Căutare

Share this article

Viața lui Daniel Day-Lewis pare a fi una extrem de simplă, fără scandaluri, fără bârfe, doar cu foarte multă pregătire pentru fiecare rol. Însă, pe cât de liniștită este viața sa, pe atât de interesant este personajul ce a devenit cel mai bun actor al tuturor timpurilor.

Daniel Day-Lewis a spus că el nu a întors spatele cu adevărat, niciodată, carierei cinematografice. „Nici măcar nu am anunțat vreodată că mă retrag”, a spus el în 2002. „dar cum nu a lucrat nimic patru sau cinci ani, nu este o presupunere lipsită de motive aceea că m-aș fi retras”.

Pauza pe care Daniel Day-Lewis a luat-o de la a mai apărea în lumina reflectoarelor a avut un caracter deosebit pentru dublul câștigător al premiilor Oscar. Dar să vedem cum arată viața lui Daniel Day-Lewis înainte să ne dăm seama ce l-a determinat să se retragă nu o dată din lumea filmului.

Copilăria lui Daniel Day-Lewis

Născut la Londra pe data de 29 aprilie 1957 din niște părinți celebri – tatăl, Cecil Day Lewis, a fost laureat în poezie, iar mama a fost actriță – Daniel a urmat la început școala publică din Kent, înainte de a studia actoria la Bristol.

La patru ani de la debutul său la vârsta de 13 ani în filmul „West End”, statutul lui de star în devenire a fost pe deplin confirmat odată cu lansarea filmului „A Room With a View”. Această importantă descoperire a marelui ecran a fost urmată la scurt timp de alte două apariții în forță ale lui Daniel Day-Lewis, una în pelicula „The Unbearable Lightness Of Being” și cealaltă în „My Left Foot”.

În 1989, la aproape 20 de ani de la debutul său cinematografic în rolul unui copil vandal, Daniel primește primul premiu Oscar pentru „My Left Foot”, un film bazat pe povestea reală a lui Chrity Brown, pictor și scriitor irlandez ce suferea de paralizie cerebrală.

Citește și:

Viața lui Johnny Depp. Cum a ajuns un puști care fuma și se droga la 12 ani, unul dintre cei mai apreciați actori de la Hollywood?

Prima retragere din lumea cinematografiei

După ce „epuizarea nervoasă” l-a forțat să renunțe la un rol important, acela al lui Hamlet ce se juca la Teatrul Național din Londra – a fost înlocuit de dublura sa, Jeremy Northam – Daniel și-a luat liber câțiva ani.

Când a revenit pe scenă, a făcut-o apărând în trei filme absolut senzaționale, „The Last Of The Mohicans”, „The Age of Innocence” și „In The Name of Father”.

Încununarea succesului acestor filme a venit cu a doua retragere a lui Daniel Day-Lewis de la Hollywood. De această dată, a fost pentru că i s-a născut primul moștenitor. În 1995, actrița Izabelle Adjani a adus pe lume un băiețel, Gabriel, fiul ei și al faimosului actor.

Daniel Day-Lewis alături de Isabelle Adjani, foto: Pinterest

După acest episod, Daniel a încercat aceeași revenire în forță, însă filmele sale, „The Boxer” și rolul jucat alături de Winnona Ryder în „The Crucible” nu au fost foarte bine primite.

Acesta a fost momentul în care Lewis și-a luat cea mai lungă pauză din lumina reflectoarelor.

Deși neadevărate, poveștile cizmarului prindeau rădăcini. După ce și-a cumpărat o pereche de pantofi făcuți la comandă în Italia, Daniel Day-Lewis a devenit fascinat de întreg procesul fabricării pantofilor și a fost văzut adesea întorcându-se în atelierul cizmarului pentru a-l vedea lucrând.

S-au făcut speculații cum că noul interes al actorului pentru cizmărie nu este altceva decât pregătirea lui intensă pentru un rol. La urma urmei se știa că pentru rolul din „Ultimul Mohican” petrecuse ceva timp izolat în sălbăticie, pentru cel din „The Age of Innocence” a fost văzut plimbându-se prin oraș îmbrăcat într-un costum din secolul al 19-lea, iar pentru cel care i-a adus Oscarul a învățat să picteze cu degetele de la picioare.

„Îmi place cel mai mult pierderea sinelui care poate fi realizată doar printr-o înțelegere detaliată a unei alte vieți, nu prin raderea sau lăsarea unei mustăți”, spunea el.

Această pauză din lumina reflectoarelor ar fi putut fi definitivă dacă Martin Scorsese nu l-ar fi rugat să se întoarcă la Hollywood și să filmeze pentru „Gangs of New York”, film apărut în 2002, ce a avut un succes uriaș.

De atunci a jucat în puține filme și acestea distanțate mult în timp. Dar bune. „The Ballad of Jack And Rose” i-au adus un BAFTA în CV, iar „There Will Be Blood”, al doilea premiu Oscar.

Trei ani mai târziu, Steven Spielberg a fost nevoit să umble după el ca un câine până să-l convingă să joace rolul din filmul „Lincoln”, chiar dacă la un moment dat a primit o scrisoare foarte detaliată în care Daniel Day-Lewis spunea motivele pentru care respinge acest rol.

Pe durata filmărilor a vorbit numai cu accentul rural al statului Kentucky și i-a rugat pe toți cei din echipa de filmare să i se adreseze cu titlul „Domnule președinte”, chiar și atunci când camerele erau oprite.

În curând, industria filmului îi va atribui alt nume: cel mai mare actor al tuturor timpurilor. Acest rol i-a securizat un al treilea Oscar, ceea ce a făcut ca Daniel Day-Lewis să fie primul bărbat din istorie răsplătit în acest fel de Academia Americană de Film.

Foto: Shutterstock

În ciuda unor asemenea premii, viața lui Daniel Day-Lewis a fost una foarte liniștită, sau cel puțin așa a lăsat să se vadă.

Astăzi locuiește în County Wicklow, un ținut de basm din Irlanda, împreună cu soția sa, regizorul și scenaristul Rebecca Miller, fiica faimosului dramaturg Arthur Miller, și cei doi copii ai lor, Ronan și Cashel Blake.

Daniel Day-Lewis împreună cu soția sa. Foto: Shutterstock

5 lucruri de știut din viața lui Daniel Day-Lewis

  1. Daniel Day-Lewis a jucat în foarte puține filme, dar are cele mai multe premii Oscar câștigate. În 36 de ani de carieră cinematografică, Daniel a jucat în numai 24 de filme, iar trei dintre ele i-au adus titlul de cel mai bun actor într-un rol principal, conform Academiei Americane de film, un record absolut până acum.
  2. Daniel Day-Lewis iubește lemnul. Se știe despre Lewis că face tot posibilul să intre în pielea personajului pe care îl joacă, însă nu se știe că iubește să sculpteze lemnul. Înainte de a se înscrie la cursurile de teatru, a încercat să meargă la curs de dulgheri, însă nu a reușit. Câțiva ani mai târziu, după ce a filmat „The Boxer” s-a întors la pasiunea sa pentru meșteșuguri și a fost văzut mult timp în atelierul unui cizmar.
  3. A învățat limba cehă pentru a putea juca rolul din filmul „The Unbearable Lightness of Being”(1987). Chiar dacă filmul a fost jucat în limba engleză, a luat acele cursuri de cehă doar pentru a se asigura că are accentul potrivit.
  4. A avut o relație de iubire cu actrița Isabelle Adjani. Această iubire a durat cinci ani și a avut ca rod un fiu, pe Gabriel. Astăzi, copilul lui Daniel cu Isabelle are 22 de ani și este imaginea mai multor branduri de renume precum Paco Rabanne. Însă activitatea lui de bază este și marea sa pasiune, muzica. A lansat primul single vara trecută, o combinație de electro cu R’n’B American, piesă ce se numește „Ink in my veins”
Daniel Day Lewis alături de primul său fiu. Foto: daily Mail

5. A investit în rolurile sale mai mult decât oricine altcineva. Chiar și după ce regizorul rostea „Tăiați!”, Daniel Day-Lewis nu ieșea din pielea personajului său. Așa cum spuneam, a jucat rolul președintelui Lincoln și atunci când camerele erau oprite, s-a izolat în sălbăticie și a învățat să vâneze și să jupoaie animalele asemenea unui indian, iar atunci când a jucat rolul irlandezului paraplegic, nu voia să coboare din scaunul cu rotile nici la finalul zilei de filmare și cerea în continuare să fie hrănit cu o lingură.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO