fbpx

Căutare

Share this article

Nu cred că există om care să nu se fi întrebat măcar odată cum este să muncești pentru Google sau Facebook. Pentru unii este visul suprem. Pentru alții doar o curiozitate. Însă pentru toată lumea este clar o întrebare. Așa că am încercat să îi găsesc răspunsul vorbind cu  Cristian Dascălu programator și vlogger, care în video-urile sale vorbește, printre altele, exact despre cum a fost viața lui la Google și Facebook. A locuit în Elveția, Anglia și America, dar a ales să se întoarcă în România pentru că îi este cea mai dragă și pentru că a reușit mereu să fie „acasă” pentru el. Iar astăzi vorbește cu noi  despre cum a fost să trăiască peste ocean, cum îi era programul de muncă în lumea celor mai mari companii și despre cine ar fi invitatul pe care l-ar alege oricând pentru a face un vlog. Toate acestea, în articolul de mai jos.

Hai să o luăm cu începutul …. cine ești? Și ce faci cu viața ta?

Sunt Cristian Dascălu (Cristi). Facultatea mă recomandă drept programator (inginer software), însă pe lângă asta sunt creator de conținut pe Youtube, pasionat de muzică și implicat în diverse alte proiecte.

Drumurile mele au ajuns la tine pentru că ai lucrat la Google și la Facebook. Cum a fost experiența ta în cele două super corporații?

O experiență fantastică ce m-a ajutat să mă dezvolt atât pe plan personal, cât și pe plan profesional. Ești pus să lucrezi cot la cot cu oameni care pot primi ușor statutul de geniu și automat ești tras în sus, forțat să evoluezi, într-un ritm foarte rapid. A, să nu uitam ca ai și mâncare gratis 😂

Cum arăta viața la Google?

Am făcut un video exact pe tema asta:

La cât începea programul și la cât se termina?

Programul era flexibil. Nu îți impunea nimeni când să vii și când să pleci ceea ce reprezintă un mare avantaj. Important era să îți faci treaba bine.

Dar stăteai vreodată peste program?

Da, au fost zile în care am stat peste program. Sunt zile mai relaxate și zile mai puțin relaxate, depinde de proiect și de cum îți anticipezi tu volumul de muncă. În general, dacă ești cât de cât organizat nu stai peste program.

Cât câștigai? Și ce beneficii aveai în afară de salariu?

Salariul este confidențial, așa că nu pot vorbi despre el. Dar am explicat într-un video despre cum poate fi aflat:

Există mai multe beneficii în sediu care sunt gratuit la dispoziția angajaților. Mâncare (3 mese pe zi + snaksuri), sală de fitness, sală de muzică, sală de jocuri, cărți, masaj, piscină (în unele cazuri). Foarte multe locuri de relaxare.

Povestește-mi puțin și despre experiența de la Facebook …

Cele doua companii sunt similare în ceea ce privește pachetul de beneficii pe care le oferă. La Facebook am avut cazare gratis în Londra ceea ce a ajutat enorm ținând cont prețul chiriilor de acolo.

Te-ai întâlnit cu Mark?

Am avut ocazia să îi vizitez biroul de la care lucrează zi de zi din sediul Facebook din California, dar personal nu ne-am cunoscut

Avea toată lumea care lucra la Facebook cont?

Da 😂

Și cât stăteau online în fiecare zi?

La Facebook, echipele și oamenii comunică între ei doar folosind platformele companiei. Asta pentru muncă, nu pentru socializare. Deci a sta pe Facebook face parte din fișa postului :))

Cristian Dascălu la Facebook

Ce îți spuneau oamenii atunci când le ziceai că lucrezi la Google?

În general apare un sentiment de surprindere și de curiozitate. Depinde de persoana aici 🙂

Dar când ai plecat de acolo?

Am plecat la finalul anului trecut.

Apropo, cum ajungi să primești o ofertă de job de la Google?

Am lucrat la Google ca intern (internship) după care ei au considerat că am făcut o treabă bună și mi-au făcut oferta de job fulltime.

Și cum ai ajuns să o refuzi?

Pe scurt, oferta și oportunitatea asta în carieră nu se alinia 100% cu planurile mele de viitor. Dar am răspuns în detaliu aici:

Cum a fost viața ta în SUA?

Foarte intensă. Mult de muncă și mult de alergat. A fost super tare.

Și de ce te-ai întors în România?

Pentru că aici am mai multe oportunități decât aș avea afară. Oportunități legate de ceea ce vreau și unde vreau să mă dezvolt mai departe.

Rămâi aici … sau te gândești la o nouă plecare? Unde?

Momentan nu întrevăd o plecare și nu am în plan așa ceva, deci rămân aici pe termen mediu-lung. Dar nu se știe niciodată.

Cristian Dascălu în New York

Hai să vorbim puțin și despre tine în afară de Google, Facebook sau vlog. Ce îți place să faci “în timpul liber”?

Mai greu cu timpul liber. Cam tot timpul meu e investit în diverse proiecte. Îmi place să fac video-uri, îmi place să cânt, să merg pe munte.

Știi cum e jocul ală cu flori, fete … ce muzică asculți? Ce cărți citești? La ce seriale te uiți?

Știi răspunsul ală clasic: aproape orice. Ascult de la muzică populara până la rock. În general îmi place să fie ceva ce pot reproduce apoi pe chitară. Citesc cârti din care rămân cu anumite lucruri. Cârti din care am ce învăța. Cărți despre oameni mișto care mă inspira.

Cristian Dascălu cântând la chitară

Din ce trăiești acum?

Freelancing

Ce planuri de viitor ai?

Să am un impact asupra celor din jurul meu. Să las un plus în urma mea.

Ce visai să devii atunci când erai mic? Și ce s-a ales de visul acela?

Probabil am avut mai multe dorințe, dar viața pe care o am acum e mai mișto decât ce am visat și ce puteam visa când eram mic. Mai mult de muncă, dar sunt super entuziasmat de ce urmează.

Și la final, dacă ai putea să ai orice invitat în vlogul tău, pe cine ai alege și de ce?

Hmm … bună întrebare. Ar fi mulți, dar probabil Steve Jobs. A avut o influență asupra mea și aș mai învață câte ceva de la el. Atât eu, cat și cei care ar vedea episodul.

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO