fbpx

Căutare

Share this article

Viața lui Charles Aznavour a fost ca un adevărat roman de aventură, presărat cu dragoste, pasiune și multă imaginație. O viață „la boheme”.

Charles Aznavour este un cântăreț celebru, o figură de cult a cântecului francez, un compozitor și un actor. A compus 1300 de melodii, iar 200 de milioane de copii ale discurilor sale au fost vândute în toată lumea. Potrivit rezultatelor sondajului din 1998 printre cititorii revistei Time și cei ai telespectatorilor CNN, au fost numeroși cei pentru care Charles Aznavour a ocupat prima poziție în topul celor mai buni cântăreți ai secolului XX.

Shahnour Vaghinag Aznavourian este un nume real al cântărețului francez de origine armeană. A devenit faimos în lume sub numele de Charles Aznavour. S-a născut la Paris în mai 1924 într-o familie de imigranți georgieni și armeni, fugiți din Georgia. Tatăl său venea din orașul Akhaltsikhe situat lângă Tbilisi. Mama sa s-a născut într-o familie armeană ce locuia în Turcia.

În 1920, familia Aznavour formată din cuplul căsătorit a părăsit Rusia. America a fost destinația lor finală. Dar la Paris, soții au fost nevoiți să rămână ceva timp pentru a obține viza. Cuplului i-a plăcut Franța atât de mult încât au decis să rămână aici. În curând, fiul lor Shahnour Vaghinag a apărut pentru a întregi familia. Era al doilea copil, având o soră mai mare, Aida.

Viitorul cântăreț, compozitor și actor avea să crească într-un mediu foarte creativ. Ambii părinți erau artiști. Mama lui a performat pe scena mai multor teatre pariziene, iar tatăl său a cântat în operete. Deja la vârsta de cinci ani, Charles Aznavour și-a făcut debutul pe scenă. Cânta la vioară. Trei-patru ani mai târziu, băiatul a interpretat dansurile rusești pe scenă și chiar a cântat în corul uneia dintre biserici.

Familia lui Charles ducea un stil de viață destul de modest. Arta a adus satisfacție sufletului, dar nu a adus niciun profit. De aceea, familia Aznavour deținea un mic restaurant armean în care toată familia lucra. Destul de des tatăl și fiul său cântau pentru clienții restaurantului. Dar și această afacere nu le-a adus un venit atât de necesar, ei fiind nevoiți să închidă restaurantul din cauza crizei financiare ce a lovit țara la sfârșitul anilor treizeci.

La o vârstă fragedă, Charles Aznavour a devenit conștient de faptul că viitorul său va fi probabil legat de artă. De aceea a studiat la școala de teatru. Pentru a-și ajuta părinții să-și plătească existența, băiatul și-a căutat de lucru,  la început în teatru și mai târziu în filme. „Micul armean”, așa cum îl numeau prietenii săi, a prezentat rolul tânărului Henry al IV-lea. Și la vârsta de doisprezece ani, Aznavour a apărut în episoadele a două seriale ale vremii.

Charles Aznavour în anii tinereții. Foto: 24smi

Viața lui Charles Aznavour și muzica sufletului său

Anii 1940 pot fi considerați punctul de plecare al carierei creative a lui Charles Aznavour. În acea perioadă, a făcut cunoștință cu cel care avea să-i devină coleg de scenă, Pierre Roche. Pierre părea să fie un tânăr compozitor și muzician – cânta la pian. Duetul lor se numea „Roche și Aznavour”. Împreună au concertat în cluburile din Franța și Belgia. Roche cânta mai des, iar atunci când intervenea colegul său, nu tuturor le plăcea vocea lui Aznavour. Uneori s-a întâmplat ca Charles să fie huiduit. De aceea compunea muzică și versuri pentru melodiile pe care le interpreta partenerul său.

În 1946 celebra Édith Piaf și-a îndreptat atenția către duetul de muzicieni talentați, dar puțin cunoscuți la vremea respectivă.

Vedeta i-a invitat să meargă cu ea în turneu în America. După acest turneu, oamenii au început să-i recunoască pe Charles Aznavour și prietenul său.

La începutul anilor cincizeci, Aznavour era mai cunoscut nu ca un cântăreț, ci ca un compozitor. El a compus piesele pentru un număr mare de interpreți cunoscuți precum Patachou, Mistinkvet și Greco. A compus hitul Jezebel pentru Édith Piaf. Este un remake al aceleiași melodii americane. În scurt timp, această piesă a devenit una dintre cele mai ascultate melodii ale cântăreței Édith Piaf.

La mijlocul anilor cincizeci, „micul armean” și adevăratul parizian au ales repertoriul potrivit și au plecat în turneul din America de Nord. În acest fel, Charles Aznavour și-a început cariera de compozitor. După ce s-au întors din turneu, a încheiat contractul cu cele mai renumite săli de concerte franceze „Olympia” și „Alhambra”. Criticii l-au ascultat pe cântăreț cu reținere, iar francezii obișnuiți au fost fermecați de această voce atrăgătoare, deși nu ideală. Cântecele lui Charles au început să devină foarte ascultate. Trei ani mai târziu, fiecare spectacol al celebrului compozitor s-a transformat într-un adevărat eveniment. Biletele pentru concertele sale au fost întotdeauna sold-out de la primele ore de când erau puse în vânzare.

În 1960, legendarul american Carnegie Hall și-a deschis porțile în fața cântărețului și compozitorului francez. Performanța vedetei cântecului francez a fost extrem de reușită. Apoi, chiar și criticii i-au apreciat talentul. Următoarele hituri „Emmenez-moi”, „Trop tard”, „Les comediens”, „J’me voyais deja” au apărut în repertoriu.

Duetul „Roche și Aznavour”. Foto: 24smi

După turneul de lungă durată din America, Europa și Asia, Charles Aznavour a devenit vedetă de renume mondial. Discurile sale au fost vândute în milioane de exemplare. Hiturile sale „Sur Ma Vie”, „Sa Jeunesse” „Parce Que”, „Après L’Amour” au fost cântate de public pe toate continentele. Melodia lui Charles Aznavour „Une vie d’amour” a fost deosebit de populară, atât de îndrăgită încât și Mireille Mathieu a interpretat acest cântec.

În 1971 a fost lansat filmul To Die of Love pentru care muzicianul a compus și a cântat compoziția cu același nume.

Această melodie a devenit instantaneu hitul național. Iar filmul a primit premiul Leul de Aur.

În noul mileniu, Aznavour a participat la înregistrarea albumului comun „Color Ma Vie” cu cubanezul Chucho Valdes. Acest album a apărut în 2007. În 2008, Charles Aznavour a interpretat hitul din 1964 „Hier Encore” împreună cu Elton John. În 2013 piesa „Tu și cu mine” de pe albumul cu același nume din 1995 a fost înregistrată în duet cu cântăreața rusă Polina Gagarina. Francezul a vizitat Rusia cu mare plăcere și, din când în când, și-a încântat fanii cu concertele solo, care au avut întotdeauna o atmosferă extraordinară.

În 2014 a fost lansat videoclipul piesei lui Aznavour „La Bohème”, care fusese compusă în anii 70.


Viața lui Charles Aznavour și pasiunea pentru film

Cariera cinematografică a lui Charles Aznavour a fost un capitol separat din viața sa. A moștenit abilitățile de actorie de la mama sa și a interpretat primele sale roluri remarcabile în filmele Ladies ‘Man and Head Against the Wall. Și în anii 1960, când a apărut filmul Shoot the Piano Player, compozitorul a fost invitat să cânte în Carnegie Hall.

În 1963, actorul a jucat rolul principal în melodrama „Paris în august”. Și într-o jumătate de an, spectatorii au văzut minunata comedie muzicală „Monsieur Carnaval” ”în care a răsunat hitul„ La Bohème ”.

Viața lui Charles Aznavour a însemnat atâta creativitate ce încape în șaizeci de filme. A cooperat cu regizori celebri precum Claude Lelouch, Claude Chabrol, Jean Cocteau și René Cler.

Compoziția lui Charles Aznavour și Georges Garvarentz „Une vie d’amour” poate fi auzită și în faimoasa poveste de detectivi politici sovietici Teheran-43 care a apărut în 1981.

Lungmetrajul Père Goriot a devenit cea mai recentă lucrare din filmografia talentatului francez de origine armeană. Aznavour a jucat rolul principal în acest film.

Charles Aznavour în filmul Shoot the Piano Player. Foto: 24smi

Viața personală a lui Charles Aznavour

Legendarul cântăreț a avut trei căsătorii oficiale. Pentru prima dată, s-a căsătorit la vârsta de douăzeci și unu de ani. Soția sa, Micheline Rugel, avea pe atunci numai 17 ani. Mai târziu, actorul va numi această căsătorie greșeala tinereții, precum a fost și a doua căsnicie.

În timpul mariajului cu Micheline, s-a născut fiica lor, Séda. Dar cinci ani mai târziu, cuplul a divorțat. Tatăl a păstrat relații calde cu fiica sa.

Charles Aznavour cu a doua soție, Evelyn. Foto: 24smi

Povestea cu nașterea fiului său, Charles, este oarecum misterioasă, mai ales că a apărut în timp ce era împreună cu Micheline. Dar cântărețul nu a comentat și nu a dat detalii despre nașterea lui Charles Aznavour Jr., spunând că are motivele lui. Nici membrii familiei sale nu au făcut-o.

Charles Aznavour alături de fiul său, Nicolas. Foto: v

A doua căsătorie cu Evelyn Plessis s-a dovedit a fi chiar mai scurtă decât prima. Nu au avut copii și se pare că acest lucru a fost motivul principal al divorțului.

Între a doua și a treia căsătorie, Aznavour a avut o scurtă relație amoroasă. La scurt timp după despărțire, femeia a mărturisit că așteaptă un copil. După nașterea fiului ei, Patrick, s-au căsătorit. Câțiva ani mai târziu căsătoria s-a destrămat, iar Charles l-a dus pe Patrick la familia sa, după ce a obținut binecuvântarea bătrânului Aznavour.

La acea vreme, Aznavour era căsătorit cu a treia soție – suedeza Ulla Thorsell. Ei și-au oficiat relația în anul 1967, în urma căreia s-au născut trei copii – Katia și doi băieți,  Mischa și Nicolas.

Patrick a crescut împreună cu sora și frații vitregi, dar nimeni nu știe ce traume au apărut în sufletul lui. Când Patrick a devenit independent, tatăl său i-a cumpărat un apartament, iar la scurt timp după ce a împlinit 25 de ani a fost găsit mort în propria casă. Lângă corpul lui erau pastile pe jos și multă bere vărsată. Nu au existat informații, dacă a fost vorba de o sinucidere sau de o supradoză cu medicamente.

Charles Aznavour cu soția sa, Ulla și fiica, Séda (în dreapta). Foto: 24smi

Viața personală a lui Charles Aznavour cu a treilea soție, Ulla s-a dovedit a fi una fericită. Cuplul a locuit împreună mai bine de jumătate de secol. În prezent, văduva lui Charles locuiește în căsuța de pe malul lacului, din Elveția.

Dar destinul copiilor lui Aznavour a părut să fie diferit.

Séda a fost cântăreață în tinerețe și în prezent trăiește în California.

Nicolas este un om de știință-neurolog, care s-a stabilit în Franța.

Mischa, scriitor și muzician, a trăit în Rusia ceva timp, dar mai târziu s-a întors la Paris.

Fiica cea mică Katia a pornit urmele tatălui ei, arătând un mare interes pentru muzică. Ulterior, Katia s-a căsătorit cu un algerian.

Într-unul dintre interviuri, Charles Aznavour a recunoscut că nu considera Armenia țara în care ar putea trăi. Dar artistul nu a uitat niciodată de originile sale. Cântărețul a devenit compozitorul cpieselor patriotice dedicate Armeniei – „Au căzut”, „Autobiografie”, „Jan” și „Armenia blândă”.

În 1988, după cutremurul de la Spitak, Aznavour a luat inițiativa și a creat organizația de caritate „Aznavour pentru Armenia”. Acest fond a adunat bani pentru victime.

Charles Aznavour în filmul Ararat. Foto: 24smi

Un an mai târziu, Aznavour a creat videoclipul pentru compoziția muzicală „Pentru tine, Armenia”, la care au participat 90 de cântăreți și actori. Tirajul single-ului a ajuns la 1 milion de exemplare.

În 2001, compozitorul a susținut decizia parlamentului francez de a lua în considerare genocidul poporului armean. În 2002 a apărut filmul Ararat în regia lui Atom Egoyan. Acest film a evidențiat subiectul atât de arzător pentru poporul armean. Charles Aznavour a interpretat rolul personajului principal, Edward Saroyan.

La UNESCO, Charles a devenit ambasador onorific al republicii, iar la Erevan, piața centrală a primit numele lui. În 2008, Charles Aznavour a primit cetățenia armeană.

În timpul schimbării guvernului din aprilie 2018, Charles Aznavour a sprijinit națiunea, afișând mesajul de solidaritate pe site-ul oficial al fundației sale de caritate. În acest mesaj, maestrul a chemat oamenii să se abțină de la violență și să sprijine conservarea valorilor democratice.

Charles Aznavour cu soția sa, Ulla. Foto: 24smi

Ultimii ani din viața lui Charles Aznavour

În 2017, Charles Aznavour a primit Medalia Wallenberg pentru contribuția sa și pentru ajutorul oferit poporului evreu în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Cântărețul francez a primit Insigna de Onoare în reședința prezidențială din Ierusalim din mâinile lui Reuven Rivlin. În același an, și-a primit și steaua pe Hollywood Walk of Fame.

Charles Aznavour la primirea unei stele pe Walk of Fame. Foto: Shutterstock

Charles Aznavour și-a continuat activitățile de concert în ultimii ani, dar nu la fel de activ ca înainte. În aprilie 2018 avea programat un concert la Sankt Petersburg, dar spectacolul a fost anulat din cauza problemelor de sănătate ale cântărețului. În timpul repetițiilor pentru concert, Aznavour a fost dus la unul din spitalele din Sankt Petersburg. După recuperare a promis că va reveni în Rusia anul viitor. Nu a mai fost cazul.

Pe data de 1 octombrie 2018 viața lui Charles Aznavour a fost curmată. Avea 95 de ani. Eminentul muzician a murit în casa sa din sudul Franței, înconjurat de cei dragi lui.

Foto: Shutterstock
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO