fbpx

Căutare

Share this article

Moartea lui Chadwick Boseman, a lovit ca un fulger în viața de numai 43 de ani a actorului american, șocând întreaga industrie cinematografică.

Boseman, renumit pentru rolul lui Black Panther în filmele Marvel Cinematic Universe, fusese diagnosticat cu cancer de colon în urmă cu patru ani, dar nimeni, cu excepția celor mai apropiați ai săi, nu știa de asta.

Boseman nu era doar un actor, ci un artist-activist care lupta pentru reprezentarea adecvată a comunității de culoare în lumea extrem de dominantă a Hollywoodului.

Viața și copilăria lui Chadwick Boseman

Viața lui Chadwich Boseman începea în localitatea Anderson din statul Carolina de Sud, pe data de 29 noiembrie 1970. Mama lui era asistentă medicală, iar tatăl său muncitor la fabrică. Boseman a jucat baseball și baschet în liga mică pe vremea când era elev la T.L. Liceul Hanna din orașul său natal.

A fost atras de puterea și potențialul artelor încă de mic și la început a scris tot felul de piese, ca mai apoi să se gândească la actorie. Când colegul său de baschet a fost împușcat și ucis, el a scris și a pus în scenă prima sa piesă, Crossroads, înainte de absolvirea liceului. „Am avut sentimentul că doar asta mă chema”, a spus el. „Dintr-o dată, jocul de baschet nu a mai fost la fel de important”. Ani mai târziu, piesa sa, Deep Azure avea să fie interpretată de companiile profesioniste de teatru și chiar să câștige câteva premii.

Chadwick Boseman și familia sa

Așa se face a că intrat apoi la Universitatea Howard din Washington DC, obținând diploma de licență în arte frumoase în regie în 2000.

El și câțiva dintre colegii săi de clasă au fost acceptați la celebrul program Oxford Mid-Summer al British American Drama Academy din Londra, dar nu și-au permis să plece. Mentorul lui Boseman, Phylicia Rashad, l-a contactat prietenul ei, Denzel Washington și i-a cerut ajutorul pentru a strânge fonduri pentru program. Ulterior, Boseman a dezvăluit: „Chiar am început să joc doar pentru că am vrut să știu ce fac actorii, cum să comunic cu ei. Și apoi mi-am dat seama că ar trebui să dau totul pentru asta”.

Viața lui Chadwick Boseman și începutul carierei sale

La începutul carierei sale, Boseman a locuit în Brooklyn și a lucrat ca profesor de teatru în cadrul programului Schomburg Junior Scholars la Centrul Schomburg pentru Cercetare în Cultura Neagră din Harlem, New York. Și-a petrecut timpul predând și studiind istoria oamenilor de culoare, domeniu care îl pasiona extrem de mult. „Am început ca scriitor și regizor”, și-a amintit el. „Am început să joc pentru că voiam să știu cum să mă raportez la actori.” Cu toate acestea, în 2008, s-a mutat la Los Angeles unde avea în curând să devină actorul de succes pe care îl cunoaștem astăzi.

Înainte de primul său rol principal în filmul din 2013, „42” – în care a jucat rolul pionierului în baseball, Jackie Robinson – apăruse în diferite seriale de televiziune precum Lincoln Heights, Persons Unknown și All My Children, din care a fost concediat după ce s-a plâns de stereotipurile rasiste din scenariu. Rolul a revenit ulterior lui Michael B. Jordan. Portretizarea lui Jackie Robinson, primul afro-american care a jucat la Major League Baseball în epoca modernă, a fost cea care i-a dus cariera la nivelul următor. „Unii oameni au spus: Nu mai trebuie să faceți filme biografice”, dar nu sunt de acord cu asta”, a spus Boseman. „Multe dintre poveștile noastre nu au fost spuse.” A fost o figură de inspirație chiar de la început.

Viața lui Chadwich Boseman, succesul și faima

În 2014, Boseman a jucat în rolul cântărețului și compozitorului american, James Brown în filmul Get On Up. Boseman a fost inițial îngrijorat de faptul că nu va putea să se ridice la înălțimea așteptărilor monumentale asociate cu interpretarea unei legende atât de mari. „Am fost încrezător în cele din urmă că aș putea să-l duc”, a spus actorul. „Dar nu am fost încrezător la început. Cred că toată lumea a avut o întrebare dacă a fost posibil să-l replice pe James Brown pe scenă. L-am urmărit câteva săptămâni când luam decizia. Apoi am avut o conversație cu Mick Jagger și m-am convins. Am simțit că am dreptate. Dar nu poți fi sigur 100%. „. Ei bine, rolul i-a ieșit fantastic și prin talentul său a reușit să-l readucă la viață pe James Brown, așa cum au afirmat mulți critici de film.

La aflarea veștii despre decesul prematur al actorului, Fundația Familiei James Brown a emis această declarație: „În acest moment suntem fără cuvinte. Chadwick i-a făcut dreptate tatălui nostru în film și a fost o bucurie să lucrez cu el în timpul producției din New York”.

Boseman și-a continuat convingerea de a pune accent pe poveștile semnificative ale comunității oamenilor de culoare. S-a născut astfel interpretarea convingătoare a lui Thurgood Marshall, primul judecător afro-american al Curții Supreme, în filmul din 2017, Marshall. Filmul se învârte în jurul cazului din 1941, statul Connecticut v. Joseph Spell. Când a fost întrebat despre cum și-a raportat propriile experiențe de bărbat de culoare la cele ale lui Marshall, actorul a spus: „Sunt din Anderson, S.C., dar am crescut în sud. Așa că știu ce înseamnă să mergi la școală și să ai steaguri confederate care zboară din camioane în fața și în spatele meu, să văd o parcare plină de oameni cu steaguri confederate și să știu ce înseamnă asta”.

l a adăugat: „Am fost oprit de poliție fără niciun motiv. Am fost numit „boy” și cuvântul cu „n” și orice altceva ți-ai putea imagina. Împreună cu marea ospitalitate din sud, aceasta face parte din ea.

„Așadar, nu cred că acesta este un lucru care a devenit complet străin existenței noastre, chiar și acum. O parte din capacitatea mea de a o înfrunta cred că a apărut pentru că m-am confruntat cu aceste situații. Am ocazia în interpretarea personajului de a retrăi acele lucruri și de a face lucrurile într-un mod diferit. ” Boseman s-a descurcat foarte bine și a folosit importanța platformei sale pentru a educa masele cu privire la problemele răspândite de rasism și inegalitate. De asemenea, este important să rețineți că a făcut toate acestea în timp ce suferea de cancer.

Deși a apărut în filmul MCU din 2016, Captain America: Civil War sub numele de T’Challa, până la blockbuster-ul din 2018, Black Panther, nu se vorbea foarte mult despre viața lui Chadwick Boseman. Black Panther a fost primul film de super-eroi nominalizat la cea mai bună imagine la Oscar și este încă proiectul Marvel cu cele mai mari încasări, care nu poartă cuvântul „Răzbunători” în titlu.

Ca un comentariu puternic asupra relelor colonialismului și eliberării comunității negre, Boseman a demontat o mulțime de stereotipuri cu performanța sa maiestuoasă. „A existat o perioadă de timp în care oamenii îmi puneau întrebări dacă un public putea să se așeze sau nu în fața unui film cu un personaj principal care vorbea cu acel accent”, spunea el la vremea respectivă despre importanța unui super-erou cu accent african. „Am devenit convins că nu este adevărat.” Filmul a avut un mare succes critic și comercial, obținând mai multe premii și nominalizări decât multe altele, inclusiv trei premii Oscar. Boseman a câștigat un Screen Actors Guild Award, printre altele.

Chadwick Boseman, black Panther

Realizările lui Boseman erau deja extrem de impresionante la acea vreme, însă acum par și mai puternice și sfâșietoare, dacă privim retrospectiv. El nu se lupta doar cu inamicii de pe ecran și nedreptatea rasială din viață, ci și cu ceva la fel de cumplit, așa cum este cancerul. Actorul a fost, de asemenea, dezamăgit de practicile părtinitoare de la Hollywood, declarând la un moment dat: „Este posibil să existe un Chris Pine, sau un Chris Evansm Chris O’Donnell și un Chris Hemsworth și toți ceilalți Chris, dar ar putea fi unul dintre noi la un moment dat? … La noi, este ca și cum ar trebui să ne omorâm reciproc înainte de a ajunge acolo „.

După succesul fără precedent al filmului Black Panther, Boseman a apărut în versiunile ulterioare ale seriei Avengers (Infinity War și Endgame). De asemenea, a jucat în thrillerul de acțiune al lui Brian Kirk, 21 Bridges, în 2019, în rolul unui detectiv inteligent din NYPD. Ultimul său film este minunatul efort al lui Spike Lee în 2020, Da 5 Bloods, unde Boseman îl interpretează pe unul dintre cei patru veterani afro-americani care se întorc în Vietnam pentru a se confrunta cu ororile unei istorii violente. În timp ce vorbea despre personajul lui Boseman, Lee a spus: „Acest personaj este eroic; este un supererou. Pe cine aruncăm în scenă? Îi distribuim pe Jackie Robinson, James Brown, Thurgood Marshall și pe T’Challa. Chad este un supererou! Acest personaj este asemănător cu Hristos! Observați felul în care [Newton Thomas Sigel] l-a împușcat. Există lumină din cer care coboară de sus asupra lui „.

Chadwick Boseman alături de soția sa

Moartea lui Chadwick Boseman este o pierdere nemăsurată pentru comunitatea de culoare, precum și pentru lumea cinematografiei. Actorul talentat a fost una dintre vocile principale ale generației sale și este o tragedie faptul că nu vom mai vedea lucruri care să-i poarte amprenta și semnătura, fie că este vorba de spectacole de film sau de eforturile regizorale pe care a vrut să le întreprindă întotdeauna.

Cu toate acestea, a avut loc o lansare postumă a adaptării piesei lui August Wilson, Ma Rainey’s Black Bottom, o producție originală Netflix, în care joacă alături de Viola Davis într-un frumos cântec de lebădă. Curajul și eforturile sale în fața unor ode insurmontabile ne vor asigura că el va rămâne întotdeauna o inspirație pentru fiecare dintre noi.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO