Căutare

Share this article

Despre Björk, islandezii spun că este prima celebritate a lor, a cărei notorietate a depășit granițele lumii. În felul ei unic și ciudat, ea a fermecat lumea și nu are de gând să se retragă.

Vița lui Björk în copilărie

Bjork s-a născut pe data de 21 noiembrie 1964 în capitala Islandei, Reykjavik. Părinții ei, Guomondur (lider de sindicat și electrician) și Hildur Runa (activistă) au divorțat când Björk era micuță, motiv pentru care a rămas să locuiască cu mama ei, într-o comună alăturată. Tatăl ei vitreg a fost chitarist într-o formație numită Pops, așa că muzica a fost o parte importantă din educația ei. La vârsta de șase ani, Björk a fost înscrisă la o școală de muzică pentru copii, unde a studiat pianul clasic și flautul, acesta fiind începutul carierei ei muzicale.

Björk la debut, în copilărie. Foto: Pinterest

De unde a început totul?

În timpul unui recital la școală, Björk a fost înregistrată de profesoara ei care a trimis caseta la stația principală de radio din Islanda. Astfel, recitalul lui Björk a cunoscut o distribuire la nivel național.

În cele din urmă a reușit să înregistreze primul ei album, Björk. Albumul a fost înregistrat când ea avea numai 11 ani și lansat în decembrie 1977, conținând cântece de copii faimoase în Islanda, interpretate de Björk.

Björk în 1993

Viața lui Björk în adolescență

De la muzica ușoară pentru copii, Björk a ajuns ca la vârsta de 14 ani să întemeieze o trupă de punk, compusă numai din fete și numită Spit and Snot. În anii ce au urmat a mai înființat încă o trupă ce cânta un fel de jazz fusion și care se numea Exodus.

După absolvirea școlii de muzică, Björk și basistul Jakob Magnusson au format trupa Tappi Tikarrass (a cărei traducere ar fi Fundul lui Cork Bitck).

Mai târziu, la filmarea documentarului „Rock în Reykjavik”, această trupă a fost amintită iar fotografia cu Björk în rochie galbenă a devenit coperta albumului. Această copertă poate fi cumpărată și azi în foarte multe librării locale deschise pentru turiști.

Björk și The Sugarcubes

Viața de adult a lui Björk

Rokka Rokka Drum a fost următoarea trupă pe care a format-o Björk. Însă era pentru prima dată când ea lucra cu poetul Sjon pe care îl cunoștea de foarte multă vreme și de care o lega o prietenie apropiată. Cam în aceeași perioadă, l-a cunoscut pe chitaristul Por Eldon cu care avea să închege o relație amoroasă mai târziu, din care a rezultat un fiu.

La vremea respectivă Björk a început să exerseze acele vocalize pentru care azi e cunoscută în întreaga lume.

Dar de unde provine sunetul ei semnătură? Un spectacol de radio din Islanda, numit Áfangar, a fost anulat brusc. Pentru a sărbători finalul spectacolului cu ceva de neuitat, câțiva artiști au fost rugați să joace în direct în ultima reprezentație.

Björk, Einar Melax, Einar Örn Benediktsson, Sigtryggur Baldursson, Guðlaugur Óttarsson și Birgir Mogensen au exersat împreună și astfel a ieșit un sunet rock gotic. Au cântat atât de bine împreună încât au decis să formeze o trupă, Kukl (în traducere însemnând vrăjitorie).

Kukl a lansat primul single în 1983 după ce au fost remarcați de trupa britanică de punk anarhist, Crass, care i-a primit în studioul lor de înregistrări. A urmat un album și o ieșire la un festival faimos din Danemarca.

În anul următor Björk a aflat că este însărcinată, însă și-a continuat turneul iar apoi s-a căsătorit cu Por Eldon pentru a-i oferi un cămin fiului lor, Sindri.

Por Eldon

Viața lui Björk și The Sugarcubes

În vara lui 1986 Einar Örn și Por Eldon au format colectivul de artă Smekkleysa sau de „prost gust”, așa cum s-ar traduce în română. Planul era să fie o casă de discuri, o editură și un loc de întâlnire al vechilor prieteni. În timp formația a trecut prin diferite schimbări, motiv pentru care au început să spună că se numesc Sugarcubes. Acesta a fost începutul a ceva foarte mare!

În plan personal Björk și Por au divorțat, însă au continuat să lucreze împreună.

Până în 1988 Sugarcubes intraseră pe piața din Uk și America și au înregistrat primul lor album, „Life’s too Good”. Trupa a avut chiar o apariție la „Saturday Night Live”.

Din păcate, următorul lor album nu a mai avut un succes atât de mare, iar Bjork a început să lucreze la cariera ei solo. Era hotărâtă deja să părăsească trupa însă a vrut să-și onoreze promisiunea de a înregistra al treilea album.

Björk și fiul ei. Foto: pinterest

În 1993 Björk se mută la Londra iar de aici „sky is the limit” în ceea ce privește cariera ei muzicală, scoțând album după album și fiind premiată pentru talentul și munca ei.

În 1999 Björk a fost acceptată pentru a scrie și produce coloana sonoră a musicalului „Dancer in the Dark”. Filmul a fost regizat de Lars Von Trier care, după un efort uriaș, a convins-o pe Björk să accepte rolul principal. Filmul a avut debutul la Festivalul de la Cannes, unde a fost premiat cu Palme d’Or, iar Björk a fost desemnată cea mai bună actriță într-un rol principal.

Björk și Lars von Trier la câștigarea marelui premiu la Cannes

În timpul turneului de promovare al filmului „Dancer in the Dark”, Björk l-a cunoscut pe artistul Matthew Barney în New York. În scurt timp au intrat într-o relație , s-au căsătorit și au avut o fiică împreună, Isadora. Relația lor a durat 13 ani, iar la final, Björk a mărturisit că despărțirea a fost cel mai greu lucru prin care a trecut vreodată. Ruptura de Barney a făcut-o să sufere îngrozitor, lucru care se regăsește în versurile albumului „Vulnicura”.

Björk și Matthew Barney, alături de fiica lor. Foto: news.artnet

Lucruri pe care probabil nu le știai despre viața lui Björk!

  • Björk a fost cu adevărat un copil vedetă în Islanda
  • Până la vârsta de 12 ani debutase deja în primul ei film
  • Numele Björk în islandeză înseamnă „mesteacăn”
  • În 1996, un fan obsedat, Richardo Lopez, a încercat să o omoare pe Björk, trimițându-i un dispozitiv exploziv.
  • În anul 2000, Björk a fost nominalizată la Oscar pentru piesa „I’ve seen it all”.
  • Björk a fost prima artistă care a lansat videoclipuri muzicale pe suport DVD.
  • Björk a lansat primul album aplicație.
  • Videoclipul piesei „Pagan Poetry” a fost interzis pe MTV pentru că Björk își expune sfârcurile și are o scenă în care simulează felația. Cu toate acestea, în 2002 a fost difuzat fără a fi editat, ca parte a unui program special de noapte pe MTV2, intitulat „Cele mai controversate videoclipuri muzicale”.
  • Björk a fost invitată să înregistreze faimosul „Gollum’s Song” pentru filmul „The Lord of the Rings: The Two Towers”. Ea a refuzat invitația deoarece în perioada respectivă era însărcinată cu Isadora. Cântecul a fost înregistrat cu ajutorul altei artiste islandeze, Emiliana Torrini.
Björk și fiica ei, Isadora. Foto: Daily Mail
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO