevideo

„Orașul vechi” din Montevideo este o peninsulă mică, în care găsești piețe frumoase, străzi pietonale mărginite cu cea mai veche arhitectură a orașului, restaurante grozave și cafenele cu locuri în aer liber și popularul loc turistic, Mercado del Puerto, unde găsești multe restaurante de grătar emblematice sub același acoperiș.

Restaurantele sunt amenajate astfel încât grătarele să fie la vedere, iar combinația de carne și ardei roșu pusă să se gătească peste flăcările lemnului, iar asta este un răsfăț pentru ochi și nas.

Deci, nu este de mirare că Ciudad Vieja este cea mai vizitată zonă a orașului de către călători. Dar pe lângă asta este, de asemenea, principalul centru economic și financiar al Montevideo. Este locația Portului de Montevideo, cea mai mare concentrare de birouri guvernamentale, principalele ramuri ale celor mai multe bănci, precum și multe birouri profesionale.

Dacă aveți o latură boemă, puteți găsi denivelările din Ciudad Vieja interesante și vibrante. Vă puteți bucura de muzicienii de stradă cântând pentru călători. Puteți profita de ofertele grozave de prânz destinate lucrătorilor de birou. Și este doar o scurtă plimbare pentru a participa la evenimente live în cele mai mari două teatre de spectacol ale orașului.

Tot ceea ce aveți nevoie este la distanță de mers pe jos în Ciudad Vieja, ceea ce îl face excelent pentru pensionarii cu buget redus. Este posibil să găsiți aici apartamente frumoase pentru 700 USD pe lună, inclusiv apartamente atractive în clădiri istorice restaurate.

Atlantida este un mic oraș de coastă cunoscut pentru numeroșii săi pini și eucalipt

Atlantida este un mic oraș de coastă cunoscut pentru numeroșii săi pini și eucalipt. Copacii au fost plantați în 1908 de un grup de medici și studenți la medicină din Uruguay, ca parte a unui proiect de înfrumusețare. Atlántida este cea mai dezvoltată comunitate de pe Coasta de Aur din Uruguay, o porțiune de 42 de mile de coastă. Este la doar o oră cu mașina spre est de facilitățile orașului mare din Montevideo. În timpul verii, populația cu normă întreagă a Atlántidei, de aproximativ 6.000 de locuitori, se dublează atunci când turiștii de vară sosesc pentru a se bucura de plajele largi de nisip ale zonei.

Punta del Este, orașul stațiune cu șase campusuri universitare

Punta del Este este o fâșie strălucitoare de clădiri înalte, care se întinde în Atlantic. Varietatea stilurilor arhitecturale reflectă diversitatea culturilor europene care alcătuiesc populația Uruguayului.

Punta del Este este cel mai mare oraș stațiune de plajă din Uruguay. Tipurile de proprietăți, aici, includ apartamente simple, mici, turnuri de apartamente de lux și case unifamiliale suburbane cu curte.

Peninsula Punta del Este este punctul de despărțire oficial unde se termină Rio de la Plata și începe Oceanul Atlantic. Pe partea de est a Peninsulei, cu fața spre Atlantic, se află Playa Brava (plajă curajoasă sau sălbatică) cu curenți mai puternici și valuri de surfing. Pe partea de vest a Peninsulei, se află Playa Mansa (plajă calmă sau îmblânzită) cu ape protejate bune pentru copii și bărci mici.

Pe lângă un oraș stațiune, zona Punta del Este este în creștere ca centru de educație, cu șase campusuri universitare.

Apartamentele din Punta del Este variază de la apartamente studio de 125.000 USD până la locuri de lux care se vând cu peste un milion de dolari. Pe lângă prețul de achiziție, cheltuielile lunare comune pentru apartamentele din Punta del Este sunt adesea de 600 USD pe lună sau mai mult. Pe lângă întreținerea clădirii, aceste taxe lunare acoperă adesea servicii și facilități suplimentare de clădire, cum ar fi hamali, menaj zilnic pentru apartamentul dvs., săli de sport și piscine.

Piriapolis este singura zonă de coastă a Uruguayului cu dealuri

Piriapolis este un oraș de coastă între Punta del Este și Atlantida. A fost prima dezvoltare a stațiunii de pe litoral din Uruguay, după modelul stațiunilor din sudul Franței, la începutul secolului al XX-lea. Se remarcă prin centrul său pe malul apei, cu o promenadă de coastă și este singura zonă de coastă a Uruguayului cu dealuri.

Uruguay are cu adevărat un stil de viață și o regiune pentru toată lumea, în funcție de ceea ce cauți în calea unei noi vieți în străinătate. Fie că doriți să locuiți în centrul orașului într-o capitală mondială, în inima unui vechi oraș colonial, într-una dintre cele mai faimoase stațiuni de plajă din lume sau într-o fermă întinsă din inimă, puteți fi sigur că Uruguay are un loc pentru dumneavoastră.

Citește și: Un instructor de surf a venit acasă din Uruguay cu iubita sa din Irlanda. Împreună au construit povestea căsuțelor din copac, Transylvania Log Cabins

Sursa foto: depositphotos.com

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO